null Noč čarovnic: top recepti, ideje za okrasitev in izrezane buče
WIZ blog, Noč čarovnic: top recepti, ideje za okrasitev in izrezane buče
clock image

8

Noč čarovnic: top recepti, ideje za okrasitev in izrezane buče

#resenovhipu

23 oktober, 2023

Ana

Ustvarimo domačo dekoracijo za noč čarovnic, kot so pajčevine, netopirji in duhovi. Namen okrasitve je, da ustvari strašljivo in zabavno vzdušje, ki ujame ...


Za noč čarovnic ali »Halloween« pravijo, da je praznik, ki smo ga posvojili iz Amerike, v resnici pa izvira iz starodavnih keltskih obredov. Praznovanje sega več kot 2000 let nazaj in označuje konec poletja ter začetek temnejšega obdobja. Keltski svečeniki druidi so verjeli, da je meja med živimi in mrtvimi na ta dan tanjša, kar naj bi omogočilo komunikacijo z duhovi. 

Ko je krščanstvo prišlo v Keltske dežele, so praznik skušali preoblikovati v krščanski praznik, imenovan Dan mrtvih. V 19. stoletju so irski priseljenci prinesli to tradicijo čez ocean v današnje Združene države Amerike, kjer se je »Halloween« skozi leta razvijal v sodobno obliko praznovanja s kostumi, bučami in sladkarijami. 

Danes je »Halloween« priljubkjeni praznik, praznujemo ga 31. oktobra, tudi pri nas je znan po strašljivih kostumih, hišnih okraskih in obiskovanju hiš za sladkarije. Noč čarovnic je čas, ko se lahko zabavamo s svojimi otroki in ustvarimo nepozabne spomine. Tukaj je nekaj idej, ki bodo otroke zabavale in hkrati spodbujale njihovo ustvarjalnost ter domišljijo.

Vse nasvete smo na enem mestu zbrali sodelavci zavarovanja WIZ. Naj vam bodo v pomoč!

 

Okrasitev za »Halloween«: pripravimo škarje in lepilo 

Ustvarimo domačo dekoracijo za noč čarovnic, kot so pajčevine, netopirji in duhovi. Namen okrasitve je, da ustvari strašljivo in zabavno vzdušje, ki ujame duh tega praznika. Tukaj je nekaj idej za okrasitev doma:

 • Pajčevine z vato: razširimo pajčevine po vhodu, stenah in pohištvu za pristen videz.
 • Netopirji in pajki: obesimo plastične netopirje in pajke po vratih ali stropu za mračen videz.
 • Sveče in svetilke: uporabimo sveče v steklenih kozarcih ali LED sveče za ustvarjanje čarovniške svetlobe.
 • Mumije: oblikujmo mumije iz povoj ali toaletnega papirja in jih postavimo po vrtu.
 • Duhovi: ustvarimo bele duhove iz tkanine ali papirja in jih obesimo na drevesa ali vrata.
 • Rdeča barva za efekt krvi: uporabimo rdečo barvo za lažno kri, strašljivi madeži in sledi bodo navdušili male in velike otroke.
 • Skeleti in grozljive lutke: postavimo plastične ali kartonske skelete v različne položaje po dvorišču ali v hiši, v pomoč pri postavitvi so nam lahko manjše bale sena. Grozljive lutke lahko ustvarimo z napolnjenimi starimi oblačili. 
 • Čarovniški pridih ustvarite s postavljenimi metlami in čarovniškimi klobuki ob vratih ali na dvorišču.

Ne pozabimo na grozljivi zvok: uporabimo zvočne naprave ali aplikacije z grozljivimi zvoki za ustvarjanje mračnega ozadja. Halloween ponuja veliko možnosti za domiselno dekoracijo, ki bo navdušila otroke in odrasle ter ustvarila pravo praznično vzdušje.

 


Piškoti v obliki duhov, buč in netopirjev


Klasične maslene piškote, ki so pripravljeni zares hitro, lahko z nekaj domišljije in jedilne barve spremenimo v duhove, buče in netopirje. Tukaj je osnovni recept za pripravo maslenih piškotov, potrebujemo naslednje sestavine:  

 • 300 g bele moke, 
 • 200 g masla, zmehčanega na sobni temperaturi,  
 • 100 g sladkorja, 
 • 2 rumenjaka, 
 • vrečka vanilinega sladkorja, 
 • jedilne barve. 

Enostaven postopek (kot je enostaven postopek sklenitve WIZ Avto zavarovanja): z električnim mešalnikom dobro umešamo maslo in sladkor. Po nekaj minutah dodamo rumenjaka, nato moko, da dobimo kompaktno testo. Kepo sploščimo z rokami ali valjem, nato ga za vsaj pol ure postavimo v hladilnik. Testo pripravimo za izrezovanje piškotov: priporočamo kar valjanje med dvema peki papirjema, tako se zaradi masla testo ne bo prijelo na valj. Na vrsti je izrezovanje različnih oblik piškotov, debeli naj bodo nekje pol centimentra. Približno 10 minut jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C. Ko se piškoti ohladijo, jih okrasimo na željeni, barviti, strašljivi »Halloween« stil. 

Pečene hrenovke: ustvarite čarovniške prste ali strašljive mumije v testu

Uživajmo v jedeh, ki spominjajo na noč čarovnic, kot so hrenovke, ki izgledajo kot čarovniški prsti. Začnimo s sestavinami. Potrebujemo glavno sestavino, hrenovke. Kolikor čarovniških prstov želimo, toliko hrenovk! Ne bo šlo brez listnatega testa, uporabimo lahko že pripravljeno testo iz trgovine. Eno jajce bo potrebno za premaz, cele mandlje (za čarovniške nohte) in pa ketchup ali gorčico. 

