null Ravnotežje med službo in družino v času krize
clock image

8

Ravnotežje med službo in družino v času krize

#wizblog

16 december, 2020

Kim

Delo od doma prinaša mnoge prednosti, hkrati pa je lahko celo bolj stresno od dela v pisarni oz. v službenih prostorih. Stres, ki ga povzročajo hitenje, stanje v jutranji konici, neuvidevni posamezniki in sodelavec, ki ni pomil šalice, pri delu od doma (sploh, če so pri hiši otroci), zamenjajo hrupno delovno okolje, nered, lačni otroci ...

Vse to vodi do zmanjšane koncentracije, ki ji sledi nižja produktivnost, na koncu pa neizogibno delo ob poznih večernih urah, ko otroci končno zaspijo, hišni kosmatinec pa je že »oddelal« svoj zadnji sprehod.

Ja, verjetno tudi tebi ni tuje spoznanje, da smo delo od doma morda malce preveč idealizirali. Zagotovo ima številne prednosti, a kot je jasno iz uvoda, nam lahko kmalu uide izpod nadzora. Zato je še toliko bolj pomembno, da si postaviš jasno ločnico med delom in zasebnostjo oz. družino. Zagotovo se bodo zgodili tudi nepredvideni dogodki, ki bodo rušili tvoj plan, otrokom pa morda omogočili dopoldansko lenarjenje in zabavo ob risankah, a večini takšnih dni se lahko izogneš.

Ključ je v organizaciji in postavljanju prioritet, ki vodijo do uravnoteženega družinskega in profesionalnega življenja. Pripravili smo ti nekaj nasvetov, kako v času krize zastaviti tipičen dan dela in šolanja na daljavo. Ker smo si ljudje (in otroci) različni, nasveti morda ne bodo delovali za vse, lahko pa pomagajo pri tem, da otroci pridobijo delovne navade, spoznajo odgovornost in pomembnost sledenja urniku.
 

1.    Skupaj sestavite vsak posamezen dan

Če od doma delata oba starša, bo naloga malce lažja, saj lahko vsak od vaju nekaj časa posveti delu, nekaj pa otrokom oz. družini. Skupaj sestavite potek dneva in se ga v največji meri skušajte držati. Ob trenutkih, ko morata delati oba, pa otroke zaposlita z njim ljubimi aktivnostmi, kot so barvanje, risanje, branje, pomoč pri pripravi kosila ... risanke naj bodo zadnja možna izbira oz. tvoja zasilna zavora za trenutke, ko bodo stvari začele uhajati izpod nadzora, tebe pa bo na ZOOM-u čakala celotna ekipa sodelavcev.
Čas za službo mora biti brez motilcev, saj je to predpogoj za uspešno opravljeno delo. Enako pa velja tudi, ko govorimo o družini, saj si niti družinski člani ne zaslužijo tvoje polovične pozornosti, ko v mislih premlevaš službene zadeve.

Mimogrede, poleg vsega stresa nam je zdaj otežen še dostop do zdravnikov. Preveri zavarovanje WIZ Specialisti, s katerim tudi v času epidemije prideš do izbranih zdravnikov specialistov. 
 

2.    Otroka nauči samostojnosti

Samostojnost je precej relativen pojem, zato najprej povejmo, da je pričakovanja treba prilagoditi otrokovim letom. Srečnejši starši vedo, da so lahko tudi šestmesečni malčki v določeni meri samostojni – ob predpostavki, da so v ustrezno zavarovanem stolčku, lupinici ali ležalniku in ob neposrednem nadzoru. Če najdeš pravo stvar, recimo igralni lok ali pa le kuhalnico, ti bo tvoj otrok morda omogočil pol ure dokaj zbranega dela. Z leti postanejo stvari malce lažje, saj bolje poznamo otrokove želje in potrebe, poznajo (ali pa vsaj spoznavajo) pa tudi pomen dogovorov. Predvsem pa otroku pusti, da se dolgočasi, saj se takrat v njemu prebudi otroška domišljija, ki mu omogoča nova spoznanja in razvoj.
 

