null Shranjevanje gum doma ali pri vulkanizerju?
Profil gume na avtomobilu
clock image

3

Shranjevanje gum doma ali pri vulkanizerju?

#wizavto

15 november, 2022

Nina

Prostor za shranjevanje gum mora biti temen in suh. Če takega prostora nimaš, je druga možnost, da za hrambo poskrbi tvoj vulkanizer.

Skoraj vsi vulkanizerji namreč imajo posebej v ta namen pripravljen prostor za skladiščenje. Koliko boš za to odštel/a, je odvisno od ponudbe vulkanizerjev – cene se gibljejo od 5-30 EUR na sezono, odvisno od tega, kako shranjuješ gume (s platišči ali brez), kako velike so tvoje pnevmatike in pri komu se bodo hranile.

Pravilno shranjevanje pnevmatik bistveno vpliva na njihovo življenjsko dobo

Vsekakor je najbolje, da so gume pravilno skladiščene, sicer boš imel/a še več stroškov, saj boš veliko prej moral/a kupiti nove pnevmatike. Ali veš, kako izbrati kakovostne gume?

 

Menjava pnevmatik - pri končni izbiri pnevmatik naj ti bo vedno v pomoč test pnevmatik 

Te zanima, kaj sploh zajema test letnih pnevmatik? Vsako leto se po Evropi izvajajo testiranja avtomobilskih pnevmatik. Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) pri teh testiranjih sodeluje skupaj z več evropskimi avtoklubi iz Nemčije in Avstrije. Gre za teste letnih avtomobilskih gum, ki so najbolj zanesljivi in strokovni ter povsem neodvisni, obsegajo pa najširši spekter vzorcev v primerjavi z drugimi manjšimi testi, ki jih izvajajo npr. avtomobilske revije ali drugi manjši lokalni avtoklubi.

Po analizi testov se pnevmatikam dodeli 1 do 5 zvezdic. Pnevmatike s petimi zvezdicami so najbolj priporočljive. Na spletni strani AMZS si lahko že preberete test letnih pnevmatik za leto 2022 (ki ga običajno objavijo vsako leto konec februarja oziroma v začetku marca), test zimskih pnevmatik 2022 pa so objavili letos konec septembra. 

Priporočljivo je, da odločitev temelji tudi na pridobljenih informacijah iz testov avtomobilskih pnevmatik, saj bo tako odločitev za voznika avtomobila podkovana s strokovnim znanjem in urami testiranj, ki so vsako sezono vložena v teste različnih pnevmatik. Za območje kot je Slovenija, kjer smo priča izrazitim temperaturnim spremembam glede na menjavo letnih časov, je najbolje investirati v nakup dveh kompletov pnevmatik – 4 zimskih in 4 letnih gum.

 

Kaj vse se testira?

Vsako leto se testira številne lastnosti pnevmatik. AMZS vse meritve izvaja na zaprtih testnih območjih.

V test so vključene naslednje karakteristike avtomobilskih gum:

 • vozne lastnosti na suhi podlagi,
 • vozne lastnosti na mokri podlagi,
 • glasnost,
 • poraba goriva,
 • obnašanje pri visokih hitrostih,
 • obraba pnevmatike,
 • udobje vožnje,
 • vozne lastnosti na snežni podlagi (test se izvaja zgolj v primeru zimskih pnevmatik),
 • vozne lastnosti na poledeneli podlagi (prav tako zgolj za zimske pnevmatike).

 S pregledom podatkov testiranja gum različnih proizvajalcev boš pridobil vpogled v izmerjene lastnosti pnevmatik različnih proizvajalcev. Tako boš lahko z večjo gotovostjo izbral/a gume, ki ustrezajo voznim razmeram in zahtevam standardov. Namreč, ni rečeno, da oznake za lastnosti gume na pnevmatiki odražajo resnično stanje. Lahko se zgodi, da izdelovalci pnevmatik bolj neznanih znamk oznake na pnevmatiki tudi zamenjajo, prejšnji model s slabimi voznimi lastnostmi pa izločijo iz prodaje.

 

Čemu pa pravzaprav služijo rezultati letnih testov pnevmatik AMZS?

