null Katere nevarnosti so najpogostejši vzrok za otroške nezgode?
clock image

6

Katere nevarnosti so najpogostejši vzrok za otroške nezgode?

#wizblog

27 avgust, 2021

Nina

Otroška radovednost ne pozna meja, zato se kaj hitro otrok lahko znajde v nepričakovani nevarni situaciji, ki ji lahko botruje tudi nezgoda. Zato je dobro vedeti, kako ravnati, če se nezgoda vseeno pripeti in katere nevarnosti so najpogostejši vzrok za nezgode.

V Sloveniji statistični podatki kažejo, da so najpogostejše nevarnosti za hospitalizacijo otrok naslednje: 
1.    Padci
2.    Promet
3.    Utopitve
4.    Zastrupitve
5.    Zadušitve
6.    Opekline in oparine

VIR: NIJZ
 

Najpogostejši vzrok za nezgodo je padec 

Pri sprejemu otrok v bolnišnico zaradi nezgode je kot razlog največkrat naveden padec. Padci se lahko zgodijo med igro ali raznovrstnimi aktivnostmi v šoli ali v prostem času. Pri najmlajših se padci največkrat zgodijo kar doma, na primer: 

  • s pohištva (previjalne mize, kavča, postelje),
  • po stopnicah,
  • z balkona,
  • skozi okno.

Kaj lahko storite, da bi nezgode vsaj do neke mere preprečili? Najprej poskrbite za zavarovane izhode iz bivališča in jih ne puščajte brez nadzora v prostorih s povečanim tveganjem, kot je recimo balkon. Na okna in vrata lahko namestite varnostna zapirala, da jih otroci sami ne morejo odpreti v celoti. Pri športnih aktivnostih kot je vožnja s kolesom ali skirojem ne pozabite na uporabo čelade, pri rolanju so na voljo tudi ščitniki za zapestja, kolena in komolce. 


Varnost v prometu je stvar vzgoje

Najboljši način za učenje samostojnosti v prometu je zgled in načrtno učenje obnašanja v prometu. To velja za vožnjo v avtomobilu, za prehajanje ceste čez prehod za pešce ali pri kolesarjenju.

»Red je vedno pas pripet«

Vožnja v avtomobilu je najverjetneje redna stalnica v vašem življenju, zato je najbolje, če se vedno striktno držite pravila, da so v vozilu vsi potniki pravilno pripasani z varnostnimi pasovi ali uporabljajo primeren otroški avtosedež. Najboljša praksa je dober zgled, zato bodite tudi vi vedno pripasani. Tako bo to postala navada, ki vam lahko reši življenje. Če recimo nepripet otrok pri trčenju pri hitrosti 50 km/h udari v armaturno ploščo ali vetrobransko steklo, je sila trka primerljiva s padcem iz tretjega nadstropja. 

Pešci se morajo naučiti samostojnosti v prometu

Poleg uporabe pasu pa morate otroka naučiti tudi samostojnosti v prometu, saj se v prometu ob obiskovanju šole najpogosteje pojavlja kot pešec. Otroci pri zaznavanju prometa nimajo pravega občutka in slabše ocenijo hitrost prihajajočih vozil proti prehodu za pešce. Imajo tudi manjše vidno polje in ne prepoznajo nevarnosti pravočasno, zato so lahko njihove reakcije prepočasne. 
Na poti v šolo ali vrtec otroke spremljajte in jim povejte in pokažite, kako se je potrebno obnašati. Nato jih opazujte, da spoznate, ali so že pripravljeni na samostojnost v prometu. 

Kolo lahko otrok do kolesarskega izpita uporablja le v spremstvu staršev

Otroci običajno obvladajo vožnjo kolesa dosti pred 10. letom, kolesarski izpit pa je v šoli na programu šele v 5. razredu, ko večina otrok dopolni 11 let. Tudi če otrok obvlada kolo, dokler ne opravi kolesarskega izpita, se ne sme sam voziti po kolesarskih poteh. Čelada je obvezna za vse otroke do starosti 14. let. 