Rutina daje otrokom občutek varnosti, kar je v kriznih časih še posebej pomembno.

3.    Urnik ni samo stvar šole

Rutine so zdrave za naše psihično in fizično zdravje, zato je trenutna kriza, ki omogoča več časa z družino, morda tudi pravi trenutek za uvajanje novih navad. Rutina daje otrokom občutek varnosti, kar je v kriznih časih še posebej pomembno. Tebi pa bo rutina omogočila lažje delo, saj je načrtovanje službenih zadev veliko lažje ob vnaprej znanih trenutkih miru in tišine. Zato naj urnik visi na vidnem mestu, ti pa poskrbi, da bo zastavljen tako, da ti bo omogočil delo in predvsem, da se ga bodo držali vsi družinski člani. Tudi ti!
 


4.    Ne pozabi na najljubši šolski predmet – telovadbo

Svetli del dneva je že precej kratek, zadnje tedne pa prav radodarne niso več niti temperature, kar pomeni, da bomo na prostem preživeli vedno manj časa. Če z družino živiš v manjšem stanovanju, se verjetno zavedaš pomembnosti telovadbe in razgibavanja otrok, saj ti s »polnimi baterijami« ne bodo pustili veliko časa za delo. Zato poskrbi, da se otroci znebijo odvečne energije, zaradi katere bi nenehno motili tvoje delo. Telovadbe se lahko lotite kar skupaj, saj malce gibanja zagotovo ne bo škodilo nobenemu družinskemu članu. 
 

5.    Če imaš pomisleke glede tehnologije in pametnih naprav ... 

Čestitamo, si odgovoren starš, ki se zaveda, kako zasvojljivi so ekrani, ne glede na starost otrok. Pa vendar je po nekaterih raziskavah popolna prepoved oz. umik tovrstnih naprav ena večjih napak, ki jo naredimo starši. Kot pri vsaki stvari, je tudi pri uporabi pametnih naprav treba poiskati zdravo razmerje in predvsem neškodljive vsebine.

  • Izogibajte se risankam in namesto tega poišči pravljico v obliki E-knjige.
  • Starejšim otrokom lahko odpreš »virtualna« vrata svetovno znanih muzejev in galerij.
  • Vzpostavi video klic z dedkom, babico ali prijateljem z drugega konca sveta oziroma regije. 
     

6.    Ne pozabi dihati

Sedaj je najbrž že jasno, da delo od doma ni tako preprosto, kot se zdi na prvi pogled. V nekaterih segmentih je morda celo težje. Vseeno pa omogoča več časa preživetega v krogu družine. Kako kvaliteten bo ta čas je v največji meri odvisno od tebe in tvojega počutja, zato si trenutnih razmer nikar ne razlagaj kot nekaj stresnega ali odvečnega. Mogoče se bo v štartu treba malce več posvetiti družini, morda celo na novo vzpostaviti določeno mero avtoritete, a vse to je vredno truda, saj se bodo pozitivni vidiki balansiranja med delom od doma in družino, poznali tudi po tem, ko se trenutna situacija vrne v ustaljene tire. 

Želimo ti srečno!

Omenili smo zavarovanje, ki omogoča hitrejši dostop do specialističnih zdravstvenih storitev.

Veliko ljudem se zdravstveno stanje poslabša ravno, ko čakajo na prvi pregled, diagnozo in zdravljenje. WIZovo zavarovanje WIZ Specialisti z asistenco ti za specialistične preglede brez čakanja, nudi sodobno opremljene zdravstvene ustanove, ambulante in diagnostične centre po vsej Sloveniji. Preveri vsa kritja in pakete, ki jih to zavarovanje omogoča. Veliki paket ima najvišjo zavarovalno vsoto 10.000 €.

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.