null Kako otroka naučiti smučati (+video)
smučarji, otroci, družina, wiz blog
clock image

4

Kako otroka naučiti smučati (+video)

#wiztujina

01 februar, 2024

Ana

Smučanje je eden izmed najbolj zabavnih in koristnih družinskih športov. Združuje gibanje na svežem zraku, športno aktivnost in nepozabne trenutke. Ponuja priložnost za ustvarjanje družinskih spominov in tudi za starše izboljšanje fizične kondicije obenem.

V tem članku bomo raziskali, kako otroka naučiti smučati, kdaj začeti, katero opremo izbrati ter kako narediti učenje tega priljubljenega zimskega športa zabavno. Razložili bomo tudi, zakaj je otroke dobro nezgodno zavarovati.

Kdaj naj otrok začne smučati

Strokovnjaki so precej enotni z mnenjem, kdaj je najprimerneje začeti z učenjem smučanja. Čeprav so nekateri malčki že pri 18 mesecih dovolj trdni na nogah in se brez težav znajdejo na smučeh, je splošno mnenje, da je najbolje začeti s smučanjem pri 3 ali 4 letih. Kljub temu, da se lahko nekateri otroci že zgodaj izkažejo kot naravni smučarji, je ključno upoštevati otrokove želje in ga ne siliti, če še ni pripravljen. Prilagodite se otrokovemu tempu in mu omogočite pozitivno izkušnjo na smučeh.

Prilagodite se otrokovemu tempu

Upoštevati pa je treba še druge dejavnike: otrokov razvoj, zanimanje za šport, in seveda tudi pripravljenost staršev. Niso vse družine »smučarske družine« in s tem ni nič narobe. 

Pri učenju smučanja je pomembno, da: 

 • ohranjamo sproščeno vzdušje in 
 • otrokom omogočimo, da smučanje dojemajo kot igro. 

Če otrok ni takoj navdušen nad idejo smučanja, ga ne silimo, saj bi lahko to povzročilo odpor. Prav tako je koristno, če otrok prvič doživi smučanje skupaj s prijatelji, saj bo skupinsko doživetje še dodatno spodbudilo zabavo in pozitivno izkušnjo na smučišču.


Smučarska oprema za otroke: kaj morate kupiti ali si izposoditi?


Otrok za učenje smučanja potrebuje: 

 • smuči, 
 • čelado in očala (opomba: na začetku pri učenju veliko otrok očal ne želi nositi), 
 • smučarske čevlje in 
 • ustrezna oblačila za zaščito pred mrazom: žabe, toplejše hlače, topel pulover, kombinezon, smučarske nogavice in rokavice.

Pri izbiri smučarske opreme bodite pozorni na pravilno velikost smuči, da bo otroku omogočena lažja kontrola in učenje. Palic na začetku otrok ne potrebuje. 

Varnost in izbor primernega terena na prvem mestu

Preden se lotite učenja smučanja z otrokom, se prepričajte, da ta nosi ustrezno varnostno opremo, kot so zaščitna čelada in smučarska oblačila. Starši smo seveda zgled in čelado nosimo tudi sami, kajne? Pomembno je, da za otroka uredimo tudi nezgodno zavarovanje.  

Začnite na nezahtevnih in ravninskih terenih, primernih za začetnike. Postopoma napredujte na bolj strme površine, ko otrok pridobiva veščine. Če otroka učimo smučanja na smučišču, ga najprej naučimo vožnje s tekočim trakom, šele nato preidemo na učenje z obračanjem okoli krogcev. S tem postopnim pristopom bomo zagotovili otroku varno in pozitivno izkušnjo pri učenju smučanja.

Štirje koraki za učenje smučanja 

1.    korak: otrok naj spozna smučarsko opremo 

Priporočljivo je, da otroka pred prvo učno uro seznanimo s smučarsko opremo. Preden začnemo z učenjem, mu obujmo smučarske čevlje in ga spodbudimo, da jih preizkusi ter se z njimi sprehodi in poskakuje. Ta preprost korak mu bo omogočil boljšo predstavo o tem, kako smučarski čevlji povezujejo s smučmi. Naučimo otroka tudi, kako si sam »odpne« smučke. 

2.    korak: učenje naj začnemo z osnovnimi koraki, kot sta drsenje in vlečenje na smučeh

Otroka varno primemo za roke in ga vlečemo, da dobi občutek za ravnotežje ter kako je stati na smučeh. Pomembno je tudi naučiti otroka, kako pravilno padati in se pobirati, kar bo zmanjšalo morebiten strah. Za vlečenje lahko uporabite tudi obroč ali pa smučarske palice.

