null Fantastičnih 9 poletnih idej za druženje z najmlajšimi 
Družina na peščeni plaži, WIZ Blog
clock image

7

Fantastičnih 9 poletnih idej za druženje z najmlajšimi 

#wizblog

08 julij, 2021

Kim

Letošnje poletne počitnice smo zaradi nenavadnega šolskega leta težko pričakovali vsi. Čeprav so potovanja v tuje države še vedno precej okrnjena, predvsem pa negotova, bodo tudi počitnice v veliko primerih potekale na drugačen način. Kar pa ne pomeni nič slabega, le malce se je treba prilagoditi in pred tabo so lahko čudoviti in nepozabni dnevi, v katerih se bosta z otrokom še bolj povezala.

 

Preživljanje časa z otrokom  

Preživljanje časa z otrokom je z vseh vidikov ena pomembnejših nalog vsakega starša, saj mu tako predajaš vse svoje znanje, navade in vzorce. Čas, preživet s tvojim malčkom, je lahko lep, velikokrat pa tudi naporen ali celo stresen. Takrat otroci prevzemajo vzorce, na katere najbrž nismo najbolj ponosni (npr. besnenje nad “nesposobnimi” sovozniki), zato je še toliko bolj pomembno, da si, kadar je to le mogoče, vzameš čas in ga z otrokom preživiš kvalitetno! Čeprav je slišati preprosto, pa bo z malce predpriprave in strukturiranjem dejavnosti tak dan dobil še piko na i, se zapisal v vajin spomin in morda odkril kak skriti talent. Zato smo pripravili nekaj predlogov, kako na izviren način preživeti dan malce drugače. 


Skuhajta kosilo ali (še boljše), specita torto

Otroci obožujejo kuhanje! Predvsem zaradi tega, ker jih iz kuhinje največkrat (zaradi njihove varnosti) odganjamo. Zato skoči na splet in izbrskaj nekaj preprostih receptov. Izberi in ponudi jih nekaj, da otrok sam izbere jed. Najbrž ni skrivnost, da bodo otroci največkrat izbrali torto, kar sploh ni slabo, saj se tudi ta lahko pripravi na bolj zdrav način. Glede na otrokovo starost določi postopke, ki jih lahko opravi otrok, nadeni mu predpasnik in po možnosti izdelaj improvizirano kuharsko kapo, nato pa začnita s packanjem. Ne glede na kvaliteto izdelka zagotovimo, da bosta nanj oba ponosna! Po peki pa nikar ne pozabita pospraviti kuhinje, saj je tudi to sestavni del kuhanja. 


Učenje ročnih spretnosti

Ne, v mislih nimamo ravno kleklanja ali pletenja. Ali pa tudi … Učenje ročnih spretnosti bo sicer vzelo nekaj več časa kot npr. kuhanje, vendar pa bo ob idealnem scenariju potekalo na dnevni bazi. Ročne spretnosti so za razvoj otrokove finomotorike pravilo in ne izjema. V času industrializacije in digitalizacije smo v ospredje postavili miselne naloge, manj pa se ukvarjamo z ročnimi deli, kar se odraža tudi pri razvoju otrok. Tržiče ponuja veliko izdelkov in iger, ki delujejo na principu ročnih spretnosti in so primerni za vsa starostna obdobja in/ali spol otroka. Tovrstne igre za najmlajše so zastavljene tako, da lahko otroci kmalu napredujejo in pričnejo z izdelavo pravih malih umetnin. Projekta pa se lahko lotite tudi brez obiska trgovine z npr. risanjem s čopiči po belih kamnih, mešanjem barv, izdelavo pobarvanke …


Postanita hišnika

Aktivnost, nad katero so navdušeni tako mali junaki kot tudi razvajene princeske. Orodje, kot so vrtalnik, kladivo ali izvijač imajo na otroke čudežni učinek. Če želiš otoka zares očarati, ga spusti v delavnico ali pa mu odpri predal z orodjem, iz katerega so odstranjeni vsi nevarni predmeti (noži, ostri svedri za les in podobno), mali mojster ali mojstrica pa naj izbereta orodje po želji. Če bo to kladivo, poišči desko, v katero bo otrok zabijal žeblje. Tudi pila je uporabna na kosu lesa, v katerega lahko skupaj (odvisno od starosti) zavrtata tudi kakšno luknjo z vrtalnikom. Vključiš pa ga lahko tudi v druga opravila oz. osnovna hišna popravila, kot je npr. menjava žarnice. Za večjo varnost in bolj poglobljeno izkušnjo lahko prej še izklopita varovalko in morda snameta celo luč, ki jo lahko ob tej priložnosti še temeljito očistita. Prijetno s koristnim!

