null Leasing za avto in kasko zavarovanje
clock image

5

Leasing za avto in kasko zavarovanje

#wizavto

07 februar, 2024

Nina

Pomlad je pravi čas za spremembe, zato ni nič čudnega, da je največ novih vozil prodanih ravno v pomladnih mesecih. Ker so datumi registracije vozil najpogosteje spomladi, se v tem času več prodajajo tudi rabljeni avtomobili. Tudi ti razmišljaš o menjavi svojega jeklenega konjička in si želiš sprememb? Veš, kaj vse je povezano z menjavo vozila?

Kasko zavarovanje – nujno potrebno ali odveč?

Ob menjavi »staro za novo« ali »staro za manj staro« se večkrat pojavi potreba po financiranju, saj nakup avtomobila običajno ni tako majhen zalogaj. Najpogosteje se ljudje odločajo za finančni leasing (uporablja se tudi poslovenjen izraz »finančni lizing«), saj so pogoji za odobritev običajno manj zahtevni kot pri odobritvi kredita. 

3 bistvene razlike med kreditom in leasingom:

  • Pri leasingu za avto je lastnik vozila do odplačila Leasing hiša, pri kreditu pa kreditojemalec. 
  • Pri leasingu za avto mora biti avto zavarovanj s kasko zavarovanjem z maksimalno odbitno franšizo v višini 1 % in vključeno krajo, pri kreditu to ni pogoj. 
  • Če financiranja ne zmorete več odplačevati, pri kreditu obstaja možnost reprogramiranja, pri lizingu pa lahko sledi odvzem vozila. Vedno pa je cilj financiranja in najboljša rešitev za obe strani, da se pogodba spoštuje in odplača. 

Lahko se sicer zgodi, da lizing hiša ne zahteva kasko zavarovanja, a to je lahko zelo tvegano.  V primeru povzročene škode na vozilu oz. uničenja predmeta leasinga zaradi lastne krivde, zavarovalnica ne povrne škode. Tako lahko ostaneš brez avtomobila in s pogodbeno obveznostjo do leasing hiše, ki se nadaljuje, kljub temu, da vozila ne moreš več uporabljati oz. moraš za popravilo sam zagotoviti sredstva. To pa je lahko zelo velik finančni zalogaj, ki si ga je težko predstavljati.

INFORMATIVNI IZRAČUN PREMIJE >


WIZ Kasko in leasing za avto


Pri WIZu so odbitne franšize zastavljene malo drugače, in sicer v absolutnih zneskih in ne v odstotkih od vrednosti avtomobila. Na voljo so naslednje odbitne franšize, med katerimi izbiraš ob sklenitvi zavarovanja: 100, 300, 600 ali 900. npr. Če je bila vrednost novega avtomobila 20.000 €, leasing hiša pa zahteva največ 1% odbitno franšizo (ta v omenjenem primeru znaša 200 €), je potrebno pri WIZu izbrati WIZ Kasko z odbitno franšizo 100 €. Pri dražjih avtomobilih je to lahko tudi 300 ali 600 €, v osnovi pa se pri avtomobilih na leasing najbolj priporoča odbitno franšizo v višini 100 €. 

WIZ Kasko premija je pri izbrani odbitni franšizi 100 € res malo višja, a to pomeni tudi, da bo tvoja  soudeležba v primeru škode le 100 €. To je minimalni strošek v primerjavi s 600 ali 900 €, kar je že precejšnji zalogaj za marsikoga. Tako si lahko maksimalno finančno zaščiten v primeru škode. 
 

WIZ Kasko je polni kasko s kritjem za krajo


Zavarovalnice imajo različne vsebine kasko kritij in izraz »polni kasko« ne pomeni povsod isto oz. ne vključuje enakih kritij. Pri WIZ Kasko ste lahko brez skrbi, saj vključuje vsa kasko kritja, tudi krajo. Zato je to primerna izbira za avtomobile na leasing in dodatna delna kasko kritja niso zahtevana. Seveda, pa jih lahko dodaš po potrebi, saj omogočajo še več finančne zaščite v primeru določenih poškodb tvojega jeklenega konjička. Pri škodi iz WIZ Kasko se tako kot pri vseh ostalih zavarovalnicah spremeni premijski razred oz. izgubi bonus za zavarovanje v naslednjem zavarovalnem letu.


WIZ Delni kasko – paketa Cesta in Parkirišče


WIZ Delni kasko vključuje najpogosteje uveljavljana kasko kritja, ki so na voljo v dveh paketih z različnim obsegom:

  • Paket Cesta vključuje poškodbe zaradi naleta živali, poškodbe stekla, ogledal in svetil. 
  • Paket Parkirišče pa vključuje vsa kritja iz paketa Cesta in poškodbe na parkirišču, ki se zgodijo med tem, ko je tvoj avto parkiran. 

Franšiza oz. osebna udeležba je nizka in znaša le 50 € na posamičen zavarovalni primer. Največja prednost WIZ Delni kasko pa je, da se v primeri uveljavljanja škode ne spremeni premijski razred oz. ne izgubiš bonusa in naslednje leto zaradi tovrstne škode ne plačaš več za svoje avto zavarovanje. 


WIZ nasvet za zavarovanje avta na leasing

Če se odločaš za nakup avta na leasing ali že imaš leasing za avto, je WIZ Kasko s 100 € odbitne franšize top izbira. Vključuje vse, kar leasing hiše zahtevajo, cena pa je dostopna tudi za tvoj žep. 
Svojega jeklenega konjička pa lahko zavaruješ tudi z WIZ Delni kasko kritjem in tako poskrbiš za večjo osebno finančno varnost, hkrati pa kombinacija WIZ Kasko + WIZ Delni kasko prinese dodatnih 20 % popusta na premijo WIZ Kasko. 

IZRAČUN ZAVAROVANJA >

 

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.