null Čudovito poletje v Italiji: 14-dnevni road trip 
clock image

6

Čudovito poletje v Italiji: 14-dnevni road trip 

#wizblog

01 julij, 2021

Ana

Svet se je v zadnjem letu občutno spremenil, predvsem v smislu naših rutin in navad, ki smo jih morali precej preoblikovati oziroma jih prilagoditi “trenutni situaciji”. Ker najem avtodoma morda ni najcenejša izbira, pa se veliko ljudi odloča za skoraj pozabljeno aktivnost – klasični road trip! 

V kratkem času lahko pridemo v povsem specifično okolje, ki ponuja obilo lepot, aktivnosti, zanimivosti, zgodovinskih artefaktov … Tokrat bomo pokukali na zahod, k našim sosedom Italijanom. 

 

Italija je dežela, ki ima vse 

Kulinariko, zgodovino, raznolikost, umetnost, ugodno klimo, neverjetne razglede in prijazne ljudi. Ja, to je Italija! Tudi cestna infrastruktura je nadvse primerna za obisk z avtomobilom, dokler ne zapeljete v center večjega mesta. Za obisk mest obvezno uporabimo system parkirišča P + R (angleško park and ride oziroma parkiraj in se pelji z avtobusom) , saj italijani ne slovijo kot najbolj vzorni vozniki. V samem mestu pa si lahko precej ugodno izposodimo različna prevozna sredstva (kolo, električni skiro …) in se brezskrbno odpravimo na ogled zgodovinskih znamenitosti, ki jih v Italiji ne manjka. Antika, obdobje kolonializma, obdobje med obema vojnama, morda znamenitosti velikega Leonarda da Vincija, balkoni najbolj opevanih lepotic in še veliko več. Zgodovinsko gledano je Italija verjetno daleč najbolj zanimiva regija v naši bližnji in širši okolici, zato si pred odhodom nujno preberite, kaj zanimivega lahko odkrijete v neposredni bližini vaše destinacije. 

Pred odhodom v Italijo uredi zavarovanje WIZ Avto. Ne pozabi na kritje WIZ Asistent, ki seveda velja tudi v tujini. Reši te v neljubih trenutkih, kot je počena guma, pokvarjen motor, prometna nesreča … WIZ Asistent nudi v primeru okvare, poškodbe ali izginotja tvojega avta 24-urno organizacijo in kritje stroškov asistence. Ti greš namreč na zaslužen dopust, nesreča pa ne počiva!

Pa pustimo zgodovino malce na strani in se posvetimo naslednjemu področju, kjer Italija slovi in prednjači na celem svetu, to je kulinarika. 


Italija je kulinarična meka 

Že ob sami besedni zvezi italijanska kulinarika se večini od nas začnejo cediti sline. Lasagna, canolli, tiramisu, pizza, panna cota, semifreddo … Čez vse to pa še dišeči cappuccino ali latte macchiato, ki nikjer na svetu ne diši lepše! Italija je v kulinaričnem smislu zares presežek, saj vsaka regija ponuja svoje specialitete, ki so za povrhu največkrat še svetovno (pri)znane. Priporočamo, da hrano preizkušate regijsko, saj bo tako vsaka stvar, ki jo boste pojedli, kulinarični presežek. Italijani so ponosni na vse, kar je lokalnega in domačega, zato bodo lokalno jed pripravili s posebno skrbjo in občutkom za detajle, kar se na koncu odrazi tudi na krožniku. V Bologni naročeni špageti bolognese bodo zagotovo boljši od tistih, naročenih na skrajnem jugu Italije, kjer na krožnikih prednjači morska hrana. 

Niti italijanske naravne lepote ne zaostajajo za bogato in čudovito ohranjeno zgodovino. Želite na ledenik sredi poletja? Nič lažjega! Bi se morda povzpeli na vulkan? Imamo to! Kaj pa vožnja skozi neskončne nasade cvetočih sončnic v Toskani, pogled na vasi, zgrajene na robovih pečin, sprehod iz morja po naravnih stopnicah, kopanje v naravnih termah ali pa pohajkovanje po znameniti promenadi Coste Amalfi? Vse to si lahko privoščite na pametno zastavljenem road tripu po Italiji. V 10-14 dneh lahko odkrijete večji del lepot, znamenitosti in značilnosti, ki Italijo naredijo tako zelo posebno. Načrtutej svojo pot in poglejte, kaj zanimivega sama pot in kaj si lahko ogledate, če s poti malce skrenete. 


Vseeno pa priporočamo odhod od severa proti jugu

V eno smer po jadranski, nazaj pa ob ligurski obali. Vmes pa presunljive lepote, dogodivščine, nepozabni krožniki in vožnje po panoramskih cesticah in cestah. Ja, tako nekako se na hitro opiše road trip po Italiji. 
Turizem je ena glavnih panog naših zahodnih sosedov, zato lahko pričakujete dobro razvito turistično infrastrukturo, ne glede na to, ali potujete v paru ali pa s celo družino in majhnimi otroki. Še več, Italija ni prijazna samo do svojih obiskovalcev in njihovih družinskih članov, ampak tudi do naših štirinožnih prijateljev. 
 

Verjetno ni države na svetu, ki bi bila do psov prijazna tako, kot je Italija

Po zakonu izpred nekaj let je psom dovoljen vstop povsod tja, kjer to ni izrecno prepovedano. In takšnih krajev ni veliko. Če boste v trgovini srečali gospoda, ki pred vitrino delikatese degustira sir in mortadelo, se nikar ne čudite, če bo degustacije deležen tudi njegov maltežanček. Da, celo v manjše trgovine s prehrano lahko vkorakate s svojim (primerno vzgojenim) psom. 


10 izletniških točk, ki jih ne smeš izpustiti na “road trip-u”

•    Povzpni se na Vezuv
•    Obišči Cinque Terre
•    Sprehodi se skozi Pompeje
•    Izposodi si čoln in se zapelji ob Costa Amalfi
•    Oglej si veličastni Vatikan in baziliko Sv. Petra
•    Pojej pizzo v Neaplju
•    Posnami fotko, kjer podpiraš stolp v Pisi
•    V Milanu si oglej Da Vincijevo Zadnjo večerjo
•    Obišči Grotto Azzurro 
•    Razišči Forum Romanum

Pa srečno na poti!

 

Pomembno: Pred odhodom v tujino poskrbi tudi za popolno zdravstveno zavarovanje za tujino s kritjem Covid in izkoristi -10 % spletni popustVeč informacij >

 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.