Kvalitetno preživljanje prostega časa naj postane navada

 

Lov na zaklad

Čeprav se na prvi pogled zdi, da za to aktivnost potrebuješ veliko prostora, temu ni tako. Lov lahko organiziraš tudi v garsonjeri, le da je velikost zaklada manjša. Če živiš v hiši z vrtom, v območje iskanja nujno vključi oboje in podaljšaj igro. Pri zasnovi uporabi vso svojo domišljijo, vendar otroku stvari olajšaj, da zaradi morebitnih neuspehov pri iskanju ne bo izgubil interesa. Še boljše pa je, če z otrokom skupaj pripravita iskanje zaklada za koga drugega. Skupaj poiščita najbolj primerne nagrade, otrok pa naj poišče mesta, kamor jih bosta skrila. Nato pa sledi najljubše otroško opravilo - izdelava zemljevida. Večina otrok si za to vzame veliko časa, neprecenljivi pa so tudi trenutki, ko opazuje, kako nekdo išče zaklad, ki največkrat vsebuje eno od otroku ljubih stvari, ki se ji je pripravljen odreči. Igra je zato tudi odlična priložnost za vse, ki se morajo znebiti npr. dude.


Eksperimenti z domačimi sestavinami

Precej priljubljen način skupnega preživljanja prostega časa je tudi izvajanje različnih eksperimentov. Tržišče ponuja veliko izdelkov, s katerimi je mogoče napraviti impresivne eksperimente, veliko pa jih lahko pripravite tudi doma z nekaj sestavinami, ki so na voljo v vseh bližnjih trgovinah. Ob tej aktivnosti otroci zares uživajo, zato jo nujno vključi v enega od prostih dni! Za inspiracijo obišči splet, ki ponuja kopico receptov, za različne poizkuse, kot so: 

  • avtomobilček, ki ga poganja balon
  • samonapihljiv balon
  • izdelava sončne ure
  • izdelava padala za igračko
  • izdelava plastelina

 

Taborita na vrtu ali v dnevni sobi

Tudi taborjenje doma lahko popestri katerikoli dan v tednu, če se ga lotimo pravilno. In ne, za taborjenje ne potrebuješ velikega vrta. Podobno kot pri iskanju zaklada se tudi pri tej aktivnosti z vrtom le povečajo možnosti, kar pa ne pomeni, da se ne da taboriti v bloku. Namesto v šotoru na vrtu lahko prespita na napihljivih blazinah v dnevni sobi. Namesto poznega kosila z žara si lahko pripravita čevapčiče v ponvi in jih pojesta kar na tleh. Zvečer namesto gledanja risanke odigrate rundo najljubše družabne igre, ko se stemni pa v spalnih vrečah, z lučko na glavi preberete najljubšo pravljico, potem pa se z ročnimi svetilkami odpravite še v kopalnico na umivanje zob. Če se bo tudi tebi uspelo vživeti v vlogo dopustnika v kampu, bo izkušnja za oba nepozabna. 
 

Vrtnarjenje

No, za to aktivnost skoraj potrebuješ vrt. Skoraj, saj ni potrebno, da je povsem tvoj, pomoči bodo vesele tudi sosede, babice ali tete. Urejanje vrta je velikokrat mučno opravilo, vseeno pa lahko skupaj z vašim malčkom tudi ob tem opravilu doživite neprecenljive trenutke, poleg tega pa se bo učil pomembne vrline, kar pridelava hrane zagotovo je. Mali vrtnar ali vrtnarka bosta zagotovo najbolj vesela zalivanja, kar lahko postane tudi otrokova dnevna zadolžitev, ki bo krepila občutek odgovornosti. Pletje morda ni najbolj atraktivno opravilo, poleg tega otroci ne ločijo med “dobrim in slabim plevelom”, zato najraje potrgajo vse, kar raste na vrtu, vključno z mladimi poganjki. Lahko pa skupaj sadita in kasneje obirata plodove skupnega dela. Obiranje jagod je na vrhu seznama priljubljenosti vrtnih opravil. Vseeno lahko otroka vključiš tudi pri fazi sajenja različnih pridelkov, predvsem pa je pomembno, da sodeluje tam, kjer najbolj uživa, pri pobiranju in obiranju. 
 

