null Pazi voznik, žabe na cesti! 
header, wiz žaba, blog Pazi voznik, žabe na cesti
clock image

6

Pazi voznik, žabe na cesti! 

#wizzaba

04 april, 2022

Ana

Pomladi se iz zimskega spanja prebudijo tudi žabe, ki se iz kopna selijo do vodnih bivališč. Tam odložijo jajčeca, iz katerih pokukajo paglavci, ki se kasneje razvijejo v male žabice.

Žabje poti od kopnega do vode so polne preprek, med katerimi so najbolj nevarne ceste. WIZovci si prizadevamo, da smo letos priča čim manj povoženim žabicam. Preveri, kdaj poteka množična selitev, spoznaj žabjo prometno signalizacijo in odkrij, s katerimi varstvenimi ukrepi še dodatno zaščitimo dvoživke.

Kdaj so žabice najbolj aktivne?

Dvoživke vsako leto preživijo del leta v kopenskih bivališčih (prezimovališča), del pa v vodnih bivališčih (mrestišča). Med obema so razdalje lahko dolge več kilometrov, številne vrste pa se vsako leto selijo iz enega območja do drugega. Selitev se pojavi v začetku pomladi, ko se pojavijo višje temperature in se zemlja dovolj ogreje. Največ žab se odpravi na pot v toplih, deževnih večerih, pri tem pa prečkajo tudi ceste. V takih vremenskih pogojih še posebej pazi, da ne povoziš nobene živali.

Ali veš, da imajo žabe svoj prometni znak?

Opaziš kdaj prometni znak, na katerem je narisana žaba? Dvoživke imajo vsako leto ustaljene poti do mrestišč, zato je znano, kje se jih pojavi največ. Na cestah, ki jih žabe redno množično prečkajo, so zato postavljeni znaki, ki opozarjajo voznike na dvoživke na cestišču.
Če med vožnjo vidiš prometni znak z žabo, na tistem območju vozi še posebej zbrano in previdno, prilagodi svojo hitrost ter dobro opazuj tudi bližnjo okolico ceste. Tudi, če na cesti opaziš že povožene žabe, vozi s posebno previdnostjo, saj to pomeni tudi bolj spolzko vozišče.

Poznaš varstvene ukrepe za zaščito dvoživk?

K sreči imamo po zgledu tujih držav tudi pri nas številne sistemske ukrepe, ki žabam omogočajo varno prečkanje cestišča. Ob cestah so postavljene posebne ograje, ki žabe ujamejo in jim onemogočijo prehod ceste, ujete žabe pa nato prostovoljci varno spravijo čez cesto. Prav tako so na slovenskih cestah postavljeni številni podhodi, po katerih se lahko žabe premikajo brez, da bi ob tem sploh prečkale cesto. V izrednih primerih lahko pride do začasne zapore ceste na območjih množične selitve.

Pri WIZu priskočimo na pomoč žabam

Ali veš, da je WIZova maskota ravno žaba? V naši ekipi stremimo k temu, da vsako leto še bolj zaščitimo naše žabice in da je na cestah vse manj povoženih dvoživk. Zato smo se zaobljubili, da bomo ozaveščali voznike o žabah na cesti in spodbujali še posebej previdno vožnjo na območjih, kjer prihaja do množične selitve. 

V prihodnjih mesecih te na naših kanalih čakajo zanimive vsebine, akcije in nagradne igre, s katerimi bomo skupaj boljše spoznali problematiko žab na cestah. Predstavili bomo vse zanimivosti o teh izjemnih živalih, odkrivali, kako jim lahko pomagamo in se tudi sami udeležili akcij, ki žabam omogočajo varno prečkanje cestišča. Na WIZ spletno stran pa prihajajo tudi trendi žabje majčke, od katerih bo celoten znesek namenjen društvu za pomoč dvoživkam.

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.