Voda predstavlja 3. največjo nevarnost

V poletni vročini se najraje hladimo z vodo, pa naj bo to morje, reka, jezero ali pa terme. Kljub blagodejnim učinkom ohladitve, je voda lahko tudi vzrok za nezgodo, saj smo na dopustu vsi bolj razigrani. Na mlajše otroke je potrebno še posebej paziti, saj še ne znajo plavati in se hitro lahko spozabijo na plavalne pripomočke. Otrok, ki še ne znajo plavati, je potrebno ves čas imeti pod nadzorom. Statistike namreč kažejo, da je ravno utopitev drugi najpogostejši vzrok smrti pri predšolskih otrocih. Pri uporabi plovila bodite še posebej striktni glede uporabe rešilnega jopiča primernega otrokovi teži. 


Kako se izogniti morebitnim zastrupitvam 

Ker so otroci manjši od odraslih, je lahko že majhna količina zaužite toksične snovi za njih smrtno nevarna. Ali veste, da lahko že zaužitje ustne vode povzroči alkoholno komo? Pripravili smo nekaj nasvetov, kako preprečiti najhujše:

  • Gospodinjske kemikalije in zdravila pospravite v zaklenjeno omaro, ki je otrok sam ne more odpreti.
  • Toksičnih snovi nikoli ne prelivajte v embalaže, ki ste jih kdaj uporabljali za hrano in pijačo. Otrok lahko zmotno misli, da gre za prehranski izdelek.
  • Med čiščenjem v bližini otrok na tleh ali omaricah ne puščajte odprtih plastenk s čistili.
  • Pri nakupu bodite pozorni da izberete embalažo z dvofaznim zapiranjem. Naj ima zamašek, ki ga je potrebno hkrati potisniti navzdol in ga zavrteti.

Če sumite, da je bil otrok v stiku z zdravju škodljivo snovjo ali jo je celo zaužil, takoj pokličite osebnega ali dežurnega zdravnika, ki vam bo dal ustrezne napotke.

 

Zadušitev in težave zaradi drobnih predmetov

Podobno kot pri zastrupitvah, je tudi pri zadušitvah težava večja zaradi otroške majhnosti, saj do dihalne poti zelo ozke in se zaprejo že zaradi prevelikega koščka neprežvečene hrane. Poleg hrane so nevarne tudi majhne igrače in ostali majhni predmeti iz domačega okolja, tudi kamenčki zunaj na peščeni poti. 

Pomembno je, da so taki majhni predmeti, kot so: varnostne sponke,majhni deli igrač, frnikule, koščki barvic, risalni žebljički, vijaki, majhne baterije varno spravljeni in nedosegljivi majhnim otrokom, ki še ne razumejo, da se vsega ne sme dajati v usta. 

Ker pa  vseh nezgod z zaporo dihalne poti ni mogoče preprečiti, je nujno, da starši in drugi odrasli poznamo osnove prve pomoči v primeru dušenja in temeljne postopke oživljanja.

 

Opekline in oparine lahko preprečite

Za otroke od 3 do 8 let starosti so nadvse zanimivi vžigalniki in vžigalice, zato se veliko požarov zgodi ravno zaradi igranja z njimi. Da bi to preprečili, jih shranjujte nedosegljive njihovim rokam, hkrati pa otoke podučite o nevarnostih ognja ter kako ravnati, če v bivališču zagori. 

Nevaren pa ni le ogenj, ampak tudi vroča voda, ki lahko povzroči opekline ali oparine. Majhni otroci ne znajo oceniti nevarnosti kot odrasli, počasnejše so tudi njihove reakcije, zato hitreje pride do nezgode. Če se le da, preprečite vse možne stike z nevarnimi snovmi (kisline, močna čistila), vročimi tekočinami, predmeti ali ognjem.

 

Kaj storiti, če kljub previdnostnim ukrepom pride do nezgode?

Najprej ostanite mirni, da se otrok dodatno ne prestraši. Če veste, kako ukrepati, storite to hitro in umirjeno, sicer pokličite pomoč na 112. Da bi se bolje odzvali na nepredvideno situacijo si lahko naložite tudi brezplačno mobilno aplikacijo za prvo pomoč (za IOS kliknite tukaj).

Čas odraščanja prinaša tudi povečano možnost lažjih ali težjih poškodb. Nezgodno zavarovanje pomembno pripomore k uspešnemu in brezskrbnemu okrevanju ter k finančni varnosti družine.
S sklenitvijo nezgodnega zavarovanja mladih do 26. leta boste poskrbeli še za finančni vidik posledic otroških nezgod. Otrok bo zavarovan vse leto, v šoli in doma ter tudi med počitnicami in športnimi aktivnostmi. 

 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.