null 8 vprašanj pred sklenitvijo zavarovanja
Vprašaji na črni podlagi
clock image

5

8 vprašanj pred sklenitvijo zavarovanja

#wizavto

27 maj, 2017

Tina

Kako boste znali vprašati, če o avto zavarovanju veste le malo ali celo nič? Zato smo za vas pripravili 8 vprašanj, ki jih je dobro zastaviti vašemu zavarovalnemu agentu oz. zavarovalnici pred sklenitvijo avtomobilskega zavarovanja.

Saj vsi vemo, kako je z avtomobilskim zavarovanjem. Običajno ga sklenemo pri zavarovalnici, kjer imajo zavarovanje sklenjeno že naši starši ali prijatelji, ali pa pri tisti, katere oglase vidimo. To seveda ni vedno najboljša ideja. Zavarovalnice imamo različne cene, med seboj se tudi sicer razlikujemo in preden se odločite za sklenitev zavarovanja, raziščite, kaj so za vas najugodnejše in najprimernejše možnosti.

Kakšna vprašanja je pred sklenitvijo dobro postaviti o avto zavarovanju?

A seveda morate tudi za raziskovanje nekaj vedeti. Kako boste znali vprašati, če o avto zavarovanju veste le malo ali celo nič? Zato smo za vas pripravili 8 vprašanj, ki jih je dobro zastaviti vašemu zavarovalnemu agentu oz. zavarovalnici pred sklenitvijo avtomobilskega zavarovanja. Pri WIZu bomo nanje z veseljem odgovorili prek spletnega klepeta na strani, telefona (080 11 24), e-pošte info@wiz.si, Facebooka.

8: Kakšna kritja potrebujem?

Vsekakor morate skleniti obvezno avtomobilsko zavarovanje (WIZ Obvezno – zavarovanje avtomobilske odgovornosti), saj je to osnova za registracijo vašega vozila. To krije materialne in nematerialne stroške v prometni nesreči, ki ste jo vi povzročili ali pa druga oseba z vašim avtom (a ne krije poškodb voznika povzročitelja prometne nesreče in škode na vozilu povzročitelja). V tem primeru bi bila zavarovalnina vozniku, ki je povzročil prometno nesrečo z vašim avtom, izplačana iz kritja AO PLUS (WIZ Voznik), medtem ko bi bile poškodbe na vašem vozilu krite iz polnega kaska (WIZ Kasko). Obe kritji bi morali izbrati ob sklenitvi zavarovanja, sicer vam zavarovalnica ne bi izplačala zavarovalnine po AO PLUS, popravilo vašega avta pa bi morali kriti iz lastnega žepa. Poleg AO (WIZ Obvezno), AO PLUS (WIZ Voznik) in polnega kaska (WIZ Kasko) imate na voljo še kritja WIZ Delni kaskoWIZ Asistent, WIZ Nezgoda in doplačilo za voznika, mlajšega od 23 let. Oglejte si vsa kritja v WIZovi ponudbi>.

7: Kakšna je moja ocena tveganja?

Vaša zavarovalna premija je odvisna od vrste dejavnikov, ki predstavljajo, kakšno »tveganje« pomenite zavarovalnici – torej, kako verjetno je, da boste uveljavljali škodni zahtevek. Če ste večje tveganje, bo višja tudi vaša premija. Zavarovalnice upoštevajo tako starost kot tudi vašo zgodovino prometnih nesreč. Splača se vam pogledati, katera zavarovalnica je za vas najugodnejša.

6: Katere voznike »krije« moja polica?

To ni nepomembno vprašanje. Kaj se zgodi, če prometno nesrečo povzroči vaš 17-letnik med vožnjo s spremljevalcem? Ali vaše avto zavarovanje tak primer krije? In če si prijatelj izposodi vaš avto in se zaleti? O tem se pozanimajte, še preden sklenete zavarovanje. Ravno tako se pozanimajte, kaj se zgodi, če si vi izposodite prijateljev avto in ste vpleteni v prometno nesrečo ali pa če se zaletite v najetem avtomobilu.

5: Kakšna bo moja soudeležba pri polnem kasku?

