null Električni avtomobili: trendi, naj modeli, prednosti in slabosti 
clock image

7

Električni avtomobili: trendi, naj modeli, prednosti in slabosti 

#wizblog

22 marec, 2023

Igor

Trend prehoda na električne avte v zadnjih letih v porastu, saj se proizvajalci avtomobilov usmerjajo k zmanjšanju emisij in izboljšanju učinkovitosti goriva.

Številni proizvajalci avtomobilov so napovedali načrte za izdajo novih električnih avtomobilov v prihodnjih letih.

Električna vozila poganja električni motor, za vožnjo in delovanje pa uporabljajo električno energijo, shranjeno v baterijah. Te se polnijo preko vtičnice ali regenerativnega zaviranja. So okolju prijaznejša, saj ne proizvajajo izpušnih plinov, električna vozila so tudi cenejša za vzdrževanje, vendar so lahko dražja za nakup.
 

Kateri so najbolj priljubljeni električni avti? 

Npr. priljubljenost smo gledali glede na število #haštagov na priljubljenem družabnem omrežju Instagram. To je raziskal portal Point Electrical in prišel do zaključka, da je v ospredju blagovna znamka Tesla

  • → Prvo mesto na lestvici je zasedel Tesla Model S in sicer s 557.821 hashtagi. 
  • → Drugo Tesla Model 3, s 529.757 hashtagi. 
  • → Tretje mesto si s 166.679 hashtagi lasti Porsche Taycan
     
  • priljubljen med potrošniki je še vedno Nissan Leaf, predstavljen že leta 2010
     

Preveri prednosti in slabosti električnih avtov v primerjavi z avti z notranjim izgorevanjem

 

1. Okolju prijazna, z nizkimi emisijami in z boljšo učinkovitostjo:

električni avti ne proizvajajo izpušnih plinov in s tem ne onesnažujejo okolja. Ne proizvajajo emisij toplogrednih plinov, ki prispevajo k podnebnim spremembam. Obenem so bolj učinkovita od vozil z notranjim izgorevanjem, saj izkoriščajo do 90% energije iz baterij, medtem ko pri avtomobilih z notranjim izgorevanjem izkoristimo le približno 30% energije.

2. Cenejša uporaba in možnost pridobivanja subvencij:

električni avti so cenejši za uporabo kot avtomobili z notranjim izgorevanjem, saj imajo nižje stroške goriva, nižje stroške vzdrževanja in daljšo življenjsko dobo. Obenem so bolj učinkovita od avtomobilov z notranjim izgorevanjem, saj izkoriščajo do 90% energije iz baterij, medtem ko pri avtih z notranjim izgorevanjem izkoristimo le približno 30% energije.

3. Tišja vožnja in večja varnost:

električni avti ne povzročajo hrupa pri vožnji in so tako bolj prijazna do okolja ter voznikom zagotavljajo bolj prijetno vožnjo. Zaradi teže baterij imajo nižji center mase, kar izboljša stabilnost vozila na cesti in s tem poveča varnost.

4. Enostavnejša vožnja in priročnost:

električni avtomobili imajo enostavnejši sistem vožnje, saj nimajo menjalnika in ga ni treba vklopiti, ko želimo speljati s parkirnega mesta. Možnost polnjenja na javnih polnilnicah: v Sloveniji se število javnih polnilnic za električna vozila povečuje, kar pomeni, da je vožnja z električnim vozilom vedno bolj priročna.

5 najbolj priljubljenih električnih avtomobilov


Tesla Model S  

Tesla je ena izmed najbolj znanih blagovnih znamk električnih vozil na svetu, in Model S je ena izmed njihovih najbolj priljubljenih izbir. Ta limuzina z več kot 600 kilometri dosega je bila prva vozila, ki jo je Tesla predstavila leta 2012, in še vedno velja za eno izmed najbolj prestižnih električnih vozil na trgu.

Volkswagen ID.4 

ID.4 je električni SUV, ki ga je predstavil Volkswagen leta 2020 kot del svojega načrta za prehod na električne avte. Ta avto ima doseg več kot 500 kilometrov in je opremljen z različnimi naprednimi funkcijami, kot so asistenca za vožnjo, zaslonski sistem z navodili za vozila in funkcija klica v sili.

BMW i3

BMW i3 je kompaktno električno vozilo, ki je bilo predstavljeno leta 2013. Z dosegom približno 300 kilometrov in elegantnim oblikovanjem je i3 priljubljena izbira med tistimi, ki iščejo urbano električno vozilo za vsakdanjo uporabo.

Nissan Leaf 

Nissan Leaf je eno izmed prvih množično prodajanih električnih vozil na svetu in je bil predstavljen leta 2010. Z dosegom približno 250 kilometrov in različnimi možnostmi polnjenja je ta model ostal priljubljen izbor med potrošniki.

Audi e-tron 

Audi e-tron je električni SUV, ki je bil predstavljen leta 2018. S tehnologijo Quattro all-wheel drive, dosegom več kot 400 kilometrov in vrsto naprednih funkcij, kot so kamera za zadnji pogled in virtualni prikazovalnik kabine, je e-tron postal zelo priljubljen med tistimi, ki iščejo prestižno električno vozilo.

 

Slabosti električnih vozil
 

  • 1. Omejen doseg: električna vozila imajo omejen doseg, kar lahko predstavlja izziv za dolge vožnje ali potovanja na dolge razdalje.
     
  • 2. Daljši čas polnjenja: polnjenje baterij električnih vozil lahko traja dlje časa kot polnjenje goriv v klasičnih vozilih, kar lahko predstavlja izziv za uporabnike, ki nimajo časa za daljša polnjenja.
     
  • 3. Visoka cena: električna vozila so pogosto dražja kot klasična vozila z enakimi lastnostmi.
     
  • 4. Pomanjkanje polnilnic: v nekaterih regijah je lahko pomanjkanje polnilnic problematično, saj vozniki ne morejo vedno najti polnilne postaje, ko jo potrebujejo.
     
  • 5. Omejena prostornina prtljažnika: zaradi namestitve baterij imajo nekatera električna vozila omejeno prostornino prtljažnika v primerjavi s klasičnimi vozili.
     
  • 6. Omejena uporabnost v slabih vremenskih razmerah: ekstremno nizke ali visoke temperature lahko negativno vplivajo na delovanje baterij in s tem na doseg električnega vozila.
     
  • 7. Omejena izbira modelov: v primerjavi s klasičnimi vozili je izbira modelov električnih vozil še vedno precej omejena, zlasti na nižjem koncu trga.


Med pričakovanimi modeli novih električnih avtomobilov pomladi 2023 so SUV-ji, limuzine, športni avtomobili in mestni avtomobili, ki bodo lahko prevozili več kilometrov z enim polnjenjem baterije. Nove bodo tudi napredne funkcije, kot so samodejno parkiranje, popolnoma avtonomna vožnja in povezljivost z drugimi napravami. Verjamemo, da bodo novi modeli zagotovo pritegnili pozornost kupcev, ki iščejo okolju prijazne in zmogljive avtomobile.

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.