WIZ Blog

Nazaj

WIZ svetuje: pravilno in varno ravnanje ob okvari avtomobila na avtocesti

 1. avtor: WIZ | 14 jul 2013

  Na avtocesti velja biti še prav posebno previden in pozoren, kar se tiče varnosti, saj so hitrosti precej višje kot na ostalih cestah in zato znajo biti tudi posledice morebitnih prometnih nesreč veliko hujše. Tako se je ravno v teh dneh spet zgodila nesreča s smrtnim izidom, ko je voznica po okvari stala ob vozilu, kjer je vanjo trčil mimovozeči avtomobil. Zaradi takih tragičnih primerov je nujno upoštevati navodila, kaj storiti, če se nam na avtocesti pokvari avtomobil:

  1. Najprej – vklopimo vse štiri smernike

  Ko se nam vozilo pokvari na avtocesti, moramo najprej vklopiti vse štiri smernike, pritisniti pedal za sklopko in umirjeno zapeljati na rob vozišča ali odstavni pas, kjer se ustavimo. Nikar ne znižujmo hitrosti na voznem pasu!

  2. Nato – nadenimo odsevni telovnik

  Ko izstopimo iz avtomobila, si morajo vsi potniki v vozilu nujno nadeti odsevni telovnik, sicer so slabše vidni in obstaja nevarnost, da bo v njih trčilo vozilo. Ko se vozilo zaustavi, ga moramo čim prej zapustiti, pri tem pa velja biti izredno pazljiv, saj ostali promet poteka nemoteno – pri visokih hitrostih, ki so za avtocesto običajne.

  Kako torej izstopiti iz vozila, da bo čim bolj varno?

  1. V vzvratnih ogledalih se prepričamo, da je vozišče prazno.
  2. Primemo odsevni telovnik, ki si ga bomo nadeli ob izstopu.
  3. Iz vozila izstopimo kar se da hitro ter se umaknemo za njegov zadnji del.
  4. Morebitni sopotniki izstopijo pri svojih desnih vratih (če vozilo stoji na odstavnem pasu) ter se umaknejo onkraj zaščitne ograje. Pazite, če je za ograjo prepad oz. strmo pobočje!
  5. Nato oblečejo jopič in ves čas aktivno spremljajo promet.

  3. Postavite varnostni trikotnik

  Ko so vsi sopotniki varno za zaščitno ograjo, namestimo varnostni trikotnik. Pomembno je, da vemo, kje je, pa tudi, da je dostopen (torej ne pod prtljago). Trikotnik je treba postaviti najmanj 100 metrov od vozila – daljša kot je razdalja, prej se bodo lahko vozniki pripravili na obstalo vozilo.

  POZOR: Ko hodite do mesta, kjer boste postavili trikotnik, morate ostati za varnostno ograjo in ne smete hoditi po odstavnem pasu!

  4. Pokličite pomoč

  S pomočjo telefonskega stebrička SOS ob avtocesti (med seboj so razmaknjeni praviloma do dva kilometra) sporočite, kaj se je zgodilo. Lahko uporabite tudi mobilni telefon in pokličete na Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) na številko 1970 ali obvestite operativno-komunikacijski center na številko 112. Vendar je zaradi lažje ugotovitve lokacije vozila vseeno priporočljiva uporaba stebrička SOS.

  Oglejte si še videoposnetek, ki so ga pripravili na Ministrstvu za infrastrukturo in prostor RS (na povezavi najdete še več izobraževalnih filmov).

  Podrobnejše nasvete o tem, kako ravnati ob okvari vozila na avtocesti, pa si preberite na spletni strani DARS, od koder smo za ta zapis črpali tudi mi.