null Motilec zdravja - Najpogostejši vzrok senenega nahoda je cvetni prah!
svetlolasi fant, alergija, modra podlaga, wiz blog, Motilec zdravja - Najpogostejši vzrok senenega nahoda je cvetni prah!
clock image

8

Motilec zdravja - Najpogostejši vzrok senenega nahoda je cvetni prah!

#wizzdravje

27 februar, 2023

Veronika

Čeprav ni življenjsko ogrožajoča alergija, lahko seneni nahod povzroči precejšnje nelagodje in vpliva na kakovost življenja posameznika ter sposobnost opravljanja dnevnih opravil.

Seneni nahod ali alergijski rinitis je sezonska bolezen, ki se razvitem svetu pojavi pri 10–30 % prebivalstva (vir: Lek). Zbolijo lahko tako otroci kot tudi odrasle osebe. Ta alergijska reakcija se pojavi, ko telo odreagira na različne alergene v zraku, kot so cvetni prah, pelodi, pršice ali plesen. 


Spoznajmo simptome senenega nahoda 

Podobni so prehladu, a seneni nahod navadno traja dlje. Navadni prehlad je virusna okužba, katerega simptomi se običajno pozdravijo v roku dveh tednov, nanj pa ne  vpliva lepo vreme ali gibanje na prostem. Simptomi senenega nahoda pa so zunaj intenzivnejši. Kakšni so?  

  • 1.    Kihanje. 🥵
  • 2.    Zamašen nos lahko oteži dihanje in povzroči glavobol, medtem ko izcedek iz nosu lahko povzroči draženje in bolečine v nosu. Nos pogosto tudi srbi. 
  • 3.    Vnete rdeče in srbeče oči: povzročijo draženje in solzenje. 
  • 4.    Redkejši simptomi: dražeč kašelj, srbečica telesa in utrujenost. 
     

Simptome senenega nahoda lahko lajšaš tudi z uporabo vlažilcev zraka.

 

Kaj so vzroki senenega nahoda

Alergije so posledica imunskega odziva na alergene, ki sprožijo sproščanje histamina in drugih kemikalij v telesu, kar povzroča vnetje in druge simptome senenega nahoda. Čeprav lahko seneni nahod prizadene ljudi v kateremkoli obdobju leta, se običajno pojavlja spomladi in poleti, ko je v zraku največ cvetnega prahu.

1. Cvetni prah je najpogostejši vzrok sezonskega senenega nahoda. 

Ko se drevesa in rastline cvetijo, sproščajo ogromne količine cvetnega prahu v zrak. Cvetni prah lahko potuje na velike razdalje in se širi po zraku, zaradi česar lahko povzroča simptome tudi pri ljudeh, ki živijo na velikih razdaljah od dreves in rastlin.

2. Plesen in pršice so navadno vzrok celoletnemu senenemu nahodu. 

Plesen se lahko razvije v vlažnih prostorih, kot so kopalnice in kuhinje ter povzroči alergijske reakcije pri nekaterih ljudeh. Pršice so drobni organizmi, ki se nahajajo v prahu, ki se nabira na posteljnini, preprogah in oblazinjenem pohištvu. Pršice lahko povzročijo tudi seneni nahod.


Kaj pomaga proti senem nahodu? 

Najpomembnejši ukrep je, da se izogibaš alergenom, ki ti povzročajo simptome.

Izpostavljenost cvetnemu prahu lahko zmanjšaš tako, da ostaneš v zaprtih prostorih, kadar so koncentracije cvetnega prahu v zraku zelo visoke.

Rešitev je tudi maska za obraz. 🥵

Obstaja veliko zdravil, ki lahko pomagajo lajšati simptome senenega nahoda. Simptome blažjih alergij zdravimo s protialergijskimi zdravili za samozdravljenje, ki jih dobiš v lekarni. Pogovori se s farmacevtom o simptomih in koliko časa že trajajo. V primeru hujših alergij pa povprašaj svojega osebnega zdravnika, katero zdravilo ti priporoča. 

  • Simptome senenega nahoda lahko lajšaš tudi z uporabo vlažilcev zraka, ki pomagajo zmanjšati suhost in draženje nosne sluznice. 
     
  • Redno čiščenje doma in zmanjšanje prahu ter odstranitev plesni in pršic lahko prav tako zmanjša simptome senenega nahoda.

Imaš morda ti za nas kakšen nasvet in bi ga rad delil z nami in našo skupnostjo?
Piši nam na info@wiz.si in z veseljem bomo tvojo izkušnjo dodali v zapis. 


Mimogrede, dopolnilno zdravstveno zavarovanje že imaš? 

Pri WIzu je to trenutno najcenejše, ceno lahko preveriš tukaj. Spoznaš pa lahko tudi vsa druga zdravstvena zavarovanja: 

 

Se beremo, WIZ ekipa 

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.