null Kreativno preživljanje časa z otroki
otroške roke se igrajo z modro vrtalko
clock image

5

Kreativno preživljanje časa z otroki

#prosticas

05 april, 2020

Kim

Dragi starši, vam že primanjkuje idej, kaj bi še počeli s svojimi otroci, ali pa jim samo želite popestriti »karantensko rutino«? Pripravili smo nekaj ustvarjalnih idej, primerne za otroke vseh starosti, med katerimi boste zagotovo uživali tudi starši. 

Ustvarjajte zabavne obraze iz jajčnega kartona 

Ne potrebujete nič drugega kot jajčni karton, škarje, lepilo in domišljijo. Iz pokrova jajčnega kartona izrežite obliko obraza, iz drugega dela pa oblike, namenjene za oči, nos, obrvi, usta in celo brke. Zdaj pa kar začnite ustvarjati – oblike preprosto po svoji želji prilepite na obraz. Obrazne maske lahko tudi pobarvate z vodenimi barvicami ali temperami za pravi afriški »look«.

 

Z malčki izrišite sence njihovih najljubših igračk 

Risanje s pomočjo svetlobe je izredno preprosta, a hkrati zabavna dejavnost za majhne otroke, ki jim resnično pomaga prepoznati in razumeti več pomembnih konceptov fizike. Z opazovanjem različnih (smešnih) oblik, ki jih sončna svetloba ustvarja v različnem času dneva, lahko otroci postanejo celo ustvarjalnejši!

 

Vnesite življenje v navadne kamne 

Ustvarjanje s kamni ponuja nešteto kreativnih možnosti. Kamne lahko barvate z akrilnimi barvami, nanje lahko rišete s flomastri in tako ustvarite farmo svojih najljubših živali, tarče ali superjunake, z uporabo lepila pa lahko celo gradite različne skulpture. Otroškim stvaritvam namenite del domačega vrtička, kjer bodo od zdaj naprej bivale njihove pošasti, rožice ali prijatelji.

 

Zgradite palačo iz rolic toaletnega papirja

Najprej zberite čim več rolic toaletnega papirja. Kot za vse večje projekte se tudi za tega spodobi, da najprej izdelate načrt, kako bo videti vaša palača. Skladno z načrtom lahko izrežete okna, vrata in celo streho ter rolice papirja ustrezno pobarvate. Ko končate, preprosto prilepite rolice papirja, kot ste si zamislili, na podlago in »voilà«, tukaj je vaša palača. 
 

Staro nogavico spremenite v čisto pravega zajčka 

Staro nogavico napolnite z rižem do začetka pete. S trakom, nitko ali katero koli drugo vrvico razdelite riž v del, ki bo predstavljal telo, in drugega, ki bo predstavljal glavo. Ostanek blaga na vrhu glave prerežite tako, da bo blago videti kot dva uhlja. S flomastrom preprosto dorišite smrček, oči in usta. Tako stvaritev lahko zlahka uporabite tudi za popestritev velikonočne mize.


Ustvarite svojo igro »Spomin« 

Potrebujete samo 20 lesenih diskov ali pa karton oziroma trši papir, iz katerega izrežete 20 enakih oblik (krog ali kvadrat). Z otroki izberite deset motivov in vsakega s svinčnikom skicirajte na dve podlagi. Ko končate skiciranje, se lotite barvanja svojih motivov, ki jih lahko okrasite tudi z bleščicami ali gibljivimi očmi. Zanimivost te dejavnosti je, da se prava igra začne šele, ko končate ustvarjanje.