null Na katero športno aktivnost vpisati otroka?
rolka in nogometna žoga, otroci, wiz športna aktivnost
clock image

4

Na katero športno aktivnost vpisati otroka?

#wizblog

28 avgust, 2023

Margi

Zeloo aktualno vprašanje, ki si ga ob vsakem začetku šolskega leta zastavi veliko staršev. Obšolske dejavnosti so pomembne za odkrivanje skritih talentov, dodatno gibanje, utrjevanje ali pa le za preganjanje dolgčasa. 

Pri odločanju se najprej posvetuj s svojim otrokom, vendar se zavedaj, da nihče ne pozna tvojega otroka tako dobro, kot ga poznaš ti. Verjetno ti njegovi skriti talenti ali strasti niso tuji, zato bo razmišljanje v smeri dejavnosti, kjer bi se lahko najbolj izrazil, vedno prava izbira. Malce lažje je, če dobiš kak namig od npr. učitelja telovadbe ali vzgojiteljice, ki ti zaupa, da tvoj otrok zares izstopa pri igranju košarke. Vendar to še ne pomeni avtomatično, da ga moraš vpisati na košarko.

Najprej se z otrokom pogovori in se pozanimaj, če ga treniranje skupinskih ali individualnih športov sploh zanima. Od tu, se bosta lahko hitro zmenila in ugotovila kaj otroka veseli. Morda pa bi raje igral na kitaro ali klavir :) Sicer pa si je pred izbiro treba odgovoriti na nekaj vprašanj.

 
1.     Katera aktivnost bi bila primerna glede na otrokova leta?


Ukvarjanje z obšolskimi dejavnostmi ali treningi ni primerno za otroke do 3. leta. Mnogi pedagogi celo trdijo, da se vrtčevskim otrokom vsakodnevno dogajajo nove stvari, katere v času med prihodom iz vrtca in večernim spanjem predelujejo in procesirajo. Dokazano je, da raven adrenalina močno pade šele nekaj ur po prihodu iz vrtca, zato so popoldanske dejavnosti prej odveč, kot dobrodošle, saj jih “oropajo” časa za procesiranje novih dogodkov in spoznanj. Sicer pa so za predšolske otroke najbolj primerne različne igralne urice, ki se odvijajo v prostorih, kjer trenirajo starejši otroci.

Do prihoda v šolo se pri določenih otrocih že vidi nadarjenost za določene dejavnosti, ki pa v tem obdobju ne smejo biti preveč intenzivne. Prvo in edino vodilo v tej fazi naj bo igra, časa za gradnjo kariere bo še dovolj.
 

2.     Preglejmo urnik otroka!


Bodimo pozorni, preletimo urnike in svojemu otroku ne naloži preveč dela. Namreč tudi šolski otroci vsak dan doživljajo nove stvari, ki jih morajo predelati, zato naj te ne skrbi, če se bo otrok kako uro na dan “dolgočasil”. To je pomemben čas, ki mu omogoča, da “popredalčka” dnevne dogodke.

Opazuj otrokovo rutino, še posebno velja to za malčke, če je popoldne zaspan ali bi zaradi dodatne aktivnosti 1x tedensko moral zamuditi večerno rutino – premisli, ali je aktivnost res pomembnejša od družinskega miru, ki ga prinaša le stabilno in rutinirano okolje.

Pomisli pa tudi na šolske dejavnosti, ki imajo absolutno prioriteto. Dovolj časa za zbrano pisanje domače naloge ima prednost pred vsemi aktivnostmi. Enako velja za različne izdelave plakatov in drugih šolskih projektov.

 
3.    In kako torej izbrati pravo aktivnost za otroka?

 

  • Za začetek, brez vsiljevanja. Otrok vpisan na dejavnost, ki mu ne ustreza popolnoma pomeni zapravljanje časa, energije, denarja in dobre volje. 
     
  • Seveda otroci velikokrat potrebujejo vzpodbudo, vendar je meja med njo in prisilo precej tanka, sploh ko govorimo o otrocih, ki tako radi ustrežejo svojim staršem. Večkrat se spomni na ta stavek, ko bo treba prebroditi krizo, ki se odraža v slabi volji pred in po aktivnosti. 
     
  • Pri iskanju aktivnosti skušajta najti takšno, ki je blizu obema. Če otrok želi igrati nogomet, tebi pa je težko gledati kako ga spotikajo, udarijo v žaru igre ali pa mu nehote prebijejo ustnico, se bodo tvoje bojazni in odklonilni odnos kmalu prenesli na otroka. Izbira aktivnosti, ki bo ugajala obema pa se bo odrazila tudi v večji količini časa, ki ga lahko preživiš s svojim otrokom. Tega pa otroci nimajo nikoli dovolj.

Z zgornjimi nasveti bo skok v novo šolsko leto, in z njim povezanimi aktivnostmi, še bolj vesel, leto pa bo minilo brez nepotrebne slabe volje. Obšolske dejavnosti so nadvse pomembne, saj otroke učijo razlik med zmago in porazi, žrtvovanja za ekipo, enotnosti, dajo jim samozavest in skrbijo za njihovo samopodobo. Vseeno pa mora na prvem mestu ostati šola. Časa za profesionalizem bo še dovolj. 

 

Še pomemben namig od WIZ ekipe - ne pozabimo tudi na varnost, z nezgodnim zavarovanjem za mačke in otroke do 26. leta, omilimo sitnosti in morebitne dodatne stroške, ki bi lahko nastali pri nezgodi. 

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.