null Raziskovanje Slovenije z otroki: 21 fantastičnih izletov
družina z otroci ob jezeru, mama in oče, wiz blog
clock image

7

Raziskovanje Slovenije z otroki: 21 fantastičnih izletov

#prosticas

26 maj, 2023

Ana

Kam ta vikend? Kaj početi na dela prost dan? Kako preživeti prosto popoldne? Na enem mestu smo zbrali ideje za različne navade in želje družin ter vse starostne skupine otrok.

Ne pozabite še na nezgodno zavarovanje za otroke! Izbrali smo majhne kraje z zgodbo in najboljša druženja z živalmi.

Raziskali doživetja ob rekah, naredili seznam muzejev in gradov. Boste izbrali sprehode v cvetočih parkih ali aktiven dan v naravi? 

Doživetja ob rekah

Ali veš, da ima Slovenija skoraj 30.000 kilometrov vodnih tokov? Kristalno čiste vode privlačijo poglede in kličejo k aktivnim doživetjem. Prisluhni prijetnemu šumenju rek; vsaka od njih govori svojo zgodbo. Pusti, da tvoje misli odplavajo skupaj s tokom, osveži se v zeleno-modrih barvah ter odkrij pester rečni svet. Katere obiskati z otroki? P.S. Vedno smo z enim učem na otrocih, ko smo blizu vode! 

1.    BOVEC - KRASNA SOČA

Reka, ki je tako posebna, da je o njej pisal celo Simon Gregorčič. Tako se začne njegova pesem Soči: “Krasna si, bistra hči planin.” Čeprav je od tega že skoraj 150 let, je Soča še vedno fantastična. Znamenita zeleno-modra barva je navdušila celo svetovno znane režiserje; Disney je ravno na brzicah Soče posnel nekaj prizorov filma Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspijan. 
Reka ponuja številne zabavne aktivnosti, kot so spust z gumenjakom (rafting), kajak, rečni bob, SUPanje, rečni hrošč in ribolov. Z otroki pa obvezno obiščite tudi mala in velika korita Soče ter ikoničen Most na Soči.

2.    MURSKA SOBOTA - UMIRJENA MURA

S svojim umirjenim tokom je Mura pravi raj za sanjače, obenem pa jo odlikuje izredna biotska raznovrstnost, zaradi česar je tamkajšnje območje uvrščeno v svetovno mrežo UNESCO biosfernih območij. Reka se je poigrala z naravo in ustvarila naravni otok, ki ga imenujemo Otok ljubezni. Legenda pravi, da obiskovalce tam čakajo prav posebne dogodivščine, polne ljubezni. Z otroki si oglejte Büjraški muzej in znan plavajoči mlin ter odkrijte, kako so včasih živeli büjraši, mlinarji, predice, tkalke, lončarji, pletarji, brodarji ter kmetje. Ob reki pa vas čaka nešteto kolesarskih poti v spremljavi cvetočih tulipanov.

3.    BELA KRAJINA - TOPLA KOLPA

Reka svojo pot začne na obrobju Kočevskih gozdov in obkroža Belo krajino. Zelena lepotica velja za najtoplejšo in najbolj čisto slovensko reko, zato je kot nalašč za kopanje. Ljubitelji ribarjenja boste navdušeni nad 39 vrstami rib, z družino pa se odpravite tudi na druge aktivnosti, kot so vožnja s kanujem, rafting in SUPanje. Za edinstveno izkušnjo se skupaj podajte na Robinzonsko čolnarjenje; čakajo vas večdnevna vožnja s čolnom, raziskovanje okolice, pikniki v naravi in kampiranje. Kolpo dodatno poživijo okoliški kraji, ki jih odlikujeta bogata tradicija ter pestra kulinarika.

WIZ ŠOLAR NASVET: Še bolj previdno pri kopanju in igri ob rekah, jezerih, morju in v bazenu.

Poskrbimo za varne in starosti otrok primerne napihljive dodatke za v vodo, pozanimajmo se o plavalnih tečajih. Mamice v ekipi zavarovanj WIZ so na brisači z žogo v roki vedno blizu otrok. 
 

Druženje z živalmi

So tvoji najmlajši navdušeni nad živalmi? Te na otroke delujejo pomirjujoče, obenem pa jih učijo sočutja in empatije. Naša država ponuja številne kmetije, parke in akvarije, ki očarajo tako otroke, kakor tudi odrasle. Skupaj odkrijte zanimive vrste, božajte in hranite živali, spoznajte njihove zgodbe ter se naučite česa novega. 
 

