null Katere spremembe za voznike prinaša leto 2022?
voznik za volanom, WIZ blog Katere spremembe za voznike prinaša leto 2022?
clock image

7

Katere spremembe za voznike prinaša leto 2022?

#wizblog

09 februar, 2022

Veronika

Vsako leto prinese spremembe, ki jih vozniki moramo poznati. V poplavo novic je težko slediti vsem informacijam, a ne skrbi: zavarovanje WIZ ti vedno priskoči na pomoč.

V poplavo novic je težko slediti vsem informacijam, a ne skrbi: zavarovanje WIZ ti vedno priskoči na pomoč. Zato smo zate izbrskali vse, kar moraš vedeti o spremembah za voznike v letu 2022, pa tudi kratek povzetek pomembnih sprememb za voznike iz leta 2021. 


1. Roza vozniška dovoljenja odhajajo v upokojitev

Imaš še vedno staro (roza) vozniško dovoljenje? Najkasneje do 19. januarja 2023 ga zamenjaj za kartičnega. To storiš na upravni enoti, s seboj pa ne pozabi vzeti svoje fotografije, primerne za dokumente. Strošek izdelave vozniškega dovoljenja znaša približno 20 evrov.

 

2. Prihajajo novi emisijski predpisi za vozila naslednje generacije

Evropska komisija bo aprila predstavila predlog in časovnico za Euro 7, ki bo podrobno določal, kakšne emisije bodo še dovoljene pri vozilih naslednje generacije. Članice Evropske unije bodo določile dokončni datum, do kdaj se lahko prodajajo vozila na klasična fosilna goriva.
 

3. Premierno so tu e-vinjete

V letu 2022 pozdravljamo nov sistem elektronske vinjete. Tako jih ne bo več treba kupovati v fizični obliki in lepiti na šipo. S februarjem je začel veljati tudi avtomatiziran sistem za preverjanje registrskih tablic s plačano vinjeto. Poskrbi, da te ne doleti globa.

Preveri, kako enostavno kupiti e-vinjeto >


4. Od poletja dalje bodo morali imeti vsi novi modeli avtomobilov obvezno vgrajene številne asistenčne sisteme 


S 6. julijem 2022 pride v veljavo nova evropska direktiva, ki veleva, da morajo vsi novi modeli avtomobilov imeti vgrajene naslednje sisteme:

 • Inteligentni pomočnik za hitrost
 • Pomočnik za vzvratno vožnjo
 • Sistem za ohranjanje voznega pasu
 • Sistem za zaviranje v sili
 • Sistem za opozorilo o zaspanosti
 • Zavorna luč v sili
 • Snemalnik podatkov za preiskavo nesreč
 • Standardiziran vmesnik za alkoholne immobilizatorje
   

5. Vozniki z dioptrijo bodo potrebovali manj pregledov

Vlada je sprejela novelo, ki se osredotoča na vid in epilepsijo. Po novem je za voznike, ki imajo dioptrijo, nimajo pa drugih boleznih oči, potrebnih manj pregledov in postopkov ob menjavi vozniškega dovoljenja. Ukinja se zahteva po usmerjenih, samoplačniških pregledih. Pri oceni zmožnosti za vožnjo se bo upoštevala že obstoječa medicinska dokumentacija in izvidi rednih kontrol pri specialistih. Veljavnost vozniškega dovoljenja ne bo več avtomatično omejena glede na stopnjo okvare vida. 

Spremembe se nanašajo tudi na osebe z epilepsijo. Čas prepovedi vožnje za te bolnike se je iz dveh let skrajšal na eno leto.
 

6. Pričakujemo poostren nadzor na cestah

Policija v letošnjem letu napoveduje še bolj učinkovit nadzor. Poudarek bo na ključnih prekrških: vožnja pod vplivom alkohola, uporaba telefona, prehitra vožnja in neupoštevanje varnostne razdalje. Ne pozabi voziti varno, previdno in po predpisih.
 

7. Obetajo se podražitve avtomobilov ter goriva

Glede prodaje avtomobilov bo leto 2022 zelo nepredvidljivo. Napovedi sicer kažejo, da bi se znane težave z dobavami mogle do sredini leta že postopno izboljšati, a si noben ne upa trditi z gotovostjo. Predvideva se tudi dodatna porast cen avtomobilov ter goriva.

Razišči spremembe v avto industriji >


8. Kje bodo potekala največja dela na cesti?

Tudi številna dela na cesti so včasih res zoprna, a nujna za urejeno in varno vozišče. Preveri, kje bodo v letu 2022 potekala največja dela na cestah in ne pozabi ohranjati mirnih živcev.

delo na cesti, wiz blog


9. Ponovimo spremembe cestno-prometnih predpisov iz leta 2021

Avgusta lani je v veljavo stopil Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pravilih cestnega prometa in s tem tudi naslednje spremembe:

 • strožje sankcioniranje uporabe mobilnega telefona med vožnjo: ob tem prekršku te čaka globa v višini 250 € in 3 kazenske točke
 • uvedba prometnega znaka za vožnjo v desno od rdeče luči na semaforju na označenih križiščih 
 • ureditev področja mikro-mobilnosti: e-skiroji in e-rolke odslej morajo voziti po kolesarski stezi oziroma, če te ni, ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je največja dovoljena hitrost 50 km/h
 • nova predpisana primerna bočna razdalja pri prehitevanju kolesarjev, voznikov lahkih motornih vozil in voznikov mopedov znaša 1,5 metra
 • strožja obravnava neupoštevanja pomena posebnih svetlobnih in zvočnih znakov, nameščenih na vozilih s prednostjo (policija, gasilci, reševalci...): globa po novem znaša 300 €
 • kazen za neupravičeno parkiranje na mestih za invalide se je povišala na 200 €
 • meja, do katere morajo otroci sedeti v otroških sedežih je odslej nižja (doslej je bila meja 150 centimetrov, po novem pa je treba "zadrževalni sistem" uporabljati le, če otrok ne dosega enega od dveh pogojev: 140 centimetrov višine ali 36 kilogramov telesne teže.)

 

Za konec: ne pozabi na dobro avto zavarovanje za varno in brezskrbno vožnjo

Skoči na WIZ in preveri ceno za avto zavarovanje. Hitri izračun narediš le z vnosom registrske številke. Tako enostavno, tako hitro. Vsa kritja, ki jih potrebuješ za avto zavarovanje, te čakajo le nekaj klikov stran. Polico dobiš na e-mail, cel postopek pa v celoti poteka preko spleta. 

IZRAČUNAJ CENO AVTO ZAVAROVANJA >
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.