null Nov trend: biohacking telesa
fant za mizo bere knjigo biohacking
clock image

6

Nov trend: biohacking telesa

#wizzdravje

16 marec, 2021

Igor

Še nikoli v zgodovini nismo bili priča tako hitrim spremembam v svetu, kot smo jim danes. Tehnologija napreduje iz sekunde v sekundo, nova cepiva se razvijejo prej kot v letu in ljudje vplivajo na biologijo svojega telesa, da jim le-to bolje služi. Biohacking je nov trend, ki ti z uvedbo določenih sprememb omogoča boljše zdravje in dobro počutje.

Z malimi sistemskimi triki je končno mogoče, da izgubiš tistih nekaj kilogramov in izboljšaš svoje umske sposobnosti. Preveri, kako se lahko biohackinga lotiš tudi ti.


Zakaj biohacking?

Želja vseh, ki se lotijo biohackinga je, da postanejo najboljša različica samih sebe. Ker si seveda vsak človek želi pri sebi izboljšati določeno stvar, ki ni nujno enaka pri drugem, se je biohacking prijel na različnih področjih. Uporabiš ga lahko pri prehrani, telesni aktivnosti, umskih sposobnostih, spanju ... No, obstajajo celo biohackerji, ki verjamejo, da bodo na ta način spremenili svojo celotno genetiko. 

Trenutno se med najbolj priljubljene tipe biohackinga uvrščajo:

1.    nutrigenomika - osredotoča se na to, kako hrana, ki jo zaužiješ vpliva na tvoje gene. Omogoča ti dostop do informacij, kako določene sestavine v hrani vplivajo na izražanje tvojih genov, raven proteinov in nastalih metabolitov. Z njeno pomočjo je možno celo napovedati bolezni, še preden se le-te dejansko pojavijo.

2.    DIY biologija - ta tip je najbolj razširjen pri ljudeh, ki imajo izobrazbo in delovne izkušnje na področju znanosti. Ti svoje nasvete za strukturirane poskuse na sebi, ki jih je možno narediti zunaj laboratorijev, delijo tudi z laično javnostjo. 

3.    mlinček - to je biohackerska subkultura, ki verjame, da je mogoče spremeniti prav vsak del svojega telesa. Največja želja pripadnikov te subkuture je, da bi postali kiborgi. Do tega so pripravljeni priti z uporabo različnih orodij, kemičnih substanc, vsadkov - praktično česarkoli, kar bi jim omogočilo, da njihovo telo začne delovati na vse mogoče načine, kot si sami želijo.


Ali je biohacking varen?

Seveda, če se ga le lotiš v mejah zdravega razuma in nimaš ambicij postati del prej omenjene subkulture. Denimo, jemanje določenih prehranskih dodatkov ali spremembe jedilnika se lahko izkažejo za zelo koristne, če do njih pristopiš na pravi način. Prav tako ti biohacking nudi priložnost, da končno poskrbiš za spalno higieno, ki ti jo trenutno kvari nočno gledanje Netflixa in klikanje srčkov na Instagramu.

 

Biohacking za začetnike

 

Torej, če nisi na misiji, da bi ponoči videl kot infrardeča kamera ali slišal kot tvoj štirinožni kosmatinec (ki od tebe sliši 4-krat bolje), potem ti zna en od naslednjih štirih nasvetov priti  prav. 

1.    Biohack: Jej, ko si lačen!
Vplivaš na: prehrano
Rezultat: izgorevanje maščob, izboljšana sinteza beljakovin, zmanjšanje telesne teže

Pozabi na 5 dnevnih obrokov in pravilo, da moraš zjutraj jesti kot kralj ter zvečer kot berač. Jej le takrat, ko si lačen! Torej, če ti tvoje telo pravi, da lahko preživiš brez zajtrka, potem mu prisluhni. Kmalu boš ugotovil, da ima telo svoj urnik - lačen boš vedno ob točno določenem času in presenečen nad tem, kako dolgo lahko zdržiš brez hrane.

2.    Biohack: Dihalne vaje
Vplivaš na: počutje
Rezultat: sprostitev, boljši mentalni fokus, večja odpornost na stres in bolezni

Ali verjameš, da je možno s preprostimi dihalnimi vajami doseči boljše počutje, povečati umske sposobnosti, zmanjšati stres in celo živeti bolj zdravo? Wim Hof je avtor vodenih dihalnih vaj, ki jih lahko brezplačno poslušaš na YouTubu. Njegova dihalna metoda je bila predmet številnih znanstvenih raziskav, ki so potrdile, da te vaje vplivajo na nove kemijske procese v možganih, izboljšajo cirkulacijo in naredijo telo alkalno. Gremo: vdih, izdih!

3.    Biohack: Daj maslo v kavo!
Vplivaš na: storilnost
Rezultat: več energije čez dan, boljša osredotočenost med delom

Maslo v kaj? Vemo, vemo, kava se pije samo z mlekom ali brez, ampak, če jo popiješ z žličko kokosovega masla, si zagotoviš še več energije za čez dan. Kokosovo maslo sestavljajo srednje verižne maščobne kisline, kot so lavrinska, kaprinska in kaprilna kislina. Njihova značilnost je, da so lahko prebavljive in topne v vodi. Ker hitro vstopijo v krvni obtok in jetra, se prednostno uporabljajo za energijo. Z eno skodelico kave tako dobiš dvojno dozo energijskega dviga. Poskusi!
 

4.    Biohack: Zaslon zamenjaj za knjigo
Vplivaš na: spanje 
Rezultat: boljša kakovost spanca, lažje prebujanje

Spanje je izjemno pomembno, saj je od njegove dolžine in globine odvisen tvoj naslednji dan. Če se želiš resnično dobro naspati, potem se vsaj 2 uri pred odhodom v posteljo poslovi od kakršnegakoli zaslona. Tvoj pametni telefon, tablica in računalnik oddajajo modro svetlobo, ki zmanjšuje tvorbo melatonina - hormona, ki uravnava spanec in budnost. Da bo tvoja vrednost melatonina sredi noči dovolj visoka za globok krepčilen spanec, si namesto ekrana raje omisli knjigo. Saj res, kdaj si nazadnje prebral kakšno knjigo?


Biohacking deluje na dolgi rok. Če boš določen trik upošteval le en dan, jutri pa se boš vrnil na stare tire cone udobja, ti bo težko pomagal. Pomembno je, da iz spremembe razviješ rutino. Tako kot pri vseh stvareh v življenju je napredek mogoč le, ko se nečemu odrečeš ali ko nekaj spremeniš. Poskusi zdržati vsaj 21 dni, nato je lažje :) Nič se ne zgodi čez noč, zato vztrajaj! 
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.