null Poznate razliko med WIZ Voznik in WIZ Nezgoda?
Vozilo na strehi zaradi prometne nesreče
clock image

3

Poznate razliko med WIZ Voznik in WIZ Nezgoda?

#wizavto

08 januar, 2019

Tina

Predstavili smo že več naših kritij, tokrat pa bi radi pojasnili razliko med kritjema WIZ Voznik in WIZ Nezgoda.

Na našem blogu smo že pisali o razliki med AO (obvezno avtomobilsko zavarovanje) in AO+ oz. WIZ Voznik (dodatno zavarovanje voznika), tokrat pa bi radi pojasnili razliko med kritjema WIZ Voznik in WIZ Nezgoda.
 

Kritje WIZ Voznik

Zadnjič je gospod Novak iz zgoraj omenjenega zapisa, ki očitno res nima sreče, svoj avto posodil bratu, ta pa je povzročil prometno nesrečo, v kateri se je hudo telesno poškodoval. A ker se Novakovi zavedajo, kako pomembno je imeti kritje WIZ Voznik in so ga ob nakupu novega avtomobila tudi sklenili, bo bratu izplačana zavarovalnina v višini pravno priznane nepremoženjske škode. Slednja ne more biti višja od zavarovalne vsote, ki je navedena na zavarovančevi polici, kar je pri WIZu vedno 51.000 evrov.

Zavarovalnina bi bila izplačana tudi v primeru smrti, v tem primeru bratovim svojcem, poleg tega so v okviru zavarovalne vsote (ki ne sme presegati že omenjenih 51.000 evrov) kriti tudi pogrebni stroški v višini do največ 3.500 evrov.

Kot smo že pojasnili, to kritje ni vključeno v obvezno avtomobilsko zavarovanje (AO), ki krije odgovornost voznika za škodo, ki jo utrpijo drugi (poškodovani potniki v zavarovančevem vozilu in vsi ostali udeleženci v nesreči, ki jim je bila povzročena škoda), voznik pa je iz tega izključen. Cena kritja WIZ Voznik je vezana na ceno obveznega avtomobilskega zavarovanja in ponavadi znaša približno 20 % njegove vrednosti.

 

Kritje WIZ Nezgoda

Kritje WIZ Nezgoda je zavarovanje za primer smrti v prometni nesreči tako za voznika kot za vse potnike. Zavarovanje nezgode je sicer dodatno kritje potnikov v avtu za primer smrti; laično temu kritju rečemo tudi »zavarovanje sedežev«. Če bi se torej brat gospoda Novaka v prometni nesreči tako poškodoval, da bi umrl, bi se upravičencu (svojcu, partnerki …) po tem kritju izplačalo 20.000 evrov.

Tako kritje se lahko od zavarovalnice do zavarovalnice razlikuje glede na zavarovalno vsoto in glede na kritje, ki ga ponuja. Tako WIZ Nezgoda ne krije invalidnosti, zato pa je zavarovalna vsota pri WIZ Nezgodi nekoliko višja kot običajno, saj torej znaša 20.000 evrov. Pri tem gre za dodatno izplačilo, saj se, če sta sklenjeni obe kritji  (tako WIZ Voznik kot WIZ Nezgoda), izplačilo izvede po obeh - kar pomeni, da je najvišja možna izplačana zavarovalnina 71.000 evrov.

Katero kritje boste sklenili, je seveda vaša odločitev. Mi smo vam za dodatna pojasnila kot vedno z veseljem na voljo na našem e-naslovu info@wiz.si, telefonski številki 080 11 24, vprašanja pa nam lahko zastavljate tudi na Facebooku.

Srečno in varno vožnjo vam želi vaša ekipa WIZ!
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.