Če prijavljate škodo, ki ste jo povzročili sami ali pa neznanec (npr. zlonamerno dejanje, poškodba na parkirišču) oz. je posledica vremenskih (npr. toča, poplava) idr. dogodkov (nalet divjadi), boste morali prispevati določeno (ob sklepanju dogovorjeno) vsoto – vašo soudeležbo oz. odbitno franšizo. Pri WIZu je soudeležba določena v štirih absolutnih zneskih – 100, 300, 600 in 900 evrov, vendar to velja le pri kasku. Svojo zavarovalno premijo lahko znižate, če zvišate soudeležbo. To je lahko pametno, saj morda ne boste nikoli vpleteni v prometno nesrečo. Po drugi strani pa si ne naložite previsoke soudeležbe, saj jo boste morali v primeru prometne nesreče najprej plačati, sicer vaš avto ne bo popravljen. 

4: Ali ponujate kaj popusta?

Skoraj vsaka zavarovalnica ponuja vrsto popustov, vendar vam jih agenti običajno ne ponujajo kar na pladnju. Velikokrat morate poizvedeti, katere popuste ponujajo, potem pa le recite, da naj vam jih upoštevajo pri izračunu vaše premije. Popusti so sicer od zavarovalnice do zavarovalnice različni, največkrat pa vam jih upoštevajo, če imate pri njih sklenjeno že kako drugo zavarovanje. WIZ zavarovanje razkriva 5 načinov, kako prihraniti, med njimi popust v višini 70 € ob sklenitvi WIZ Zdravja. Preveri vse načine za prihranke>

3: Kako lahko plačam avto zavarovanje?

Večina zavarovalnic omogoča plačilo premije v enkratnem znesku (letno) kot na obroke (mesečno, kvartalno, polletno). Pozanimajte se, kakšne možnosti plačevanja ponuja zavarovalnica, poleg tega pa še, ali za enkratno plačilo morda ponujajo kakšne ugodnosti ali gotovinski popust. Kot že navedeno, vam pri WIZu ob enkratnem plačilu priznamo še dodatnih 6 % popusta.

2: Kako boste ovrednotili moj avto?

Tudi vrednost avta šteje pri izračunu zavarovalne premije in to je nekaj, na kar morate misliti že ob nakupu avtomobila. Če ste si vedno želeli luksuzni avto in si ga nato končno lahko privoščili, vas lahko pri sklenitvi zavarovanja čaka mrzel tuš. Zavarovalne premije za avtomobile višjega cenovnega razreda so lahko zelo visoke, zato morate na to računati že ob nakupu. Pred nakupom kakršnega koli vozila se torej pozanimajte o njegovi vrednosti, potem pa izdelajte informativni izračun zavarovalne premije, da vidite, ali si lahko privoščite tako nakup kot tudi zavarovanje avtomobila in druge stroške (servisiranje, cestna taksa, registracija, vinjeta itd.). O tem, da nakup avta ni največji strošek, smo pri WIZu že pisali >>

1: Ali bo zavarovalnica krila originalne rezervne dele?

V primeru škode na vozilu slovenske zavarovalnice praviloma krijejo originalne in nove rezervne dele. To je tudi razlog, da se za izračun cene kasko zavarovanja vedno upošteva nabavna vrednost novega avta, tudi če gre za 10 let star avto in je tržna vrednost na primer 1000 evrov (mimogrede – zato se za starejše avtomobile ne splača sklepati kasko zavarovanja, razen če tako od vas ne zahteva na primer lizingodajalec).

Avtomobilsko zavarovanje je nekaj, s čimer se sreča večina od nas, zato je še toliko bolj presenetljivo, da o njem ljudje ne vedo več. Pri WIZu želimo svojim zavarovancem pomagati in jih čim bolj poučiti o avtomobilskih zavarovanjih, zato smo pripravili številne blog vsebine. Če ste kljub temu še v dvomih, katera kritja izbrati, nas brez zadržkov kontaktirajte na brezplačno telefonsko številko 080 11 24 ali nam pišite na info@wiz.si. WIZovci vam bomo z veseljem pomagali! :)
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.