4.    DOLENCI - PRIKUPNE ALPAKE

Tik ob meji z Madžarsko se skrivajo Dolenci, naselje polno kmečkih domačij. Med njimi je tudi kmetija Mali raj, ki v družbi živali ponuja lokalne dobrote in sprostitev v čudoviti naravi. Tamkajšnje prebivalke so Burske koze, ki izvirajo iz Južne Afrike. Z družino jih lahko opazujete in božate, ne pozabite pa razvajati brbončic ob slastnih kozjih sirih. Družbo vam bo delal še osel, v ribniku pa lahko med lokvanji občudujete krasne sladkovodne ribe. Največja atrakcija pa so nedvomno alpake, ki slovijo po svoji družabnosti. Na lastni koži začutite mehek kožuh in se prepričajte o prijaznosti teh živali.

5.    HORJUL - DOM ZAVRŽENIM ŽIVALIM

V osrednji Sloveniji se nahaja Zoo park Rožman, a to ni običajen živalski vrt. Park že dolga leta nudi dom zavrženim ali poškodovanim živalim, ki jih iz takšnih ali drugačnih razlogov ni možno spustiti v divjino. Ptiči, tigri, medvedi, volkovi, kozorogi... Prav vsako bitje v parku ima svojo unikatno zgodbo, otroci pa tukaj doživijo resnično pristen stik z živalmi; nekatere lahko božajo ali celo hranijo, obenem pa se naučijo veliko o posameznih vrstah in pomenu ohranjanja narave. Zoo park Rožman morda res ni enako velik, kakor ostali živalski vrtovi, je pa nedvomno poln srčnih zgodb.

6.    PIRAN - VZNEMIRLJIV MORSKI SVET 

Gremo na slovensko obalo! Akvarij Piran deluje že več kot 50 let, dobrih 10 let nazaj pa je presenetil s prenovljeno podobo. Z otroki odkrijte morska čudesa severnega Jadrana in spoznajte preko 140 različnih vrst organizmov. Medtem, ko boste občudovali plavajoče ribe vseh barv, oblik in velikosti, vas bodo iz lukenj skalnega grebena opazovali ugorji, murene in kirnije. Očarali vas bodo številni rakci, morski konjički, zvezde, školjke in hobotnice, od vseh prebivalcev akvarija pa najbolj navdušujejo morski psi. Če bi radi doživeli še več, se po predhodnem dogovoru lahko pridružite zaposlenim pri hranjenju rib. Ojoj, Piran je obmorsko mesto – sončna krema obvezna! Se tudi pri vas doma mlajši otroci upirajo mazanju? 

WIZ ŠOLAR NASVET: krema za sončenje vedno pri roki, ob vseh dogodivščinah na prostem!

Mamice ekipe zavarovanja WIZ predlagajo, da kupiš faktor 50. Oblika? Stik ali »roll on« za obraz in pršilo za telo – tako gre mazanje hitreje. Mamica, ne pozabi se namazati tudi ti! 
 

Majhni kraji z veliko zgodbo
 

Že poznaš vse skrite kotičke v Sloveniji? Pogosto se z družino odpravljamo na izlete v večja mesta, a tudi majhni kraji imajo posebno energijo, prijazne domačine in nepozabna doživetja. Z otroki odkrijte lepote majhnih krajev, spoznajte njihovo bogato zgodovino in poiščite vse točke, ki so prepogosto spregledane. Vprašanje: ko se peljemo na izlet, ali telefoni v avtu vedno počivajo?

7.    PODČETRTEK - DOM JELENOV, ČOKOLADE IN TERM

Kljub svoji majhnosti je Podčetrtek eden najbolj priljubljenih in raznolikih krajev pri nas. Z otroki obiščite Minoritski samostan, kjer se nahaja tretja najstarejša lekarna v Evropi. Sladkajte se v Čokoladnici Olimje, eni najbolj znanih čokoladnic v Sloveniji, na kosilo pa se obvezno odpravite na Jelenov greben. Tam vas poleg okusne hrane čakajo tudi jeleni, ki jih lahko z otroki hranite in božate. V kolikor se vam ne ljubi hoditi, vas turistični vlak odpelje na vse najpomembnejše točke in znamenitosti. Izleta v Podčetrtek vam ne more pokvariti niti dež; v primeru slabega vremena skočite v vodni park Terme Olimia.