3.    korak: postopoma uvajamo vaje, ki izboljšujejo ravnotežje malčkov na smučeh 

Priporočamo izmenično dvigovanje smuči, »štanfanje« in poskakovanje. Pomembno je, da otroka spodbujamo k postopnemu napredovanju in mu omogočamo, da se zabava med učenjem. Poudarite pomen pravilne drže in ravnotežja. Otrok naj ima rahlo pokrčena kolena in roke iztegnjene naprej za boljšo stabilnost.

4.    korak: zapeljimo se s smučmi

Otroka imate na začetku lahko med nogami in ga držite z rokami, ali pa ga učite tudi  s pomočjo obroča. V tem primeru vam obroč služi kot velik volan, s katerim obračate otroka. 

Otroka naučite še zabavnih izrazov: 

 • "piccaaa" ... smučke, postavljene v obliki pice. To je plug oz. pluženje, na ta način bremzamo in se ustavimo. Drugi zabaven izraz je pomfri.
 • "pomfri" ... tu pa so smučke postavljene vzporedno, ta postavitev omogoča smučarju premikanje oz. pridobivanje hitrosti. 

Preveri zakaj je nezgodno zavarovanje WIZ Šolar dobra izbira

24h/dan so krite nezgode otroka, ki se zgodijo kjerkoli: doma v Sloveniji ali na počitnicah, tudi v tujini. Z zavarovanjem omilimo nevšečnosti, če se otrok poškoduje, mora zaradi nezgode na operacijo ali nastane celo invalidnost. 

WIZ Šolar velja za primere dnevnih izostankov za čas zdravljenja, izplačamo dnevno nadomestilo zaradi nezgode in nadomestilo za zdravljenje v bolnišnici, v zdravilišču. 

Pri izbiri zavarovanja za otroka, največ pozornosti velja nameniti zavarovalni vsoti za invalidnost, saj posledice hujše nezgode povzročijo velike prilagoditve na nove življenjske razmere. 

Zveza potrošnikov je izračunala, da bi za prilagoditev na težko invalidnost potrebovali kar 74.000 €. Nezgodno zavarovanje za otroke se splača, saj zagotovi finančno varnost. Šest različnih paketov, najvenejši je na voljo že od 14,50€ oz. 12,89€ (za velike družine). Preveri pakete, skleni do 20% ugodneje >

Učenje smučanja naj bo zabavno, ne pozabite na igro

Za dodatno zabavo in sprostitev na snegu v učenje vključite elemente zabave: 

 • kepanje,
 • izdelava snežaka, 
 • različne igre na snegu.
   

Kako naj starš nauči otroka?

Starši lahko postanejo najboljši učitelji svojih otrok pri smučanju s prisotnostjo, spodbujanjem in pozitivnim pristopom. Bodite potrpežljivi, spodbujajte otroka in se osredotočite na pozitivne vidike učenja. Prav tako je pomembno, da sami kažete dober zgled z upoštevanjem smučarskih pravil in varnostnih ukrepov.

V učenju smučanja pri otrocih je ključna kombinacija zabave, varnosti in postopnega napredovanja. Z ustrezno pozornostjo in pristopom lahko smučanje postane trajen in ljubeč šport v življenju vašega otroka ter odlična družinska aktivnost. Nekateri starši se odločijo tudi za učenje smučanja z učitelji smučanja.

Vaja dela mojstra in želimo vam obilo potrpežljivosti! najpogostejše poškodbe otrok

Kaj pa smučanje v tujini?

Za smučarska doživetja v Italiji je na smučišču potrebno imeti zavarovanje odgovornosti (za morebitne poškodbe tretjih oseb oz. njihove lastnine). Zavarovanje odgovornosti lahko enostavno sklenete poleg zdravstvenega zavarovanja za tujino WIZ Tujina. Tako imate z enim zavarovanjem urejeno vse kar potrebujete: pomoč v primeru poškodb ali bolezni v tujini, reševalne prevoze (rešilec in helikopter) in tudi odgovornost. Če izberete še kakšna druga kritja, pa še kaj poleg tega. 

In če kdo od družinskih članov zboli tik pred odhodom?

Načrtovanje dopusta in smučarskih dogodivščin je običajno vsaj kak mesec v naprej. Če takoj po rezervaciji dopusta sklenete še zavarovanje odpovedi potovanja, lahko dobite povrnjene stroške nakupa potovanja, če morate smučarski dopust odpovedati zaradi bolezni enega od družinskih članov, ali kakšnega od drugih 17 nepredvidenih dogodkov, ki se vam lahko pripetijo. Preberite več o zavarovanju WIZ Odpoved potovanja

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.