null KAJ STORITI, ČE AVTO NE »VŽGE«?
Punca s telefonom stoji pred odprtim pokrovom motorja okvarjenega avta
clock image

6

KAJ STORITI, ČE AVTO NE »VŽGE«?

#wizavto

12 oktober, 2020

Igor

Čeprav so avtomobili dandanes izdelani veliko bolj kvalitetno kot pred nekaj desetletji, pa je včasih pogost scenarij, danes sicer malce manj verjeten, a vseeno več kot mogoč in nadvse neprijeten. 

Saj poznaš, mudi se ti v službo ali pa po končanih počitnicah sedeš v avto, obrneš ključ in ... Tišina, ali pa še huje, čudni zvoki, ki prihajajo izpod pokrova motorja. Izvijači in nasadni ključi s kombinacijo tehničnega znanja danes niso več dovolj niti za diagnozo, kaj šele za popravilo tovrstnih težav, a brez skrbi, vzroki so včasih zares banalni in odpravljivi z minimalnim stroškom. 

Zato si poglejmo nekaj najpogostejših razlogov, ki ti lahko nenadno preprečijo vožnjo z avtomobilom.

SIMPTOMI: Ob vklopu elektrike (t.i. kontakt) se ne prižgejo luči na armaturni plošč in zaganjač se ne vklopi


DIAGNOZA: 
Izpraznjen akumulator – avto bo treba zagnati s pomočjo drugega akumulatorja in kablov. Če je akumulator starejši od 2 let, bi ga bilo smotrno zamenjati, saj bodo tovrstne prigode vedno bolj verjetne in pogoste.
Snet ali poškodovan akumulatorski kabel – preveri akumulatorsko napeljavo in kontakte. Če konektor nima močnega kontakta lahko pride do težav, zato očisti konektorje in znova namesti in pritrdi kable na akumulator.


SIMPTOMI: Armaturna plošča sveti, motor se noče zagnati


DIAGNOZA: 
Novejši avtomobili so opremljeni z blokado, ki preprečuje zagon motorja, če ne pritisnemo sklopke ali imamo priprta vrata ... Zato najprej preveri omenjeno, če to ne bo delovalo pa težava verjetno tiči v zaganjaču ali pa napeljavi med vžigom in zaganjačem. Potrebno bo poklicati avtovleko in obiskati serviserja.
Težava lahko tiči tudi v ključavnici, pri avtomobilih brez vžiga na ključ pa tudi v slabi bateriji kartice oz. transponderja.

Nasvet: spoznaj kritje WIZ Asistent. WIZ Asistent nudi v primeru okvare, poškodbe ali izginotja tvojega avta 24-urno organizacijo in kritje stroškov asistence.

SIMPTOMI: Motor ob zagonu spušča čudne zvoke

DIAGNOZA:
Morda gre le za izrabljen akumulator, zato ga preveri; najprej poizkusi prižgati dolge luči. Če svetijo z normalno jakostjo, je težava verjetno v električni napeljavi med akumulatorjem in zaganjačem. Za izrabljen akumulator si lahko pomagaš s kabli, za pomoč z napeljavo pa bo potrebna strokovna pomoč.

SIMPTOMI: Zaganjač deluje, a motor ne steče


DIAGNOZA:
Največkrat gre za pomanjkanje goriva, zato najprej preveri to (...vsakomur se lahko zgodi)
Pri starejših avtomobilih gre lahko za »zalit motor«, ki ga rešiš z zaganjanjem avtomobila, hkrati pa tiščiš pedalko za plin.
Morda je pregorela varovalka črpalke za dovod goriva, ki jo zlahko zamenjamo sami. Potrebujemo le navodila za uporabo našega avtomobila, kjer je natančno razložena lokacija varovalk in menjava pregorelih.

SIMPTOMI: Počasno in tiho zaganjanje motorja


DIAGNOZA: 
Verjetno gre za izrabljen akumulator, zato uporabi kable in ga čimprej zamenjaj.
 

SIMPTOMI: Hitro zaganjanje z močnim zvokom vrtenja


DIAGNOZA:
Strgan jermen motorja, ki kliče po takojšnjem klicu avtovleke in obisku mehanika. V primeru opisanega zvoka je potrebno tudi čimprej prenehati z zaganjanjem, saj to lahko resno poškoduje motor in povzroči ogromen strošek. 

To je le nekaj najbolj pogostih težav, ki ti lahko resno pokvarijo dan, družinski izlet ali pa težko pričakovani dopust. Zato nikar ne oklevaj in ob zavarovanju avtomobila vedno pomisli tudi na asistenco, ki zgornjih težav sicer ne bo preprečila, bo pa poskrbela, da bo nanje ostal le zabaven in ne preveč zasoljen spomin. 

Kot omenjeno, WIZ Asistent nudi v primeru okvare, poškodbe ali izginotja tvojega avta 24-urno organizacijo in kritje stroškov asistence. Navedeno velja le za primere, kadar je asistenčni center pravočasno obveščen o primeru in odobri navedeno storitev, zato svetujemo, da teh storitev ne organiziraš v lastni režiji. Omejitev vseh stroškov po posameznem primeru znaša 2.000 €, omejitev vseh stroškov po tvoji polici v enem zavarovalnem letu pa 4.000 €. Obseg kritja ni pogojen s starostjo tvojega avta.

V primeru napotitve k serviserju je krita vleka avta do najbližjega serviserja.

Nadomestni avto je vozilo, ki ti ga asistenčna služba odobri za dokončanje poti v primeru okvare, poškodbe ali izginotja tvojega avta. Nadomestni avto ti ne pripada, če je bila z vozilom že opravljena namenjena pot (npr. do doma, serviserja ali druge končne destinacije). Stroški prevzema ali dostave nadomestnega vozila so kriti, medtem ko niso kriti morebitni stroški goriva, cestnin, zavarovanj, glob ipd.

Če potrebuješ pomoč na cesti, pokličite: 080 88 48 (v Sloveniji) ali  00 386 5 66 28 500 (iz tujine).


IZBERI KRITJE WIZ ASISTENT

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.