null Fantastična čokoladna WIZ Torta
clock image

3

Fantastična čokoladna WIZ Torta

#trikidoma

24 december, 2018

Nina

Predstavljamo ti preizkušen recept za čokoladno torto, ki se ji ne more upreti še tako zahteven čokoholik.

Torta je sestavljena iz štirih delov: 2-3 biskvitov, čokoladne kreme, višnjevega nadeva in preliva.

Pripomočki za pripravo torte:

  • okrogel pekač premera 28 cm,
  • peki papir,
  • mešalnik,
  • stojalo ali krožnik za torte,
  • obod za torte.

Sestavine za torto:

  • Za biskvit: 2 jajci, 2 žlici sladkorja, noževa konica soli, 2 žlici moke, 1 žlica kakava, čajna žlička pecilnega praška, 2 žlici olja 
  • Za čokoladno kremo: 400 g jedilne čokolade, 5 dcl sladke smetane, 500 g mascarpone sirčka
  • Višnjev nadev: 1 kozarec vloženih višenj brez koščic, 2 vrečki preliva za torte ali 1 žlička agar agar-ja, 2 žlici sladkorja
  • Preliv in dekoracija: 150 g črne čokolade, 1 dcl sladke smetane, čokoladne kroglice in palčke


Kako pripraviti najboljšo čokoladno torto?


Postopek za biskvit 

Jajca, sladkor in sol miksaj na največji hitrosti vsaj 5 minut. Preden končaš z miksanjem, dodaj še 2 žlici olja in miksaj še eno minuto. Ugasni mešalnik. V majhni posodici zmešaj suhe sestavine: moko, kakav in pecilni prašek in dodaj v zmes ter premešaj z metlico na roke. Zmes zlij v pekač obložen s peki papirjem in peci 15 minut na 180° C – po potrebi podaljšaj peko. Dobiš tanek krhek biskvit, ki se ga ne reže. Postopek ponovi 2 ali 3x, odvisno kako visoko torto želiš. 


Postopek za čokoladno kremo 

400 g jedilne čokolade in 4 dcl sladke smetane raztopi nad parno kopeljo in ohladi. V drugi posodi zmiksaj mascarpone sirček, ki si ga prelila z 1 dcl smetane. Nato v posodo med miksanjem postopoma dodajaj ohlajeno čokoladno kremo.

*Nasvet: za manj močno čokoladno kremo lahko zamenjaš del črne čokolade z mlečno ali lešnikovo (noissete). 
 

Postopek za višnjev nadev 

Tekočino iz kompota zlij v lonec in ga segrej do vretja. Posebej zmešaj preliva za torte ali agar agar, sladkor in 3 žlice vode, nato to mešanico vlij v segret sok ter kuhaj 2-3 minute, da se malo zgosti. Višnje prihrani za kasneje.
 

Postopek za čokoladni preliv 

Čokolado raztopi v sladki smetani nad parno kopeljo.


Sestavljanje torte 

  • Pripravi krožnik in obod za torto ter vanj položi prvi biskvit.
  • Namoči ga z višnjevim sokom (cca. 15-20 žlic).
  • Nanj nadevaj višnje in jih prelij z višnjevim prelivom, dokler je še topel.
  • Počakaj, da se shladi in strdi.
  • Na vrh ohlajenega višnjevega nadeva namaži tretjino pripravljene čokoladne kreme.
  • Sledi drugi biskvit in namakanje s sokom ter nova plast čokoladne kreme (druga tretjina).
  • Če imaš še tretji biskvit, ga položi na vrh in namoči.
  • Snemi obod in torto okrasi s preostankom kreme.
  • Torto prelij s čokoladnim prelivom ter jo okrasi s kančkom domišljije. Lahko uporabiš različne čokoladne priboljške (Ferrero Rocher, Rum kroglice, Raffaello, Kinder čokoladice), čokoladne posipe, nastrgano čokolado, lešnike, sadje, smetano in podobno.
     

Namigi za zamenjavo sestavin 

V skrbi za zdravje se mnogi odrekajo slaščicam, ker vsebujejo veliko sladkorja. Seveda se je pri tem potrebno zavedati, da je največjega pomena predvsem zmernost in en sam košček torte ne bo škodil zdravju. 

Lahko pa vseeno zamenjate nekaj sestavin za bolj zdrave sestavine: 

  • belo pšenično moko zamenjate za belo pirino moko,
  • bel sladkor zamenjate za rjav trsni sladkor ali kokosov sladkor ali eritritol ali stevio,
  • namesto polnomastnega sira mascarpone uporabite lahkega z manjšo vsebnostjo maščob,
  • uporabite čokolado s čim večjo vsebnostjo kakava.

Vse te zamenjave so bile že večkrat preverjene in torta je prav tako uspela! Zagotavljamo, da bo postala vaša nova uspešnica :) 

 

Recept najdeš tudi v naši praznični reviji Zate&Zame, ki si jo lahko brezplačno preneseš in med super vsebinami odkriješ tudi, kako do popusta za avto zavarovanje :)

Želim e-revijo Zate&Zame

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.