Branje

Glede na pomembnost branja knjig otroku lahko na tem področju veliko naredimo vsi starši, saj večina od nas otrokom bere premalo. Skupno branje po vseh raziskavah utrjuje vez med staršem in otrokom, spodbuja njegovo domišljijo in krepi vajino čustveno vez. Z branjem širiš njegov vokabular in razumevanje pojmov ter mu omogočiš možnost kritičnega razmišljanja. Kjub vsem kritično pomembnim lastnostim branja pa ga zadnja desetletja izpodriva tehnologija. Vse več otrok pravljico pred spanjem sliši le ob posebnih priložnostih in ne vsak dan. Zato izkoristi (bolj) proste dni in trenutke za branje. Skupaj izberita naslove, se udobno namestita in pričnita z dogodivščino. Če bo branje dovolj doživeto, bo z njim kmalu mogoče nadomestiti kakšno večerno risanko tudi v prihodnje. 
 

Filmski večer na kavču

Ko bosta prebrala vse knjige, skupaj pripravila in pojedla večerjo, pospravila kuhinjo, zamenjala žarnico in zalila vrt, pa si morda lahko pripravita filmski večer. Tak, pravi filmski večer s kokicami, sokom po slamici in morda celo kakim bombonom iz papirnate vrečke. Pred obiskom kina se po navadi urediš in lepo oblečeš, zato ne pozabita niti na to. Naslov filma ali risanke bo izbral seveda junak ali junakinja, na tebi je le, da preveriš primernost glede na otrokova leta. Potem pa zatemni okna, dovoli malce večjo jakost zvoka in kino večer se lahko prične. Zakopljita se v skledo kokic in ne pustita, da kdorkoli moti predstavo. Na koncu se lahko o filmu še pogovorita in tako še utrdita vajino vez ter od na videz nepomembnega ogleda dolge risanke iz tega oba potegneta čim več.
 
Če je šolanje od doma tudi pri tebi potekalo malce “na silo” in se bojiš, da se kaj podobnega pripeti tudi med poletjem, bodi brez skrbi. Z zgornjimi nasveti se bosta z otrokom zagotovo še bolj povezala, priučiš ga lahko novih, uporabnih znanj ali pa skupaj odkrijeta novo strast, zaradi katere bosta tesno povezana ostala tudi v prihodnje. Pri starševstvu obstaja še kaj lepšega, kot skupni hobi z otrokom? Morda, vseeno pa gre za “privilegij”, ki ni dan vsakemu staršu, zato je odkrivanje skupnih strasti še toliko bolj pomembno.

Zgornji nasveti so uporabni tako doma, kot tudi na vikendu ali na morju. Kvalitetno preživljanje prostega časa naj postane navada, ki bo omogočila zdrav razvoj otroka in bolj srečno družino.


Brezskrben vsakdan

Za brezskrben vsakdan otrok, pa imamo pri WIZu tudi prilagojeno nezgodno zavarovanje za najmlajše oziroma mlade do 26. leta starosti :) Zavarovanje, ki lahko omili posledice, če pride do bolezni, opekline, nezgodnega padca in tudi potrebe po hitrem obisku zdravnika specialista ... in še več.

In kdaj je pravi čas za urediti zavarovanje za otroka? Pri WIZ-u imamo večletno nezgodno zavarovanje otrok in mladine WIZ Šolar, ki se ga lahko prvič sklene že ob otrokovem dopolnjenem 1. letu, veljalo pa bo vse do dopolnjenega 27. leta.  Brez skrbi, zavarovanje se lahko uredi kadarkoli med letom,  tudi če zamudiš začetek šolskega leta ;).

ZANIMA ME ZAVAROVANJE ZA OTROKA
 

Prijavi se na WIZ e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.