8.    RADOVLJICA - SREDNJEVEŠKO MESTO ČEBEL

Tudi Radovljica slovi po sladkih užitkih. V aprilu se tam vsako leto odvija festival čokolade, na katerem lahko z družino preizkušate najrazličnejše dobrote. Kulisa očarljivega mestnega jedra in zelene okolice pa poskrbi za izjemen izlet tudi ostale dni v letu. Sprehodite se po srednjeveških poteh in odkrijte bogato zgodovino, ljubitelji narave se odpravite na pohod na bližnje hribe. Obiščite tudi čebelarski muzej, otroci pa so še posebej očarani nad zabavnim in poučnim tematskim pohodom “S čebelico po Radovljici”, kjer preko zanimivih nalog bolje spoznajo svet čebel.

9.    ŠTANJEL - EDINSTVEN KRAŠKI BISER 

Slikovita srednjeveška vasica je biser kraške arhitekture in kulture. Štanjel očara z edinstveno podobo in nepozabnimi razgledi. Na griču Turn se razprostira terasasto grajena vas, ki privablja pogled z znamenitimi v gručo stisnjenimi hiškami, grajskim kompleksom, obrambnimi stolpi, cerkvijo sv. Daniela in Ferrarijevim vrtom. Ravno na tem vrtu se skriva doživetje, ki navdušuje najmlajše: Fabianijev vodni zaklad je igra iskanja zaklada, pri kateri otroci na zabaven način spoznajo zgodovino in tradicijo tega posebnega kraja. Zagotovljena zabava za vso družino!

WIZ ŠOLAR NASVET: Ne le v avtu, tudi v družbi otrok #brezTELEFONA

Vemo, telefon je tudi družinski fotograf in hitro je ves čas v rokah. Ampak, redno se opominjajmo, da čim več počiva v naših žepih. Naj slikajo oči in srce!  Mamice v ekipi zavarovanj WIZ smo si na izbranih družbenih omrežjih vklopile tudi opomnike za omejen čas brskanja po aplikacijah. Priporočamo!
 

Športni dnevi v naravi

Ali veš, da narava prispeva k boljšim kognitivnim in motoričnim sposobnostim otroka? No, pa tudi na odrasle ima številne pozitivne učinke. Z družino torej redno preživite čas v naravi. Nadihajte se svežega zraka, odkrijte fantastične razglede in se razgibajte. Pred odhodom pa ne pozabite preveriti vremenskih razmer.
 

10.    POKLJUKA (BOHINJ) - ZELENA POKLJUKA

Največje strnjeno gozdnato območje v Triglavskem narodnem parku je pravi raj za vse ljubitelje aktivnosti v naravi. Smrekovi gozdovi kar kličejo po potepanju po številnih poteh na hribe različnih težavnosti. Otroci bodo navdušeni nad učno potjo Šotno barje Goreljek. Gre za krožno pot, po kateri spoznavajo posebnosti in pomen šotnih barij, ki sodijo med območja najbolj dragocene narave v Evropi. Na Pokljuki je na voljo tudi več kot 80 km prepletajočih se gozdnih kolesarskih poti, v Športnem centru Pokljuka pa se z družino lahko preizkusite v biatlonskem streljanju.

11.    SOLČAVA - NEPOZABNA LOGARSKA DOLINA

Ena najlepših alpskih ledeniških dolin v Evropi prevzame s čudovitimi razgledi in posebno energijo. Objemajo jo mogočni dvatisočaki Kamniško-Savinjskih Alp, v osrčju pa se skrivajo številne poti, ki so primerne tudi za mlajše otroke in začetnike. Z najmlajšimi se odpravite v Pravljični gozd, kjer je predstavljenih 35 pravljic. Naj vas začarajo zanimive učne poti in delavnice. Za dinamičen in zabaven izlet se preizkusite v lokostrelstvu; na kmetiji Gradišnik vas čaka 3 km dolga pot s tarčami, v katere ciljate z lokom. Obvezno pa si oglejte tudi edinstven slap Rinka, ki je eden najvišjih slapov pri nas.

12.    JEZERSKO - UMIRJENO ZGORNJE JEZERSKO

Dih jemajoča dolina, ograjena z vencem Savinjskih Alp je super izbira za vse ljubitelje narave in miru. Odlikujejo jo številne pešpoti ter kolesarske steze, zato aktivnih dogodivščin ne bo zmanjkalo. Naše priporočilo je krožna pot, ki se začne pri Gostilni ob jezeru in vodi proti cerkvi sv. Andreja. Vmes zavijte v Jenkovo Kasarno, v kateri je urejen etnografski muzej z zbirko predmetov in opreme iz vsakdanjega življenja naših prednikov. Na poti vas čaka tudi kmetija Šenkova domačija, kjer se okrepčate z lokalnimi dobrotami, otroci pa se bodo družili z domačimi živalmi, kot so kokoši, krave, ovce in prašiči.

WIZ ŠOLAR NASVET:  Primerna obutev za športne podvige.

