null Najboljše družinske aktivnosti v Avstriji 
clock image

6

Najboljše družinske aktivnosti v Avstriji 

#wizblog

11 junij, 2021

Ana Vita

Kako lahko doživiš našo sosednjo državo, ki slovi po smučarskih središčih, nepreglednih vrhovih Alp, urejenosti, visoki umetnosti in miru? Govorimo o Avstriji, ki poleg že omenjenih stereotipov ponuja še veliko več!


Če se želiš izogniti gneči na plažah, a vseeno poležavati na obali (sicer jezera, a obala je obala) in poletni dopust preživeti na ugodni klimi, ki dejansko dopušča počitek in sproščanje, priporočamo načrtovanje road tripa po naši severni sosedi. Ker Avstrija velja za eno najbolj varnih držav na svetu, je nadvse primerna za obisk s celo družino, saj se za vsakega najde nekaj. 
 

Priporočamo potovanje v smeri vzhod–zahod

Tako lahko počitnice začnemo zares sproščujoče, v enem od lokalnih termalnih resortov. Vzhodni del Avstrije se ponaša z mnogimi termalnimi vrelci, okoli katerih so “zrasle” toplice vseh vrst. Med najbolj znamenite celo v svetovnem merilu zagotovo spada Rogner Bad Blumau, resort, ki ga je na svojem zemljišču zasnoval znameniti arhitekt, umetnik in slikar Friedensreich Hundertwasser. Polni elana se nato odpravite proti Dunaju, o katerem ni treba izgubljati besed. Bogata zgodovina, ki je močno prepredena z našo, se bohoti na vsakem koraku. Muzeji, dvorci in gradovi, umetniške zbirke in galerije, neverjetna kulinarika, pročelja hiš in ene najbolj čistih ulic na svetu je le nekaj utrinkov, ki v mesto vsako leto privabi mnoge turiste.  

Pred odhodom v Avstrijo uredi zavarovanje WIZ Avto. Ne pozabi na kritje WIZ Asistent, ki seveda velja tudi v tujini. Reši te v neljubih trenutkih, kot je počena guma, pokvarjen motor, prometna nesreča … WIZ Asistent nudi v primeru okvare, poškodbe ali izginotja tvojega avta 24-urno organizacijo in kritje stroškov asistence. Ti greš namreč na zaslužen dopust, nesreča pa ne počiva! Pripravi se >


Za obisk Avstrije toplo priporočamo, da na pot vzamete tudi kolesa

Določene dele dežele skoraj lepše videti s te “perspektive”. Prvič jih boste zares lahko cenili že ob obisku avstrijske Štajerske, kjer je vožnja skozi nepregledne vinograde vinskih cest zares nekaj posebnega. Tukaj boste tudi prvič lahko začutili, kako zelo prepleteni sta slovenska in avstrijska zgodovina, predvsem v kulinaričnem smislu. Od neskončnih vinskih goric pa nas pot kaj kmalu zanese v drug predel države, med hribe. Tukaj se Avstrija pokaže v vsej svoji veličini. Vzhodni del Alp zaključujejo Vzhodne Ture, gorska veriga, ki sega od Štajerske do dežele Salzburg in nudi čudovite in lepo urejene poti na okoliške očake. Za naskok na vrh je obvezno preveriti podatke o dolžini poti, nujna pa je (kot povsod v hribih) tudi primerna oprema. Za družine je na voljo ogromno poti po planotah, ki jih krasijo planšarije in drugi ponudniki lokalnih izdelkov. Narava v tem delčku sveta je zares čudovita in kar kliče po športnem udejstvovanju. Za navdušence nad vodnimi športi pa je obvezen obisk jezera Attersee, ki na in ob jezeru ponuja mnoge aktivnosti.


V avstrijsko visokogorje  se lahko odpravite kar z avtomobilom, ali pa znamenito cesto na prelaz Grossglockner prekolesarite

V vsakem primeru je treba pred vsako vožnjo na najvišji prelaz, ki nas popelje kar 2572 metrov nad morje, preveriti vremensko napoved. Snežna nevihta sredi avgusta za te kraje ni neobičajna, poleg tega pa nas letošnja zima v visokogorju še vedno zasuva s snegom, zaradi česar je ta trenutek cesta še vedno zaprta. Vseeno pa gre za evropsko enačico znamenite “Route 66”, saj ni navdušenega motorista, voznika old timerja ali pa zagrizenega kolesarja, ki znamenite ceste ni prevozil vsaj enkrat v življenju. Narodni park Visoke Ture so hkrati največji avstrijski naravni rezervat, ki nudi neverjetne naravne lepote. Narava tam je resnično presunljiva in, kot se za Avstrijo spodobi, čudovito ohranjena in zaščitena. Pogled na “stare” Alpe pa je v primerjavi s pogledom na slovenske, ki so nastale ob koncu formiranja evropske gorske verige, nekaj povsem drugačnega. Prelaz je sicer tudi izhodiščna točka za okoliške hribe, ledenike, sisteme tunelov … Vsekakor se je na prelaz pametno odpraviti v zgodnjih jutranjih urah, saj ponuja obilico zanimivosti in aktivnosti za vse člane družine, ne glede na vašo fizično pripravljenost in opremo. 


Zahodni del Avstrije je sicer idealno pribežališče za vse ljubitelje miru in športnega udejstvovanja, kjer lahko sodelujejo vsi družinski člani

Celotna regija je posejana z jezeri, slapovi, idiličnimi vasicami, cerkvami in drugimi sakralnimi objekti … Čeprav je turistična ponudba bolj kot ne butična, je celotna infrastruktura dodelana povsem “po avstrijsko”, kar pomeni, da ne boste pogrešali ničesar. Še več, verjetno boste presenečeni nad tem, kako lepo znajo na lokalni ravni poskrbeti za svoje obiskovalce. Bogata zgodovina in kultura države pa omogočata tudi povsem tematske road tripe, kjer lahko sledite npr. potem velikih svetovnih umetnikov (Mozart, Klimt, Mahler, Strauss, Wagner, Liszt, Hundertwasser …), ali pa se odpravite na popotovanje od gradu do gradu, ki jih v Avstriji zares ne manjka (grad Riegersburg, Kreuzenstein, Hochosterwitz, Hofburg, Schloss Schonbrunn, Hermesvilla, Belvedere …). Lahko sledite gorskim verigam in sistemom, se peljete od jezera do jezera, obiskujete slapove ali pa iščete izhodiščne točke kolesarskih transversal … Avstrija te z nekaj malega načrtovanja zagotovo ne bo razočarala in verjetno se boste vsi v avtomobilu še nekaj časa spraševali, zakaj se na podobno pot niste odpravili že kdaj prej. 

 

Pomembno: Pred odhodom v tujino poskrbi tudi za popolno zdravstveno zavarovanje za tujino s kritjem Covid.  Več informacij >

 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.