null 5 stvari, ki jih NE SMETE storiti, ko se zgodi prometna nesreča
Prometna nesreča
clock image

4

5 stvari, ki jih NE SMETE storiti, ko se zgodi prometna nesreča

#wizavto

15 februar, 2017

Nina

Prometna nesreča vam zna uničiti dan. Ne samo, da lahko zamudite v službo ali na pomemben sestanek, ukvarjati se morate tudi s škodo na avtu, odgovornostjo, prometnimi kaznimi in včasih žal tudi s telesnimi poškodbami.

V letu 2011 je bilo v Sloveniji 15.695 prometnih nesreč z materialno škodo, 7.089 s telesnimi poškodbami in 129 s smrtnim izidom, od januarja do konca novembra 2012 pa se je zgodilo 20.377 prometnih nesreč, od tega 115 s smrtnim izidom, 6.313 s telesnimi poškodbami in 13.949 z materialno škodo. Res, da tudi v Sloveniji beležimo trend zmanjševanja števila prometnih nesreč, a vendar se je treba zavedati, da bo večina voznikov po vsej verjetnosti vsaj enkrat v življenju vpletena v prometno nesrečo. Tudi v najvarnejše in najbolj previdne voznike se lahko zaleti divjak, ki prevozi rdečo luč iz tega ali onega razloga.

Kaj ne smete storiti, ko se zgodi prometna nesreča

Ko se zgodi prometna nesreča, morate slediti določenim postopkom, zato da zagotovite lastno varnost, varnost sopotnikov in drugih udeleženih v nesreči, pa tudi zato, da je vse pravilno dokumentirano za kasnejše postopke. Obenem pa v primeru prometne nesreče nekaterih stvari nikoli ne smete narediti. Nekatere od teh so zgolj nepremišljene napake, drugo kaznivi prekrški, podrobneje pa si jih bomo pogledali v današnjem zapisu.

5: Ne pobegnite s kraja nesreče

Recimo, da ste imeli manjšo prometno nesrečo. Rahlo ste se zaleteli v drug avto, vendar je materialna škoda minimalna. Na prvi pogled tudi ni nihče ranjen. Ali to pomeni, da lahko kar odpeljete? Seveda ne. Ne glede na to, ali je bil trk resen ali ne, se morate vedno ustaviti, preveriti, kako je s soudeležencem ali soudeleženci v nesreči, si izmenjati informacije o zavarovanju in obvestiti policijo. Če tega ne storite, pač pa kar odpeljete, se to smatra kot pobeg z mesta prometne nesreče in se kaznuje s kaznijo najmanj 1200 evrov in 18 kazenskih točk. Poleg tega boste morali vso morebitno škodo kriti sami, ne glede na to, kakšno zavarovanje imate. Torej ne samo tiste na svojem avtu, temveč tudi tisto na vozilu, ki ste ga poškodovali. Zavarovalnica bo to škodo izplačala oškodovancu, od vas pa bo zahtevala povračilo (vas regresirala).

Če je kdo od udeležencev v prometni nesreči ranjen, ste mu dolžni nuditi prvo pomoč in mu po potrebi zagotoviti prevoz v bolnišnico.

4: Ne pozabite poklicati 113

Marsikdo verjame, da mu ni treba poklicati policije, če ni bil v nesreči nihče poškodovan. To ni dobra ideja – naj vam razložimo, zakaj.

Recimo, da se vi in drugi soudeleženi voznik v nesreči dogovorita, da bosta zavarovalnici uredili vse potrebno, nesreče pa ne boste prijavili policiji. A tudi če drugi voznik daje vtis urejenega človeka, kako veste, da ima veljavno zavarovalno polico? Ali da jo sploh ima? Po drugi strani, v nesreči je vedno možnost, da nekdo od udeleženih potrebuje zdravniško pomoč, čeprav se sprva ne zdi tako, zato je bolje poklicati policijo in poročati o dogodku. Poleg tega lahko policijsko poročilo pomaga pri postopkih na zavarovalnici.

Svetujemo vam, da takoj pokličete policijo, če:

  • je v prometni nesreči prišlo do telesnih poškodb,
  • je udeleženec v prometni nesreči pobegnil s kraja nesreče,
  • je zaradi prometne nesreče na vašem avtu nastala večja premoženjska škoda,
  • je škoda nastala zaradi požara, eksplozije, tatvine ali zlonamernih in objestnih dejanj,
  • drug voznik ne želi izmenjati kontaktnih podatkov in podatkov o zavarovanju,
  • obstaja sum, da je drug voznik pod vplivom alkohola ali drog,
  • obstajajo okoliščine, na podlagi katerih bi zavarovalnica lahko očitala vozniku prisotnost alkohola ali drugih nedovoljenih substanc (npr. prometna nesreča brez drugih udeležencev, prometna nesreča v poznih nočnih oz. zgodnjih jutranjih urah itd.),
  • obstaja sum, da povzročitelj nima urejenega obveznega avtomobilskega zavarovanja (manjkajo registrske tablice, avto ni bil tehnično brezhiben itd.).