Seveda smo na plaži in dvorišču poleti najraje bosi, na izletih pa obutev prilagodimo destinaciji. Mamice v ekipi zavarovanj WIZ imamo v denarnici vedno skrit obliž z motivi, ki pomaga do nasmeha v primeru padca.
 

Muzeji za deževne dni

Misliš, da se na deževen dan z družino ne morete odpraviti na izlet? Dokažemo ti nasprotno! Skočite v zanimive muzeje in odkrijte, kako so živeli naši predniki. Vrnite se nazaj v čas, spoznajte pestro zgodovino in se na interaktiven način naučite česa novega. Zabava za vso družino je zagotovljena.
 

13.    LJUBLJANA - ZANIMIV PRIRODOSLOVNI MUZEJ

Na ogled je stalna razstava, občasne razstave in vitrine četrtletja. Prirodoslovni muzej Slovenije ponuja številne interaktivne raziskovalne postaje, preko katerih otroci na zabaven način spoznavajo zgodovino in osvojijo nova znanja. Po predhodnem dogovoru imate z družino možnost vodenega ogleda, kjer vam bodo strokovnjaki razkrili vse zanimivosti in anekdote iz preteklosti. Občasno organizirajo tudi pestre delavnice za otroke. Največja atrakcija, ki očara tako otroke, kot tudi odrasle, pa je okostje mamuta. Staro je okoli 20.000 let, našli pa so ga v Nevljah pri Kamniku. 

14.    CELJE - MUZEJ, NAMENJEN OTROKOM

V okviru Muzeja novejše zgodovine Celje je del muzeja popolnoma namenjen otrokom. Hermanov brlog je edini otroški muzej v Sloveniji, v katerem prebiva prijazni Herman Lisjak, ki ga je upodobila slikarka Jelka Reichman. Herman otroke popelje do različnih interaktivnih razstav; od stalne razstave Brlog igrač, pa do Hermanovega bontona, ki najmlajše uči prijaznega in spoštljivega vedenja. Na voljo so individualni ali vodeni ogledi, redno pa v muzeju organizirajo tudi zanimive delavnice. Najmlajše čaka pestro dogajanje, ki jim bo ostalo še dolgo v spominu.

15.    POSTOJNA - POUČEN NOTRANJSKI MUZEJ

Glavno vodilo, ki so si ga postavili v Notranjskem muzeju je združevanje zabave in učenja. Nudijo zanimive in pestre aktivnosti, preko katerih se otroci naučijo novih stvari. Muzej organizira različne dogodke za skupine otrok in celo praznovanja rojstnih dni, seveda pa ga lahko z družino obiščete tudi samostojno in na lastno pest raziščete vse zanimivosti. Poseben del muzeja je Kras(na) učilnica, ki je ustvarjena za zabavno spodbujanje otrok k učenju. Najmlajši skozi aktivno raziskovanje odkrijejo, kaj imata skupnega apnenec in dinozaver, zakaj so kraške jame tako zelo posebne in še veliko več.

Dobro je vedeti: zavarovanje WIZ Šolar krije tudi poškodbe na treningih in tekmah.

 

Čarobni gradovi

Obožuješ mogočne in pravljične gradove? V Sloveniji je kar nekaj takih, ki navdušujejo obiskovalce po vsem svetu. Z družino se skupaj prelevite v mogočne viteze, odkrijte zanimiv srednjeveški svet, spoznajte številne navdušujoče legende in občudujte ikonične razglede, ki jih gradovi ponujajo.
 

16.    BLED - IKONIČEN BLEJSKI GRAD 

Slikoviti grad na nad Blejskim jezerom je po pisnih virih najstarejši grad na Slovenskem - prvič je bil omenjen že leta 1011. Danes se ponaša s tako pestro ponudbo, da navdušuje vse okuse. Z otroki odkrijte zanimiv muzej, oglejte si galerijo ter občudujte gotsko kapelo. Obvezno obiščite tiskarno, kjer vas čaka prikaz tiska na repliki Gutenbergovega tiskarskega stroja, s pomočjo tiskarskega mojstra pa si lahko odtisnete svojo spominsko listino. Poskrbljeno je tudi za gurmane; spoznajte medene izdelke v Grajskem čebelnjaku, za konec pa se okrepčajte v restavraciji Blejski grad. 

