null Tudi »downhill« kolesarji se lahko zavarujejo
Kolesar na leseni progi v gozdu
clock image

5

Tudi »downhill« kolesarji se lahko zavarujejo

#wizkolesar

06 julij, 2022

Ana

Nekateri kolesarimo le po mestu do službe, drugi najraje popoldne za rekreacijo, tretji v kolesarjenju tekmujejo. Ponekod se s tem priljubljenim športom ukvarjajo tekom celega leta, drugje na kolo v zelo hladnem zimskem času pozabimo. Kolesarstvo se je razvilo v mnoge smeri prav zaradi različnega podnebja, kjer živimo ljudje in zaradi drugačnih potreb – kolo je namreč lahko prevoz ali rekreacija. Prav zato so nastala tudi različna poimenovanja: cestno, mestno, panoramsko, gorsko kolesarstvo, »downhill« ... Smo katerega pozabili? Tu je še trendovsko e-kolesarstvo!

Kolesarstvo je priljubljen hobi in resno ukvarjanje z njim predstavlja tudi kar velik strošek. Osnovni elementi varnega kolesarjenja sta tehnično ustrezno kolo in uporaba čelade. Za gorske kolesarje pa je samoumevna tudi dodatna zaščitna oprema, saj je vsak on njih že kdaj doživel padec in se ob tem vsaj malo potolkel. Je pa različna tudi kolesarska oprema gorskega ali cestnega kolesarja, vsaka vrsta kolesarjenja pa ima še svoja pravila, potrebo po zaščiti in nevarnosti, ki so v ospredju. 

Pomembno za vse kolesarje: uredi še zavarovanje za kolesarje, ki mimogrede, pri WIZu velja tudi za VSE kolesarske spuste, tudi »downhill« (in niso omejeni le na urejene proge v bike-parkih). WIZ Kolesar zavaruje ne le mestne, cestne in e-kolesarje, ampak tudi tiste, ki obožujejo gorsko kolesarjenje, kolesarske proge in spuste povsod, ne le v kolesarskih parkih. Za kolesarske spuste je potrebno doplačilo.

ZAVAROVANJE WIZ KOLESAR OD 18,79 € / LETO >
 

Cestno kolesarstvo je med najbolj priljubljenimi športi v Sloveniji

Za to so poskrbeli vrhunski slovenski športniki, za katere redno navijamo. Kolesarski dresi klubov tekmovalcev so vedno bolj priljubljeni in tudi pri dveh WIZovih zavarovanjih WIZ MikroGO ali WIZ Kolesar, kjer lahko izbereš tudi ugodnost ob nakupu kolesarskega dresa Pogy team UAE Generali in prejmeš 8,5 % popust v vrednosti 10,20 €. 
 

Namig: WIZ Kolesar velja za celo družino, tudi otroka v sedežu ali kužka v prikolici, če izbereš družinsko polico.

Panoramsko kolesarstvo je »vsestransko« rekreativno kolesarstvo

Ta vrsta kolesarjenja je še posebej primerna za družine z otroci, ki uživajo v opazovanju okolice. Kolesarska doživetja po znanih poteh in okolici domačega kraja so v sončnih dneh vsekakor super ideja za aktivno preživljanje prostega časa. Nič pa se ne more primerjati s kolesarsko avanturo po nepoznanem terenu, ki poleg idilične vožnje ponuja še kup naravnih in kulturnih znamenitosti ter idej za postanek. Že razmišljaš, kam se nameniti naslednji sončni vikend?

Slovenija in obmejno območje sosednjih držav ti ponujata na kilometre čudovitih kolesarskih poti različnih zahtevnosti, dolžin in cestnih podlag. Da ti prihranimo čas z iskanjem destinacij, smo zate poiskali ultimativne predloge za najlepše kolesarske izlete, na katere pa se lahko odpravite tudi ljubitelji e-koles. Najnovejša veja kolesarstva so zagotovo najmlajša veja kolesarstva in vse bolj priljubljena.  WIZ zavaruje tudi e-kolesarje

NAJLEPŠI KOLESARSKI IZLETI >
 

Kakšna je razlika med gorskim kolesarstvom in »downhill-om«

Vse več ljudi se odloča za gorsko kolesarjenje, saj je pobeg iz mestne džungle, odkrivanje lepot Slovenije po hribovskih stranpoteh in večja povezanost z naravo res nekaj posebnega. Gorski kolesarji pravijo, da tam »gori« najdejo oaze miru in prave vonje narave, neverjetne razglede in dobro počutje. Kljub temu pa še vedno prevladuje mnenje, da je gorsko kolesarjenje nevarnejše od običajnega. Pa to drži? 

Vsi vemo, da je za varno kolesarjenje kjerkoli ključna čelada. Kolesarska čelada zmanjša resnost posledic in poškodb glave v primeru padca od 40 pa kar 70 %, kažejo podatki Javne agencije RS za varnost prometa (AVP). Pa vendar mnogi kolesarji v mestu nimajo čelad, med gorskimi kolesarji pa so tisti brez čelad prej izjema kot pravilo. Čelada je zakonsko obvezna samo za otroke in mlade do 18. leta, čeprav vsi vemo, da lahko reši življenje. Gorski kolesarji, ki obožujejo kolesarske spuste (downhill) pa dobro vedo, da je samo čelada premalo. Zato uporabljajo tudi ščitnike, ki poskrbijo za zaščito hrbta, kolen, komolcev… Prav zato tudi te z veseljem zavarujemo pri WIZu .... ;)

WIZ KOLESAR ZA VSE TVOJE SPUSTE >

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.