null Kako naj izberem nove smuči in opremo? 
odložene smuči na smučišču
clock image

6

Kako naj izberem nove smuči in opremo? 

#wiztujina

09 januar, 2020

Rok

Smučanje je še vedno najbolj priljubljena zimska športna dejavnost v Sloveniji, ki je po izumu “carving” smuči doživela neverjetno bliskovit razvoj. Če smo v preteklosti kupovali smuči glede na višino smučarja, pa temu danes ni več tako.

Višina je le eden od mnogih dejavnikov, ki vpliva na primeren izbor smuči. Tudi smuči same se danes delijo na več pod kategorij in zaščitna oprema niso več le smučarska očala in kapa. V izogib nepotrebnim poškodbam, ki so mnogokrat (ali pa kar največkrat) posledica napačne izbire smuči ali čelade, si skupaj poglejmo, kako izbrati optimalno opremo za vsakega smučarja.
 

Kako naj izberem prave smučke in razlike med njimi? 

Pomembno: smučke naj segajo nekje med brado in nosom. Dandanes se modeli delijo na: 

“ALLROUND” smuči, ki z dostopno ceno in raznoliko uporabnostjo kraljujejo na svetovnih smučiščih. Namenjene so tako tistim, ki opravljajo prve zavoje (mehke smuči), rekreativcem, ki smučajo 5-10 dni v sezoni (srednje trde smuči), kot tudi smučarjem z odličnim znanjem, ki bodo z izbiro trde opcije smučke lahko stabilno in natančno rezali zavoje.

“RACE” smuči. Te so, kot namiguje že ime, namenjene predvsem tistim, ki si ne predstavljajo zimskega dneva brez snega. So tehnično najbolj dovršene smuči, ki ne dopuščajo večjih napak oz. jih tudi kaznujejo. Rezultat je lahko zoprna in dolgotrajna poškodba, v primeru dobrega smučarskega znanja pa visoke hitrosti in natančne zavoje. Mimogrede, ali veš, da ima WIZ razvito super zavarovanje WIZ Smučar, ki te le za 24,99 € na leto po celi Evropi zavaruje za primer nezgode in odgovornosti?

“CROSS” smuči, ki so namenjene smučanju pri višji hitrosti, kar zahteva tudi ustrezno znanje smučanja. Pozor, niso primerne za začetnike! Poleg visokih hitrosti pa omogočajo tudi dooooooolge zavoje. Pazi, da ne pride do naleta pri smučanju, še posebej v tujini so tožbe v tem primeru zelo pogoste. Imaš ti urejeno zavarovanje odgovornosti? Poglej WIZovega, ustvarjenega prav posebej za smučarje

“ALL MOUNTAIN” smuči so po obliki najbolj podobne “old school” smučem, a nimajo močno poudarjenega loka. Kot take so vsestransko uporabne v vseh razmerah in pogojih, za začetnike predvsem na smučišču, za tiste z izkušnjami pa tudi za smuko v celem snegu. 

“FREERIDE” smuči so namenjene predvsem vožnji izven urejenih prog, po t.i. “celcu”. So bolj široke, posledično pa stabilne, z izjemnimi plovnimi sposobnostmi. “FREESTYLE” smuči pa so namenjene predvsem smučarjem prostega sloga in vožnji v parkih, saj s krivinami na obeh koncih omogočajo vožnjo v obe smeri. Naj te opozorimo: zavarovanje WIZ Smučar velja le na urejenih progah smučišča.
 

Kaj pa otroške smučke?

Otroške smuči morajo biti predvsem ustrezno dolge oz. kratke. :) Za otroke, ki so popolni začetniki na snegu, naj segajo nekje do brade. Smučke do vrha nosu pa izberite za tiste, ki so že stali na smučeh. Pomembni so tudi nabrušeni robniki in ustrezno nastavljene vezi.
 

Ne pozabimo na ostalo pomembno opremo

Smučarski čevlji naj ne bodo preveliki. Pred nakupom jih je potrebno pomeriti v svojih najljubših smučarskih nogavicah. Idealno je, če jih pred nakupom lahko obujemo za 15, 20 minut in se z zapetimi sprehodimo po trgovini. Zato je pomembno, da se vam pri nakupu ne mudi. Pozornost nameni tudi na kvaliteto plastike in zapenjalnega mehanizma. Poškodbe na teh delih največkrat pomenijo tudi konec za smučarske čevlje.

Palice se še vedno kupujejo kot v dobrih starih časih. :) Najbolj zanesljiv način je namreč še vedno naslednji: palico obrni navzdol, nato jo primeš pod plastično krpljico. Če s komolcem ustvariš kot 90 stopinj, so to prave palice zate!

Čelada naj postane OBVEZEN del opreme vsakega smučarja!

Zaradi napredka tehnologije pri izdelavi smuči so močno narasle tudi povprečne hitrosti smučarjev, “carving” smuči pa omogočajo dolge zavoje, kar je kot naročeno za vedno bolj pogoste trke na smučiščih. Seveda so nujna tudi smučarska očala. 

Primerna oblačila so največkrat spregledan del smučarske opreme. Naj ti ne bo težko pristaviti kakega cekina za nakup preverjenih oblačil, ki omogočajo dihanje kože. 


Upamo, da bodo tvoji dnevi na smučiščih polni radosti in veselja. Osnovni napotki za nakup opreme ti bodo zagotovo pomagali pri zagotavljanju varnih in nepozabnih smučarskih počitnic so zgoraj, v primeru kakršnekoli nezgode ali trka z drugim smučarjem pa je tu WIZ Smučar. Ta pokrije tudi odgovornost! Kaj pa pomeni ta odgovornost? To pomeni, da v primeru naleta na smučišču krijemo morebitno tožbo, ki jo proti tebi lahko uveljavlja drugi smučar. Pozor, take tožbe so vedno bolj pogoste, tudi naletov je zaradi razvoja smučarske opreme in večje hitrosti več kot v preteklosti. 

PREVERI ZAVAROVANJE WIZ SMUČAR >


 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.