null Enostavni recepti z najbolj priljubljeno pomladno zelenjavo, šparglji 
šparglji, recept, wiz blog, rešeno v hipu
clock image

8

Enostavni recepti z najbolj priljubljeno pomladno zelenjavo, šparglji 

#trikidoma

21 marec, 2023

Veronika

Na katero zelenjavo pomisliš spomladi? V ekipi WIZ prisegamo na šparglje, mlado čebulo in por, čemaž, špinačo, drobnjak ter redkvico.


Če naštetim to pomlad dodaš še pravo razmerje domačih jajc, sveže ujete ribe, mandlje in druge oreščke, stročnice in žitarice, izbrane mlečne izdelke in kakovostno meso, si na pravi poti, da se izogneš pomladanski utrujenosti. 


Zakaj se pomladi tako veliko govori o razstrupljanju telesa?

Ker v tem času raste veliko rastlin, ki spodbujajo čiščenje na način, da spodbudijo telo, da samo izloča nakopičene stvari. S tem pa krepimo imunski sitem in ohranjamo zdrav organizem. 

Najpomembnejše: jejmo lokalno in sezonsko!

Najpomembnejše: jejmo lokalno in sezonsko! In za to spomladi ni boljše pomladne vrtnine, kot so šparglji. Koristi, ki jih prinašajo:

  • izboljšanje prebave,
  • spodbujanje izločanja urina in
  • zmanjšanje vnetij v telesu.
  • Šparglji so priljubljena zelenjava med tistimi, ki se trudijo izgubiti težo, saj so nizkokalorični in hranljivi.


Šparglji so vitaminska bomba in hrana kraljev 

Na primorskem divji šparglji pokukajo iz grmovij že v marcu, z gojenimi pa nas trgovci razvajajo celo leto. A 100% drži: šparglji so najboljši, najbolj sveži spomladi. Pri izbiri gojenih špargljev pazimo na to, da so trdni in brez madežev. Pred pripravo jih je potrebno dobro oprati in odstraniti spodnji del, ki je lahko pretrd. 

Šparglji so hrana, bogata z vlakninami, antioksidanti in vitamini. Priljubljeni zaradi svoje edinstvene arome in okusa, v kuhinji pa jih lahko kuhamo, pražimo ali pečemo ter ustvarjamo kombinacije s številnimi jedmi. Uporabljamo jih lahko kot prilogo, dodatek k solati ali pa kot osnovno sestavino različnih jedi.

Preden ti razkrijemo recepte, povej, kako kaj tvoje zdravje? Če si v iskanju rešitev, kako hitreje in enostavneje do zdravnika specialista z odzivnejšo zdravniško pomočjo, spoznaj dodatno zavarovanje WIZ Specialisti. Preveri svojo ceno, odvisna je od tvoje starosti ... > 
100% na tvoji strani! Informativni izračun opraviš enostavno preko spleta, če potrebuješ dodatno pomoč, ne odlašaj in nas kontaktiraj


TRIJE FANTASTIČNI RECEPTI


Božanska špargljeva juha s proseno kašo in peteršiljem 


Sestavine za dve osebi:

  • 500 g svežih špargljev, 1 velika čebula, 2 stroka česna, 1 liter zelenjavne ali piščančje juhe (nadomestiš ju lahko tudi z vodo), 2 žlici masla, sol in poper po okusu, 50 g prosene kaše. Po želji: 1/2 skodelice smetane za kuhanje.

Šparglje očisti tako, da odstraniš trde dele na spodnji strani in jih narežeš na koščke. V kozici segrej maslo in dodaj sesekljana čebulo ter česen. Praži približno 5 minut, dokler se čebula ne zmehča. Dodaj šparglje in jih praži skupaj s čebulo še 5 minut.

Postopoma dodaj juho in kuhaj, dokler se šparglji ne zmehčajo (približno 20-30 minut). Juho odstavi s štedilnika, nato s paličnim mešalnikom ali v blenderju zmešaj juho, dokler ne postane gladka in kremasta. Po želji lahko dodaš še smetano, soli in popraj po okusu. Postrezite v globokih krožnikih in dodaj še nekaj žlic prosene kaše.  Okrasi s svežim peteršiljem, za katerega že vsi vemo, da je zakladnica vitaminov in hranil, kajne?

 


Solata s šparglji, kvinojo, mandlji, rukolo in redkvico 


Sestavine za dve osebi:

  • 1 šopek zelenih špargljev, 2 skodelici sveže rukole, 1/4 skodelice naribanega parmezana, 1/4 skodelice nasekljanih mandljev, 3 nasekljane redkvice, 2 žlici oljčnega olja, 1 žlica balzamičnega kisa, sol in poper po okusu.

Postopek: Zelenim špargljem odreži trde konice in jih nato nareži na manjše koščke. Kuhaj jih v vreli vodi približno 3 minute ali dokler ne postanejo mehki. Medtem ko se šparglji kuhajo, zmešaj oljčno olje in balzamični kis v majhni skledi. Dodaj sol in poper po okusu ter dobro premešaj.

V večji skledi zmešaj rukolo, nariban parmezan in nasekljane mandlje. Dodaj kuhane šparglje. Prelijte preliv iz oljčnega olja in balzamičnega kisa čez solato in premešajte, da se sestavine enakomerno premešajo. V skledo daj 5 žlic kuhane kvinoje, čez naloži začinjene šparglje z rukolo in čez potresi narezane redkvice. Za okrasitev dodaj še okusne, užitne marjetice, ki jih pred tem nabereš na sprehodu, za še bolj hranljiv obrok pa dodaj pest mladega graha.

 
Divji losos z limono in šparglji iz pečice - na posteljici iz špinače
 

  • Sestavine za dve osebi: 2 večja kosa divjega lososa (povprašaj za divjega v svoji izbrani ribarnici), 1 šopek zelenih špargljev, 200 g sveže špinače, 2 žlici oljčnega olja, 1 ekološka limona, sol in poper po okusu. 

Postopek priprave: Zelenim špargljem odreži trde konice in jih nareži na manjše koščke. Položi jih na pekač, obložen s papirjem za peko in jih prelij z oljčnim oljem. Dodaj sol in poper po okusu ter premešaj. Na drug pekač položite kosa divjega lososa in ju pokapaj z oljčnim oljem. Potresi s soljo in poprom po okusu ter jih postavi poleg špargljev na pekač.Na vrh vsakega kosa lososa položi polovico limone in ga postavi v pečico, ogreto na 200 °C, za približno 15 minut, dokler losos ni popolnoma kuhan in se šparglji ne zmehčajo.

Ko so losos in šparglji pripravljeni, jih postrezi na krožniku s špinačo. Potresi še z narezano mlado čebulo. Ta preprost recept za divjega lososa s šparglji je lahko pripravljen v manj kot pol ure in je odličen način za uživanje v okusni in zdravi večerji.
Dober tek! In zavaruj svoje zdravje. 

 

Dober tek!

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.