17.    CELJE - MOGOČEN STARI GRAD CELJE

Nekdanji sedež Celjskih grofov, najbolj znane slovenske plemiške rodbine je prvič omenjen leta 1323. Njegova podoba je bila sprva mnogo skromnejša, kasneje pa se je grad postopoma širil in pridobil mogočen videz. Poleg bogate zgodovine je ob predhodnem dogovoru poskrbljeno tudi za pestro animacijo; za najmlajše bo najbolj zanimiva “povitezitev”, kjer lahko postanejo celjski vitezi in na lastni koži doživijo razburljivo srednjeveško preteklost. Na voljo je tudi VR doživetje, kjer otroci virtualno obujejo čevlje grofa Friderika in se odpravijo na dogodivščino po gradu. 

18.    PREDJAMA - REKORDEN PREDJAMSKI GRAD 

Le streljaj od Postojnske jame je v 123 metrov visoki navpični steni vklesan Predjamski grad, vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov kot največji jamski grad na svetu. Legenda pravi, da je tam prebival roparski vitez Erazem Predjamski, znan po sporu z avstrijskim cesarjem. Danes so v gradu prepletajoči se skrivni rovi, kapela, kuhinja, mučilnica in grajsko podstrešje, kjer se nahaja bogata zbirka srednjeveškega orožja in oklepov. Predjamski grad je več stoletij skrival tudi pravi zaklad, ki so ga odkrili leta 1991, danes pa je razstavljen v Notranjskem muzeju Postojna.
 

Sprehodi v cvetočih parkih

Sodiš med ljubitelje rastlin? Te mogoče res za otroke zvenijo nekoliko dolgočasno, a je ob ustrezni animaciji in zanimivih vrstah tudi botanični vrt lahko prava atrakcija za najmlajše. Skupaj odkrijte najbolj posebne rastline, občudujte različne oblike, velikosti in barve listov ter spoznajte edinstvene cvetove.
 

19.    DOBROVNIK - EKSOTIČEN TROPSKI VRT

Za obisk tropov ti ni več potrebno na dolga potovanja – v Prekmurju te čaka Tropski vrt, 1500 m² velika džungla, ki skriva več kot 400 različnih rastlinskih vrst. Z otroki občudujte cvetoče orhideje in flamingovce. Čakajo vas še ostale zanimive tropske in subtrobske vrste iz celega sveta, kot so avokado, banane, vanilija, papaja, mango, ananas, taro, ingver, karambola in še veliko drugih. Za otroke so najbolj atraktivne mogočne palme in številne rastline z ogromnimi listi, seveda pa ne smemo pozabiti na zanimive mesojede rastline, ki se hranijo na prav poseben način.

20.    MOZIRJE - SLOVIT MOZIRSKI GAJ

V začetku aprila, ko zacvetijo tulipani, se za obiskovalce odpre Mozirski gaj. V toplih, sončnih dneh so organizirani številni dogodki, seveda pa je možen tudi individualen obisk. Z družino se odpravite na nepozabno pomladno doživetje in občudujte na tisoče cvetov, ki zažarijo v vsej svoji lepoti. Odkrijte zdravilne učinke rastlin v Zeliščnem vrtu, spoznajte zgodovino v muzeju na prostem in se odpravite po delček Azije v Japonski vrt. Otroke bo posebno navdušila Začarana vas, v kateri se boste potopili v domišlijski svet in se družili z vilami, hobiti, škrati, palčki, zmaji, volkovi in ostalimi pravljičnimi bitji.

21.    SEČA - BODIČAST VRT KAKTUSOV

Ena najbolj zelenih atrakcij slovenske obale je definitivno Vrt kaktusov v Seči. Do njega se z otroki odpravite kar peš iz Portoroža ali Lucije, če se vam mudi, pa je takoj pred vrtom urejeno tudi parkirišče. V večjem pokritem prostoru vas čaka 1600 vrst kaktusov, različnih velikosti, oblik in barv. Zanje že več kot tri desetletja skrbi prijetna gospa, ki bo z vami z veseljem delila informacije o teh posebnih rastlinah. S pokojnim možem sta sama ustvarila vrt, ki danes privablja številne goste iz cele Slovenije. Tako odrasle, kot tudi otroke najbolj navdušuje ogromen kaktus, ki izvira iz leta 1955.

WIZ ŠOLAR NASVET: Bodimo zgled, ČELADO uporabljamo vsi člani družine!


Rolanje, kolesarjenje, skiro ali skejtanje ... Otrokom že od malih nog na glavo dajemo čelado, jih opozarjamo in naučimo, da na to mislijo tudi sami. Mamice v ekipi zavarovanj WIZ tudi nosimo čelado med športnimi aktivnostmi z otroci!

Spletna sklenitev nezgodnega zavarovanja WIZ Šolar je 10 % ugodnejša. Super družinam s tremi ali več otroki pa prinese 20 % popust.

Zanimam se za sklenitev zavarovanja WIZ ŠOLAR

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.