null Na dopust z otroki? Z veseljem!
Oče z dvema otrokoma na plaži ob sončnem zahodu
clock image

4

Na dopust z otroki? Z veseljem!

#wiztujina

03 julij, 2018

Ana

Potovanja, odkrivanje novih krajev, spoznavanje nove hrane in kvalitetno preživljanje časa na različne načine, vse to pomaga k širjenju obzorij vaših otrok. Ni pa nujno, da je vsak dopust z malčki tudi prijeten.

Da bodo vaše letošnje počitnice lahkotne kot poletna sapica, je vredno upoštevati nekaj praktičnih nasvetov, ki bodo poskrbeli za vesele družinske spomine.

Otroške aktivnosti na dopustu

Kot vsak starš si verjetno tudi vi želite, da bi vaš otrok poletje na zabaven in poučen način. Seveda pa se potrebe in zanimanja podmladka z odraščanjem hitro spreminjajo, zato pred počitnicami preverite, kaj bi bila v kraju, kamor odhajate, primerna aktivnost glede na starost vašega nadobudneža.

 • Dojenčki: Pri tako malih otrocih je najpomembnejše, da tudi med počitnicami ohranite rutiniran dnevni urnik, ki ga prakticirate tudi doma. Na dopust vzemite njihove najljubše igrače ter poskrbite za igro, razmigavanje in oblico svežega zraka.
 • Malčki 1 - 3 leta: Ker imajo otroci v tej starostni skupini polno energije za raziskovanje sveta okoli sebe, bosta otroški bazen z vodnimi igračami in otroško igrišče zanje pravo rajsko doživetje. Nikar ne pozabite, da vaš mali raziskovalec potrebuje tudi počitek za polnjenje baterij, zato poskrbite, da bo le-ta dovolj udoben in kakovosten.
 • Otroci nižje stopnje osnovne šole: Šolarji že vedo, kaj jim je všeč in kaj ne, zato jih nujno vključite v načrtovanje dopusta. Dovolite jim, da sami izberejo nekaj aktivnosti, ki bi jih radi doživeli na počitnicah.
 • Najstniki: Najstniki bodo na družinski počitnicah najbolj uživali, če jim boste dovolili, da sami organizirajo del vaših počitnic. Postavite jim izziv, da sami v celoti izdelajo plan za dan ali dva. Prav tako pa jim pustite, da bodo lahko uro ali dve preživeli popolnoma sami (seveda dokler se otrok in vi počutite popolnoma varni).

 
Destinacija za sanjski dopust

Preden začnete iskati sanjsko lokacijo za preživljanje poletnega oddiha, si najprej razjasnite, kako želite preživeti počitniške dni. Si želite sprostitve? Morda iščete robinzonsko izkušnjo? Imate raje odkrivanje novih mest? Ko se odločite, kaj želite početi, potem boste veliko lažje izbrali dopustniško destinacijo.

Če pa iščete tudi idejo, kaj na počitnicah pravzaprav početi, vam morda pridejo prav naslednji nasveti:

 • počitnice na morju so primerne za otroke vseh starosti,
 • tematski parki so najbolj primerni za otroke med 3 in 12 letom,
 • križarjenja in mednarodna potovanja pa so primerna za osnovnošolske otroke in najstnike.

 
Dokumenti za odhod v tujino

Vsaj mesec pred odhodom na dopust preverite veljavnost osebni dokumentov vseh družinskih članov. Bodite pozorni, da vam datum veljavnosti omogoča tudi prečkanje meje, ko se boste iz počitnic vračali. Tukaj lahko pogledate, ali lahko v izbrano državo potujete samo z osebno izkaznico ali boste potrebovali potni list.

 

Nastanitev in načrtovanje počitnic

Različne študije so pokazale, da lahko že samo načrtovanje počitnic v vas zbudi precejšen občutek sreče. Kako narediti načrt, da vas bo sreča spremljala tudi na počitnicah, preberite spodaj.

