null Avtodom - koristni nasveti kam potovati in kako?
bel avtodom, v ozadju visokogorje, WIZ Blog
clock image

7

Avtodom - koristni nasveti kam potovati in kako?

#wiztujina

19 april, 2022

Ana

Potovanja z avtodomom so v zadnjem času pravi trend. Je sploh še kaj lepšega kot vožnja po čudovitih poteh, odkrivanje fantastičnih kotičkov in možnost prilagajanja svojim željam?

Najboljše pri dopustu z avtodomom je, da se lahko ustaviš praktično kjerkoli in kadarkoli, zato so take počitnice super za vse, ki radi na lastno pest raziskujejo destinacije. Kako pa tak dopust izgleda v praksi? Kako izbrati pravi avtodom zase in kam se odpraviti? Pri WIZu smo na kup zbrali vse, kar moraš vedeti o potovanju z avtodomom.
 

Kdo lahko vozi avtodom?

Za vožnjo avtodoma je dovolj, da imaš izpit B kategorije, izbiro pa prilagodi svojim potrebam. Sodobni avtodomi imajo danes vse, kar potrebuješ za daljše poti: mini kuhinjo, jedilnico, WC s tušem, ležišča ter prostor za prtljago.

Kako velik avtodom? Manjša opcija avtodoma (za manj oseb) ali predelani kombiji so res manjši in jih lažje voziš ter parkiraš, vendar je bivanje v nekoliko manj udobno. Večji avtodom je sicer udobnejši in ima več prostora za prtljago, a je težji za vožnjo in parkiranje. Glede vseh tehničnih karakteristik je najbolje, da se predhodno pozanimaš pri proizvajalcu ali ponudniku in izbereš najboljšo opcijo zase ter za svoje potrebe. Če se odločiš za najem avtodoma, poskrbi za pravočasno rezervacijo.
 

Spoznaj PZA točke - postajališča za avtodome

Kje se ustaviti in prespati? Temu so namenjene PZA točke. Gre za postajališča za avtodome, kjer je urejen prostor namenjen krajšemu postanku ali počitku. Običajno so to ograjene površine, kjer lahko dan ali dva tudi prenočiš. Na PZA točkah vozilo napolniš s svežo vodo se priklopiš na elektriko ter izprazniš fekalne vode in WC kaseto. Točke najdeš v vseh državah po Evropi. Večina jih je ob bencinskih črpalkah, blizu mestnih središč ali v okolici turistično zanimivih točk. Vse več se jih nahaja tudi pred in v kampih.

Oglej si kje se nahajajo PZA točke v Sloveniji in Evropi:


Ne pozabi na nujno zdravstveno zavarovanje za tujino

WIZ Tujina vključuje 24-urno asistenco za primer bolezni ali poškodbe na tujem. Kritja zavarovanja zagotavljajo hitro zdravniško pomoč in plačilo nujnih stroškov zdravljenja, tudi v primeru bolezni COVID-19.
Zavarovanje za tujino potrebuje vsakdo, ki gre na izlet ali pot v tujino. Evropska kartica žal ni dovolj. Tudi, če potuješ le čez mejo v bližnje države. In ja, tudi, če greš tja le za en dan ali manj. Nikoli ne veš, kdaj boš potreboval zdravstveno pomoč.
Potrebujejo ga lahko kot turist, popotnik ali izletnik, poslovnež ali pa kot študent/dijak, ki študira v tujini. Prilagojeno je tudi za družine in prijatelje.  Preveri WIZ Tujina >


Fantastični 3-dnevni potepi z avtodomom

Z avtodomom se brez težav lahko odpraviš tudi na nekajdnevni izlet. Naše priporočilo je odkrivanje Severne Italije:

 • Prvo postojanko naredi v Benetkah in si oglej romantično mestece z ikoničnimi kanali in veličastno arhitekturo.
 • Pot nadaljuj do zgodovinsko bogate Verone, ki navdušuje z edinstveno kulturo in slastno kulinariko.

Odpotuj še bližje, k našim sosedom, po hrvaški Istri! Poleg fantastičnih plaž se ponaša s kulinaričnimi dobrotami ter pestro kulturo.

 • Obišči Pulo, največje mesto Istre, kjer se pogosto odvijajo razne predstave in koncerti v znameniti areni.
 • Iz mesta je organizirana redna linija na Brione, kjer je znano gledališče na prostem Ulysses.
 • Kulturno bogata je tudi Opatija, ki poleg čudovitih plaž navdušuje s pestro zgodovino in zanimivimi dogodki, ki so organizirani skozi celo sezono.


7-dnevni skok na otoke

V enem tednu z avtodomom odkriješ že veliko. Kaj praviš na skok na bližnje otoke?

 • Francoska Korzika navdušuje s sanjskimi plažami, ugodnim vremenom in pestro kulturo. Do otoka je omogočen dostop iz Italije s trajekti, ki v redni liniji vozijo iz 4 različnih pristanišč. Sloveniji najbližje je v Livernu, vožnja iz Ljubljane pa traja približno 6 ur.
  Preveri trajekte iz Italije na Korziko >
   
 • Še ena krasna destinacija je dinamična Sicilija. Nahaja se v osrčju mediterana in se ponaša z izjemno kulinariko, bogato zgodovino in edinstveno kulturo. Poleg tega pa je na otoku znameniti vulkan Etna, najvišji in najbolj aktiven vulkan v Evropi. Tudi do Sicilije so organizirane številne redne linije trajektov.
 • Nam najbližja je iz Genove, a je v tem primeru pot s trajektom precej dolga: nekoliko boljša opcija je trajekt iz Neaplja, kjer lahko sproti obiščeš še najstarejšo picerijo na svetu. Razišči trajekte, ki vozijo na Sicilijo >


Top 14-dnevne dogodivščine po Evropi

Dvo-tedenski dopust z avtodomom je prava pustolovščina. V tem času lahko obiščeš že zelo velik del Evrope:

 • Preko Hrvaške, Črne gore in Albanije se odpravi v Grčijo, ki s svojo bogato zgodovino, fantastičnimi razgledi, pestrim nočnim življenjem, prijaznimi domačini in cenovno dostopnostjo navdušuje prav vsakogar.
 • Za nazaj se vrni po drugi poti čez Makedonijo, Srbijo in Hrvaško. Pravi balkanski “roadtrip”, na katerem te čakajo nepozabna doživetja.

Imaš raje severne destinacije?

Pot začni v Avstrijo, nato pa se preko Nemčije pripelji do Nizozemske.

 • Prestolnico Amsterdam odlikujejo zanimivi muzeji, kot je denimo muzej Van Gogh, hiša Ane Frank, muzej piva Heineken in mnogi drugi. Sprehodi se po ikoničnih ulicah in odkrij zanimivo arhitekturo, če se ti ne ljubi hoditi, pa si mesto oglej iz ladjic, ki vozijo po številnih kanalih.
 • Ne pozabi pa se ustaviti tudi na nizozemskem podeželju in občudovati tulipanov, ki zacvetijo v spomladanskem času.

 

Z avtodomom na nepozabne počitnice

Oddih z avtodomom je edinstvena izkušnja, ki si jo zapomniš za vse življenje. Sploh v trenutnih razmerah so bližnja potovanja pravi trend in ravno avtodom je tisti, ki takšne počitnice naredi še bolj zabavne, pestre in celostne. Preden se odpraviš, pa ne pozabi preveriti aktualnih ukrepov in razmer tako doma, kakor tudi v državah, v katere se odpravljaš.

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.