null Kopanje kužka - rešeno v hipu!
clock image

5

Kopanje kužka - rešeno v hipu!

#trikiljubljenčki

03 januar, 2023

Ana

Pripravili smo nekaj trikov, kako se lotiti kopanja tvojega kosmatinca. Pri kopanju psa pazi na to ... oglej si infografiko:

Kopanje pasjih kosmatincev zna biti velik zalogaj za še tako spretnega lastnika. Da tvoja kopalnica ne bo postala »bojno polje«, smo pripravili nekaj trikov, kako se lotiti kopanja tvojega kosmatinca.

Pri kopanju je potrebno paziti na več stvari, zato si oglej spodnjo infografiko, ki ti bo lahko v veliko pomoč.

infografika triki za kopanje psa, wiz kuža

 

KOPANJE KUŽKA – REŠENO V HIPU!

 

1.    SKRTAČIMO DLAKO

Kužka najprej dobro skrtačimo. S tem odstranimo vso mrtvo dlako, dolgodlakim pa tudi razvozlajmo morebitne vozle. Način in pogostnost krtačenja je sicer odvisna od tipa dlake kužka. Nekatere vrste zahtevajo dnevno krtačenje (npr. Pasma Yorkshire terier), tiste z gladko in kratko dlako pa le tedensko (npr. Basseti). Imej pa v mislih, da redno krtačenje s krtačo, rokavičko ali glavnikom pripomore k lepši dlaki psa. Obenem odstranjujemo umazanijo in kužka pregledamo, da nima bolh ali izrastkov. 
 

2.    PRIPRAVIMO KAD ALI TUŠ.

Strokovnjaki priporočajo, da kužka operemo vsaj enkrat na 3 mesece. Pozor, tudi kužku pa lahko spodrsne v kadi ali pod tušem, zato priporočamo, da dno zaščitiš s silikonsko podlogo. Tako štirinožcu ne bo drselo. Še posebej mladički, ki še niso vajeni kopanja, postanejo med nego bolj živahni in se nevarnost zdrsa poveča. Nasvet: mladička med kopanjem zamoti z igračami. 
 

3.    IZBIRA PRIMERNE TEMPERATURE VODE ... 

Nikar ne napolni polne kadi z vodo, živahen kuža ti bo zmočil celo kopalnico. Predlagamo ti, da uporabiš razpršilec ali dolgo cev, ki ti omogoča enostaven nadzor pretoka vode med izpiranjem, na dno kadi pa natoči le nekaj cm vode. Kužka vedno umivaj z mlačno vodo in sproti z roko nadzoruj temperaturo.
 

4.    SI S KUŽKOM LAHKO DELIVA ŠAMPON? 

Tvoj najljubši šamponi sicer ni strupen za kužka, a lahko vsebuje dišave ali druge snovi, ki lahko dražijo njegovo kožo. Zato ti priporočamo, da uporabiš šampon za kužke, ki ga kupiš pri veterinarju ali v trgovinah za male živali. Če ima tvoj kuža težave s kožo in dlako, ti svetujemo, da opraviš posvet z veterinarjem. Pogovori se s strokovnjakom, kaj je najboljše za kožno nadlogo tvojega kužka. Šampon sicer najprej nanesi na vrat, nato ga vmasiraj proti repu, ne pozabi na tačke, ki so navadno najbolj umazane. 
 

5.    PAZI NA PASJA UŠESKA!

Posebno pozornost nameni glavi svojega ljubljenca. Predlagamo, da ga umiješ z mokro krpico, nežno odstrani prah in morebitne smeti z njegovega obraza. Nujno pa zaščiti ušeska, vse dokler kopel ni končana. Nekateri v vsako uho potisnejo veliko vate, saj ni priporočljivo, da vanje zaide voda. Sevede pazi tudi na pasje uči, zaščiti jih pred curki vode in šamponom.


6.    SUŠENJE DLAKE JE LAHKO IZZIV.

Preden zaključiš z vodo, preveri, če je s pasjega kožuščka spran ves šampon. Kužka nato temeljito obriši z brisačo. Posebno pozornost spet nameni glavi, nato se posveti trupu, nazadnje tačkam. Kratkodlaki kužki se lahko do konca posušijo kar na zraku, dolgodlake pa pred sušenjem še enkrat skrtači. Pozor, sušilnik vedno nadzoruj glede temperature, da se kužek ne opeče. Predlagamo počasno sušenje na srednji temperaturi in redno preverjanje temperature pihanega zraka.
 

7.    NE POZABI NA NAGRADO!

Priden kuža po končanem kopanju zagotovo potrebuje nagrado – kost ali priboljšek. 

 

+ BONUS NASVET 


Ima tudi tvoj kuža posebno mesto v družini? In se je tudi tebi že zgodilo, da ste morali na hitro k veterinarju npr. zaradi stalnega praskanja po ušesu in stresanja z glavo, kar te je stalo 100 €?
Imamo rešitev zate ... Novo zavarovanje psa WIZ Kuža krije stroške zdravljenja zaradi nezgode in bolezni ter odgovornost iz posesti. Kritje zajema tudi primere smrti psa.

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.