 
3: Ne izgubite živcev

Prometna nesreča pač ni prijeten dogodek. Običajno smo čustveni, morda poškodovani, vsekakor razburjeni. A kljub temu ni pametno izgubiti živcev, še posebej pa se ne ujeziti na drugega voznika (niti, če je bil on kriv za nesrečo).

Ko se nesreča zgodi, najprej vprašajte drugega voznika, kako je in ali je z njim vse v redu. Ne krivite ga in ne vpijte nanj. To namreč ne bo ničesar popravilo in na splošno ne bo prineslo ničesar dobrega. Nekajkrat globoko vdihnite in ostanite mirni. Precej lažje boste ocenili situacijo in naredili vse potrebno za dokumentiranje dogodka, če boste ohranili mirne živce.

Nekaj pa si vendarle zapomnite: ob prometni nesreči nikar kar takoj ne recite, da je bila vaša krivda. Če to storite, priznate odgovornost za nesrečo, s tem pa odprete prosto pot kaznim in tožbam. Ostanite zbrani, prepričajte se, da je z vsemi udeleženimi vse v redu, bodite vljudni, a obenem se tudi zaščitite.

2: Ne pozabite pomembnih dokumentov


Ne pozabite dokumentirati prometne nesreče in pridobiti potrebnih informacij od drugega voznika v nesreči. Če gre za manjšo prometno nezgodo z zgolj materialno škodo, v kateri nihče od udeležencev ni bil telesno poškodovan in so se udeleženci sporazumeli o krivdi, vam priporočamo, da izpolnite Evropsko poročilo o prometni nesreči. S tem se lahko izognete prihodu policije in kazni za povzročitelja nesreče, izpolnjeno poročilo pa tudi bistveno olajša reševanje odškodninskega zahtevka.

Poskušajte čim bolj natančno ugotoviti, kaj se je zgodilo. Kaj ste počeli tik pred nesrečo? Na kateri cesti ste bili in v katero smer ste se peljali? Kdaj se je pojavil drugi voznik? Vaš opis dogajanja mora biti točen in konsistenten, da ga boste lahko povedali policiji, morda preiskovalnemu sodniku in pa zavarovalnici. Morda boste celotno prigodo morali povedati večkrat.

Sicer pa so običajno podatki, ki jih potrebujete od drugega voznika, njegovo ime, naslov, pri kateri zavarovalnici ima sklenjeno zavarovalno polico in številka slednje. Zabeležite si znamko, model in barvo vozila drugega voznika. Ne pozabite si zapisati njegove registrske številke. Če so bile prisotne priče, pridobite njihova imena in telefonske številke. V današnjem času imamo skoraj vsi že telefone s fotoaparati, zato tudi naredite nekaj fotografij tako kraja prometne nesreče kot tudi škode na vozilu. To utegne priti prav kasneje pri postopku na zavarovalnici.
     

1: Ne zanemarite postopka po nesreči

Če je bila že sama prometna nesreča zadosti travmatična in težavna, pa po navadi najtežji del šele sledi. Zato je pomembno, da uredite vse, kar je treba, vključno s pravno in medicinsko pomočjo. 

Ali ste bili v nesreči ranjeni? Ali od nesreče dalje čutite bolečine, so se vam pojavile kronične zdravstvene težave? Če je temu tako, morate takoj obiskati zdravnika. Če vam drugi voznik grozi s tožbo, si morate zagotoviti odvetnika. 

Hitro vložite svoj zahtevek za izplačilo odškodnine oz. zavarovalnine. Pri WIZu vam priporočamo, da nam škodo prijavite kar se da hitro (okvirno tri dni po dogodku), prijavite pa jo lahko preko spletnega obrazca, Mojega WIZa, preko e-naslova info@wiz.si ali na brezplačno številko 080 11 24. Obenem se že vnaprej pozanimajte, kaj krije vaše zavarovanje, da ne boste naleteli na neprijetna presenečenja.

Prometna nesreča je neprijeten dogodek, ki si ga nihče ne želi doživeti. A če vseeno pride do nje, bo vse urejeno hitreje in lažje, če boste ob tem ohranili mirne živce in upoštevali zgornje nasvete. Srečno in varno vožnjo vam želi vaša ekipa WIZ!
 

Prijavi se na WIZove e-novice

Želiš prejemati naše novice in dobre ponudbe? Vpiši svoj e-mail in v naslednjem koraku pošlji potrditev.