null Nasveti za vožnjo v snegu in zimskih razmerah
vozilo na cesti v zimskih razmerah
clock image

5

Nasveti za vožnjo v snegu in zimskih razmerah

#wizavto

16 januar, 2023

Ana

Čeprav je možnost za vožnjo v zimskih razmerah iz leta v leto manjša, pa to še ne pomeni, da lahko na ta element vožnje povsem pozabimo. Saj veš, sneg je pač tak, da VEDNO preseneti. Zagotovo ti ni tuj niti izraz »prilagoditi vožnjo zimskim razmeram«, ampak kaj to zares pomeni?

V naslednjih vrsticah bomo skupaj osvežili znanje o pravilnem ravnanju ob vožnji po zasneženem cestišču. 

Če tudi tebe ob prvem snegu zasrbijo dlani in se s težavo upiraš potegu ročne zavore, si zapomni, da je oprijem na zasneženem cestišču kar 70% manjši, kot v normalnih voznih razmerah. Zato je za varnost na cesti potrebno upoštevati par napotkov:

 1. VOZI SUPER NEŽNO: brez naglega pospeševanja in še bolj pomembno – brez močnega zaviranja! 
   
 2. POVEČAJ VARNOSTNO RAZDALJO: iz očitnih razlogov, saj se zavorna pot zaradi le 30 % oprijema močno podaljša.
   
 3. VOZI Z NIŽJIMI OBRATI: da se kolesa ne bodo začela vrteti v prazno, kar največkrat pomeni zdrs.

Zelo priporočljivo je tudi bolj natančno načrtovanje poti, zato ti priporočamo:

 • POZANIMAJ SE O RAZMERAH NA CESTI: bodisi preko najljubše aplikacije, spletne strani ali informacijskega telefona.
   
 • PREGLEJ STANJE GORIVA in OSTALIH TEKOČIN: saj brez goriva ne deluje niti ogrevanje avtomobila, preveri pa tudi tekočino za pranje vetrobranskega stekla.
   
 • OČISTI AVTOMOBIL in SVETLOBNA TELESA: ne pozabi, da je vožnja z zasneženim avtomobilom prekršek, kazni pa še bolj tanjšajo presušene decembrske denarnice.
  Obvezne pa so tudi čiste luči, ki se zaradi snega in soli na cesti lahko povsem zakrijejo.

Če pa se ti na belem cestišču zgodi tisto najhujše in pride do npr. zdrsa – predvsem brez panike, ni še vse izgubljeno.

V avtomobilu si varen toliko časa, dokler se avtomobil pelje v željeno smer:

 1. VEDNO GLEJ V SMER VOŽNJE: kar pomeni, da tudi v primeru bočnega drsenja gledaš naravnost na cestišče (v tem primeru skozi stransko okno), saj so z več študijami dokazali, da pri voznikih roke nevede sledijo pogledu.
   
 2. MOČNO PRITISNI NA ZAVORO: saj jo v normalnih voznih razmerah ni potrebno pritisniti s takšno silo, kot v primeru zasneženega cestišča ter potrebe po hitrem ustavljanju. Tudi v tem primeru so študije dokazale, da vozniki ne izkoriščajo polnega potenciala zavore, ker je enostavno ne pritisnejo dovolj močno. Torej ravnaj pametneje, kot večina voznikov. 


Za konec pa še pomembna modrost: v avtomobilu si varen toliko časa, dokler se avtomobil pelje v željeno smer. Kako dolgo se bo vozil v željeno smer, pa je odvisno predvsem od kvalitete, starosti in obrabe pnevmatik. Ko pnevmatika izgubi oprijem s cestiščem, je večina voznikov prepuščena usodi, zato investicija v nov komplet kvalitetne avtomobilske obutve nikoli nebi smela predstavljati dileme.


Seveda pa te prav vseh tegob lahko reši dobro avtomobilsko zavarovanje WIZ Avto, s katerim se bo bo vožnja v snegu zdela skoraj kot majski izlet na slovensko obalo... ok, vsaj kar se tiče skrbi. :)

PREVERI CENO ZA SVOJ AVTO

Uživaj na snegu in varno vožnjo ti želimo!

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.