null Pogodba za določen čas se je iztekla. Kaj pa zdaj?
Razočaran moški
clock image

3

Pogodba za določen čas se je iztekla. Kaj pa zdaj?

#wizzdravje

13 januar, 2017

Katja

V življenju se srečujemo z mnogimi vzponi in padci, med slednjimi pa je poleg bolezni in neuslišane ljubezni med najtežjimi nedvomno tudi izguba službe.

Po izgubi dela se iz težav težje izvlečejo tisti, ki nimajo »zvez in poznanstev«, poleg tega pa so tudi slabo izobraženi ali preprosto niso kader, ki je na trgu dovolj iskan. Še posebej so prizadeti ljudje, starejši od 45 let, in tisti, ki imajo doma družino oziroma mladoletne otroke. Običajno je izguba dela v primeru zaposlitve za nedoločen čas nekoliko manjši šok, saj velja v pogodbi sklenjen odpovedni rok, včasih pa zaposlenemu pripada tudi odpravnina, v primeru izteka pogodbe o delu za določen čas pa je situacija povsem drugačna. Človek je naslednji dan namreč brez zaposlitve in s tem tudi sredstev za preživljanje. Kaj moraš torej storiti, če delaš za določen čas in pride tisti dan »d«, ko se pogodba izteče?

Zdravstveno zavarovanje, ko se pogodba o zaposlitvi za določen čas izteče

Po prenehanju veljavnosti pogodbe o zaposlitve se moraš najprej prijaviti na Zavod za zaposlovanje, kjer bodo po izdaji odločbe opravili prijavo v obvezno zdravstveno zavarovanje. Do izdaje odločbe si moraš zavarovanje na enoti Zavoda za zdravstveno zavarovanje urediti sam, zavaruješ pa se lahko na več načinov:

  • Če od Zavoda za zaposlovanje prejemaš denarno nadomestilo za brezposelnost, zavarovanje uredi Zavod, po sebi lahko zavaruješ tudi družinske člane.
  • Če si brez službe, ne prejemaš denarnega nadomestila, nimaš lastnih dohodkov in nikogar, ki te je dolžan preživljati, lahko pravico do ureditve obveznega zdravstvenega zavarovanja zase in za svoje družinske člane uveljavljaš v občini, kjer živiš.
  • Če si brezposeln, pa imaš vseeno kakšen drug prihodek, si urediš zavarovanje kot samostojni zavezanec za prispevek pri enoti Zavoda za zdravstveno zavarovanje. Prispevek znaša okoli 25 EUR na mesec (za točno ceno se obrni na ZZZS).
  • Če si brezposeln, a živiš s partnerjem, ki ima urejeno obvezno zavarovanje, lahko sebe in pod določenimi pogoji tudi svoje družinske člane (otroke) obvezno zavaruješ prek zakonca oziroma izvenzakonskega partnerja.

Nimam službe, nimam dopolnilnega zavarovanja?

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki krije razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev, si plačuješ sam, v primeru brezposelnosti in upravičenosti do denarne socialne pomoči pa lahko pri CSD (Centru za socialno delo) uveljavljaš pravico do kritja razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev iz državnega proračuna. Če ti to pravico priznajo, ne potrebuješ dopolnilnega zavarovanja in ga lahko v primeru, da si ga do sedaj plačeval sam, daš na mirovanje in ne plačuješ premije. Tako imaš tudi v tem času krite dodatne stroške, dopolnilno zavarovanje pa spet obudiš takoj, ko se ti nasmehne sreča in se postaviš nazaj na noge.

Pomembno: vedno ostani pozitiWIZt! 

Izguba zaposlitve te lahko prizadene finančno in psihično, zato je pomembno, da kljub težkim trenutkom ohraniš zbrane misli, ostaneš pozitiWIZt in se nikakor ne predaš malodušju in obupu. To včasih ni niti najmanj lahko, a je edini način, da si čim hitreje spet najdeš delo in se postaviš na lastne noge. Prva skrb naj bo namenjena ohranjanju zdravja, saj si denar lahko izposodiš, zdravja pač ne. V primeru izgube zaposlitve je zato nadvse pomembno, da si urediš obvezno zdravstveno zavarovanje in ohraniš sklenjeno tudi dopolnilno zavarovanje, sicer bo v primeru nenadne bolezni ali poškodb finančno breme še večje. 
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.