null Kako očistiti žuželke iz avtomobila?
punca čisti vetrobransko steklo avta
clock image

4

Kako očistiti žuželke iz avtomobila?

#wizavto

11 avgust, 2020

Ana

Vožnja v poletnih mesecih za mnoge predstavlja čisti užitek. Seveda ob predpostavki, da smo se uspešno izognili koloni na meji in podobnim nevšečnostim. Hkrati pa je poletje tudi čas, ko naš avtomobil pridno nabira insekte, kar ponavadi opazimo šele, ko se lotimo čiščenja avtomobila.

Statistično gledano z avtomobilom naletite na več kot tisoč insektov dnevno. Kakšno škodo bodo povzročili, pa je največkrat odvisno od stila vožnje. Višja hitrost pomeni več dela z žuželkami. No, tudi počasna vožnja vas pred njimi ne bo obvarovala, bo pa pripomogla k lažjemu odstranjevanju.

In verjemite, želite jih odstraniti! Nesrečne žuželke ob svojem bridkem koncu namreč pustijo madeže, ki so po naravi kisli in kot takšni povzročajo škodo na barvi. Še huje pa je, če dodamo vročino – ta naredi še izrazitejšo škodo na avtomobilih v temnih odtenkih, kjer jasno prednjači črna barva. Zato smo pripravili nekaj nasvetov, ki bodo olajšali vaš boj z insektnimi madeži.
 

Ne pustite jim preveč časa!

Kdor redno pere avtomobil, ve, da se insekti po nekaj tednih močno zapečejo na luči, zadnje dele ogledal, tablico in odbijače. Njihovo odstranjevanje pa je ob dovolj zgodnji “urgenci” mala malica. Visokotlačni čistilec in krpa sta vaše edino orodje, če boste ukrepali dovolj zgodaj. Če se vam pranje avtomobila vsak teden zdi pretirano, pa ga v poletnih mesecih skušajte oprati vsaj dvakrat mesečno. Voskanje avtomobila sicer pripomore k lažjemu odstranjevanju, a žal le minimalno. 

Mimogrede, ko že govorimo o avtomobilih ... Po koncu branja naredi hiter izračun cene za WIZ Avto zavarovanje, ki ga v celoti skleneš in urediš preko spleta.
 

Najbolj priročno “orodje” je stara hlačna nogavica, najlonka.

Brez mišic ne bo šlo

Če ste zamudili časovni okvir, ki vam še dopušča dokaj enostavno odstranjevanje žuželk, bo treba zavihati rokave. Profesionalni pralci avtomobilov svetujejo, da najbolj prizadeta mesta najprej operete z vodo oz. jih “namočite” in pustite nekaj minut. Zopet vam bo prav prišel visokotlačni čistilec, za njim pa krpa. Na voljo je tudi veliko različnih preparatov, nekateri pa stavijo kar na čistilna sredstva iz domače zaloge. Vsekakor pa ne gre brez drgnjenja in uporabe nežne in neabrazivne krpe. Le nežna krpa in gibi bodo ohranili lak nedotaknjen. 
 


Komercialni preparati za odstranjevanje mrčesa proti “domačim mešanicam”

Na trgu je ogromno izdelkov, ki obljubljajo odstranjevanje nadležnih in zapečenih insektov (skoraj) brez uporabe krpe in mišic. Morda to velja za insekte, ki jih želimo odstraniti takoj po vožnji, v večini primerov pa delujejo prav tako uspešno kot neabrazivna in bazična čistila. V obeh primerih bo treba poleg namakanja in nanosa čistila uporabiti še gobico. Nekateri svetujejo mikro krpice, drugi gobe, večina pa se strinja, da je za odstranjevanje insektov najbolj priročno “orodje” stara hlačna nogavica, popularna najlonka. Ne verjameš? Preizkusi!

Čiščenje vetrobranskega stekla, ki je z vidika varnosti najbolj pomembno, pa se lotite kar sproti. Uporabite čistilno sredstvo in očistite še brisalce. Zimsko tekočino za pranje stekel zamenjajte z letno, saj je ta pri odstranjevanju insektov veliko bolj učinkovita. Redno čiščenje med vožnjo je najboljši recept za brezhibno vidljivost. Z delov, ki jih brisalci ne dosežejo, pa insekte očistite ob vsakem obisku bencinskega servisa! Žuželke na vetrobranskem steklu (za razliko od karoserije, odbijačev, ogledal itd.) ne povzročajo direktne škode, a vseeno je varnost na prvem mestu. Pa srečno pot … Vam in žuželkam, ki vam pridejo nasproti. 

Na WIZ-u skleneš avtomobilsko zavarovanje hitro, ugodno in enostavno. Z vnosom osnovnih podatkov o vozilu in lastniku vozila že na drugem koraku sklepalnika dobiš informativni izračun za tvoje avto zavarovanje. 
 

HITER IZRAČUN CENE ZA AVTO ZAVAROVANJE >

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.