Gre za to, da se kupcem olajša izbiro pri nakupu letnih in zimskih gum in da so informacije glede kakovosti in lastnosti pnevmatik javno dosegljive. Sploh v primeru, ko veliko časa preživljaš na cesti in dnevno opravljaš daljše vožnje je smiselno, da investiraš v najkvalitetnejše pnevmatike. Ne glede na ceno ti svetujemo nakup pnevmatik, ki so na letnem testu dosegle najboljše ocene, saj je to ključnega pomena za tvojo varnost v prometu. Kakovost pnevmatik se lahko namreč bistveno razlikuje, pri nakupu pa je vedno potrebno imeti v mislih tudi dejstvo, da kakovost pnevmatik ne vpliva zgolj na udobje vožnje, temveč tudi na vašo varnost. Za vožnjo v zelo zahtevnih razmerah (sploh pozimi, ko smo priča temperaturnim razlikam in najtežji preizkušnji: ledeni ali zasneženi površini) je važno, da je tvoj avto primerno opremljen. Pri opremi pa so na prvem mestu prav pnevmatike, saj so le-te v neposrednem stiku s podlago.

 

Vožnja z letnimi pnevmatikami pozimi?

Vožnja z letnimi pnevmatikami pozimi je lahko nevarna, zato jo nikakor ne priporočamo. Ne zgolj, da zaradi globine kanalov ni idealna, pušča namreč pomembne posledice predvsem pri zaviranju, ki lahko ključno vplivajo na tvojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Razlika v zaviranju je bistvena, saj so letne pnevmatike pozimi veliko manj odzivne, zato je nevarnost trka bistveno večja. S tem pa se posledično poveča tudi možnost visokih stroškov ali celo poškodb kot posledic trka.

Čeprav se varčevanje s pnevmatikami na ta način za mnoge zdi idealno, se vsekakor ne splača!

 

Kaj zahteva zakon glede menjave gum?

V Sloveniji je zakonsko določeno, da:

 • zimske pnevmatike zamenjamo takrat, ko je njihov profil plitkejši od 3 mm.

 • letne pnevmatike menjamo najkasneje takrat, ko je globina kanala gume manjša od 1,6 mm.

Kljub tem zakonskim določilom testi kažejo, da bi morali pnevmatike pravzaprav menjati že mnogo prej. Sploh je to ključnega pomena v zimskem času, ko so razmere na cesti nepredvidljive.

Dejstvo je, da nam letni testi pnevmatik bistveno olajšajo izbiro, saj je nakup najbolj kakovostnih pnevmatik pametna in pomembna odločitev. Ustrezne pnevmatike, ki so edini stik avta s cestiščem, izjemno pripomorejo k bolj varni in zanesljivi vožnji. Tudi najbolj izkušeni vozniki bodo s slabimi in neprimernimi pnevmatikami nemočni v primeru slabih razmer na cesti, ki so mnogokrat lahko nepredvidljive.

Zakon tudi določa obvezno uporabo zimskih pnevmatik v obdobju med 15. novembrom in 15. marcem oziroma letnih pnevmatik s profilom najmanj 3 mm in verigami za pogonska kolesa. Menjavo letnih pnevmatik z zimskimi je priporočljivo opraviti še pred napovedanim prvim sneženjem, kajti zna se ponavljati vsakoletna zgodba, ko je ob prvi napovedi sneženja pri vulkanizerjih nepopisna gneča, ki povzroča dolgo čakanje in veliko slabe volje.

 

3 WIZovi namigi za prihranke:

 1. Izberi kakovostne pnevmatike, pravilno jih shranjuj in tako podaljšaj njihovo življenjsko dobo in bodi v vsakem trenutku varen/varna na cesti.
 2. S pravimi gumami lahko prihraniš tudi pri gorivu – evropska oznaka za prihranek pri gorivu (Fuel Economy) ti pove v kateri razred spadajo tvoje gume in kaj lahko pričakuješ pri porabi (na to vas opozori sličica gume s črpalko za gorivo). A pomeni najnižjo porabo, G najvišjo.
 3. Prihranite pri svojem avto zavarovanju, še preden pride čas za to – preverite kako lahko prihranite pri WIZu, naredite svoj izračun in si shranite izračun, da na najboljše zavarovanje za svoj avto ne boste pozabili. 

 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.