Hrenovke razrežemo na kose, ki so približno iste dolžine kot čarovniški prstki, in jih postavimo na en konec testa. Testo zavijemo okoli hrenovk, tako da izgledajo kot čarovniški prstki. Za bolj realističen videz na konico vsakega prsta dodamo mandelj, da bodo služili kot nohti. Premaz in peka: vsak čarovniški prst premažemo z razžvrkljanim jajcem, da bo testo dobilo lep zlatkast sijaj. Položimo jih na pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo v vnaprej ogreti pečici, kot je navedeno na embalaži testa ali do zlato rjave barve. Ko so čarovniški prstki pečeni, jih postrežemo s kečapom ali gorčico.

Za priljubljena hrenovke v obliki mumije je postopek enak, le zavijemo jih drugače – tanke trakove testa kreativno zavijemo okoli hrenovke, namesto čarovniških prstov pa uporabimo dekoracijo oči.  

Pisci tega članka res obvladamo trike, ki prihranijo čas in denar, se strinjaš? Ne le pri idejah za praznike, ampak tudi pri sklenitvi zavarovanj WIZ. Kako hitro izrezljaš hecne čarovniške hrenovke, tako hitro ti velja WIZ Tujina, zdravstveno zavarovanje za tujino, ki ga mogoče potrebujemo pri potovanju čez mejo v času krompirjevih počitnic. Sklenemo ga lahko v zadnjem hipu za počitnice v tujini, velja pa že čez 2 uri.

Klikni, če greš na krompirjeve počitnice čez mejo >

 

kaj pa triki za izrezovanje buč za noč čarovnic?
 

Najpomembnejši nasvet: ne iščimo buče zadnji dan, da ne ostanemo brez. Izrezovanje buče spremenimo v zabaven dogodek z acelo družino: ne pozabimo na kuhan čaj in prigrizke. Potrebni pripomočki:

1.    buča oranžne barve (različne velikosti)
2.    nož za izrezovanje in obrezovanje buč,
3.    žlica za izluščenje buče,
4.    dobra volja in domišljija.

Bučo najprej dobro operemo, da odstranimo umazanijo in ostanke. Na vrhu buče prerežemo »pokrovček«, ki ga bomo kasneje postavili nazaj na vrh in bo izgledalo, kot da ga nikoli nismo odrezali.Izluščimo bučo: uporabimo žlico za izluščenje buče, odstranimo semena in vlakna. Notranjost naj bo čim bolj čista.

Zdaj je na vrsti oblikovanje vzorca: z ostrim nožem narišimo vzorec ali motiv na površini buče. Ideje poiščimo na Pinterestu

V notranjost buče nato postavimo svečo, LED svečo ali svetilko, da bo vzorec bolj izstopal in da bo buča svetila. Na vrh buče postavimo še izrezani »pokrovček« in bučo postavimo na želeno mesto. Pomembno: previdnost pri izrezovanju buče ni odveč, da se ne poškodujemo. 

 

Trajnostni nasvet glede izrezovanja buč

»Halloween« buča je lahko tudi užitna. Gre za t.i. vrsto howden in je zaradi trdega lubja primerna tudi za rezbarjenje. V kulinariki je iealna za juhe, njoke in pire. Naslednje leto jo lahko posadimo sami, po koncu praznika pa porabimo za obrok. 
 

Kam pa z bučami, če niso jedilne? Reciklirajmo jih! 


1.    Odnesimo jih na kmetijo ali bližnji gozd.  
2.    Kompostirajmo jih in shranimo semena za naslednje leto: vzgojimo bučo sami! 
3.    Spremenimo jih v ptičji krmilnico: notri dajmo hrano za ptiče in postavimo na vrt. 


Kaj še? Fantastične ideje za noč čarovnic:

 • Izdelava čarovniških metel: otroci lahko iz vej in listov ustvarijo svoje metle ter jih nato uporabijo za "letenje".
 • DIY kostumi in odbite pričeske: čas je za ustvarjalno delavnico za izdelavo unikatnih kostumov. Poskrbimo tudi za drugačno frizuro, pri čemer nam bodo v pomoč izdelki za oblikovanje las. WIZionarji imamo kodo za popust pri partnerju Revamp hair, koda za 10% popust: WIZREVAMP10, aktivna je do 31.12.2023.
 • Čarovniški triki: otrokom lahko pripravimo predstavo in nekaj enostavnih čarovniških trikov. Navdušimo jih!
 • Lov na čarovniški zaklad: skrijmo darila po hiši ali vrtu, organizirajmo lov na strašljivi zaklad.
 • Filmska noč: izberimo nekaj družini prijaznih grozljivk ali risank za ogled.
 • Pripovedovanje strašljivih, domišljijskih zgodb ob svečah.
 • Postavimo platno kar v dnevni sobi in si na drugačen način oglejmo strašljive filme pod zvezdami.
 • Ustvarimo seznam grozljive glasbe in organizirajmo plesno zabavo.
 • Liste, ki smo jih nabrali na sprehodu v gozdu, lahko spremenimo v duhove. Kreativnost ne pozna meja! 

Otroci se bodo zagotovo veselili teh zabavnih dejavnosti za noč čarovnic, nepozabna izkušnja zagotovljena! Noč čarovnic je čas, ki ga preživimo skupaj z družino in se zabavamo z ustvarjanjem spominskih trenutkov.

Ekipa WIZ

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.