 • Hotel ali hiška? Ko potujete z otroki, je zagotovo dobrodošlo, da imate čim več prostora, zato je najem apartmaja, hiške ali stanovanja najbolj priročna ideja. Sploh, če boste počitnikovali z razširjeno družino, potem je to skoraj ultimativna rešitev. Poleg tega pa je domača kuhinja veliko cenejša od obiskovanja restavracij.
 • Obisk sorodnikov ali počitnice z njimi: Ne glede, kako radi imate vaše sorodnike in kako zabavno je preživljanje časa z njimi, se znajo stvari med dopustom nekoliko zakomplicirati, sploh ko beseda nanese na navade. Mogoče vaši sorodniki dovolijo otrokom biti pokonci dlje kot vi vašim. Potem so tu še različne prehranjevalne navade in različne želje po počitniških aktivnostih. Vendar lahko vse to razrešite še pred dopustom. S sorodniki se dogovorite za skupne aktivnosti, ki so zanimive vsem, ostale aktivnosti pa načrtujte le s svojo družino. Razmislite tudi o ločenih stanovanjih, hotelskih sobah ali hiškah, ki vam omogočajo več svobode in manj prilagajanja.
 • Postanki ali direktna pot? Ko načrtujete samo pot do destinacije, dajte udobju prednost pred stroški. V primeru, da se odpravljate na izjemno dolgo pot z majhnimi otroki, se raje odločite za enodnevno nočitev nekje na poti. Če vas čaka dolg let, potem poleg igrač vzemite še na mehko odejo in blazino.
 • Počitniške aktivnosti: Pri načrtovanju počitniškega urnika naj bo vaše vodilo "manj je več". Priporočamo vam, da ogled znamenitosti in druge aktivnosti potekajo le polovico dneva, druga polovica naj bo namenjena počitku in sprostitvi.
   

Premagovanje izzivov

Idealen scenarij bi bil, da celotna družina preživi dopust veselo in brez stresa ter da se vrne domov z lepimi spomini in polno mero nove energije. Realnost pa žal večkrat postreže z različnimi izzivi, ki so za starše lahko zelo obremenili, a se je nanje mogoče tudi pripraviti.

 • Jet lag: Če potujete v drug časovni pas, lahko otroke nanj začnete pripravljati že doma. To storite tako, da spanje in zbujanje prilagodite na ure, ki se ujemajo s časom vaše destinacije. Sicer pa bo vam in otrokom na samem potovanju najbolj pomagalo, če boste čim več časa preživeli na dnevni svetlobi ter si skozi dan privoščili tudi kratek krepčilen spanec (30 minut).
 • Bolezen: Na pot se vedno odpravite s setom za prvo pomoč, sklenjenim zavarovanjem za tujino in zabeleženo št. za nujno medicinsko pomoč države gostiteljice.
 • Hrana: Načeloma je v hotelih po vsem svetu poskrbljeno, da boste imeli na voljo tudi evropsko hrano. Ko boste šli jesti ven, pa se prepričajte, da imajo v izbrani restavraciji vsaj eno jed, ki bo všeč vašim otrokom. Vedno pa je dobrodošlo, da v kovček shranite tudi nekaj najljubše hrane vaših malčkov.
 • Tablica/telefon: Ne, vaši otroci niso izjema, saj jih večina hoče preživeti čim več časa s tablico ali telefonom v roki. Zato že pred dopustom postavite jasna pravila, kdaj boste otrokom dovolili uporabo. Zanimanje za počitniško destinacijo lahko pri otrocih vzbudite, če jim bo na voljo vsaj ena od zanimivih aplikacij, preko katere bodo spoznavali kraj počitnikovanja.

 
Prtljaga - pomagajte si s seznamom

Roko na srce, pakiranje za vso družino ni najlažje opravilo, a če se ga lotite sistematično, bo šlo veliko hitreje in lažje. Najprej napišite seznam stvari, ki jih potrebuje posamezni družinski član. Nato spakirajte torbo za na pot. V njej naj bodo prigrizki, voda, odeja, blazina, najljubša igrača/knjiga in mali set za prvo pomoč. Zatem nadaljujte s pakiranjem oblačil, kozmetičnih in drugih pripomočkov za vsakega člana posebej. Prtljago najprej zložite na posteljo, ker boste tako imeli večji pregled na tem, kako jo najbolj optimalno pospraviti v kovček.

 

Pomnite, da nesreča nikoli ne počiva

Ne glede na to, kako skrbno bo pripravljen vaš načrt potovanja, vas lahko na poti vedno preseneti nekaj nepredvidljivega. Počitnice z otrokom žal niso jadranje po mirnem morju, zato odprto sprejmite vse, kar se vam na poti zgodi. Naj bo vas stalni sopotnik na potovanjih zavarovanje za tujino za celo družino -  WIZ Tujina zdaj 10 % ugodneje preko spleta!
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.