WIZ Zadnje objave

 1. Zakaj je tehnični pregled tako pomemben?

  avtor: WIZ | feb 01. 2016

  Včasih je bilo treba pred podaljšanjem registracije vsako leto opraviti tudi tehnični pregled. Danes tega novim avtomobilom ni treba, čez »kanal« pa se morajo vsako leto zapeljati le vozila, starejša od 8 let. Večini voznikov tehnični pregled predstavlja le nepotreben strošek, ker »je itak vse v redu«. A pogosto na tehničnem pregledu opazijo napake, ki jih voznik (še) ni zaznal, in s tem preprečijo  marsikatero nesrečo.

  Beri naprej
 2. Si pozabil pripraviti avto na zimo?

  avtor: WIZ | jan 18. 2016

  Ne, tega zapisa ne bomo začeli z znamenitim stavkom »Saj smo ti rekli.«, kajti po snegu zvoniti nima smisla. Če te je zima kljub vsem nasvetom in opomnikom presenetila, je zdaj skrajni čas, da skušaš rešiti, kar se rešiti da. Poleg menjave letnih gum z zimskimi te čaka še nekaj opravil, s katerimi bo tvoj avto lažje kos zimi in zimskim razmeram na cesti. Preveriti moraš nekaj tekočin, svetlobnih teles, opreme in dodatkov za v avto, vse z namenom, da bo tvoj avto pozimi zanesljiv in varen. Sicer se ti lahko pripeti kaj takega, kot je opisano v naši zgodbi.

  Beri naprej
 3. Ročna

  avtor: WIZ | jan 16. 2016

  Če se ti še ni zgodilo, da se ti je parkiran avto sam od sebe odpeljal ali vsaj za nekaj metrov premaknil, pa vsaj eden od tvojih prijateljev ve, kako hitro se to lahko zgodi. Zato imamo vsi v podzavesti, da moramo pri parkiranju vedno potegniti ročico ročne zavore, avtomobili z električno ročno zavoro pa to naredijo samodejno, ko izključite motor.

  Beri naprej
 4. Z dobro voljo krepimo odpornost

  avtor: WIZ | jan 13. 2016

  Imunski sistem je zelo zapleten. Sestavljen je iz belih krvnih celic in molekul (protitelesa), ki sodelujejo pri uničevanju tujkov, ter limfatičnih organov, kot so vranica, priželjc in bezgavke. Med imunskimi celicami so najbolj znani limfociti, makrofagi, monociti in nevtrofilci. Te celice tvorijo protitelesa, prepoznavajo tuje snovi, požirajo mikroorganizme in antigene. Potujejo po telesu, oprezajo za znaki oslabitve telesa in so vedno v prvih obrambnih vrstah. Dober imunski sistem je zato izredno pomemben za zdravje in dobro počutje, zanj pa moraš skrbeti na več načinov.

  Beri naprej
 5. (Po)novoletne obljube

  avtor: WIZ | jan 01. 2016

  Novoletne obljube so namenjene spodbujanju samega sebe k resnemu delu in spremembam na vseh področjih. Težava pa je največkrat v tem, da v evforiji okrog novega leta mnogi preveč pogumno in velikopotezno napovejo, kaj vse bodo spremenili. Seznam obljub postane predolg, naloge prezahtevne, obljube pa pretežke za izpolnitev. Če na njih preprosto pozabiš in jih vzameš kot zabavno šalo, ni hudega, če pa se tvojih obljub držijo stave, tekmovanja ali kaj podobnega, pa lahko hitro zabredeš v težave. 

  Beri naprej
 6. Presenečenje za Filipa Flisarja

  avtor: Ana | dec 30. 2015

  WIZovci smo našemu Filipu pripravili video presenečenje. Naključne izbrance smo prosili, da mu izrečejo želje za 2016. In nabralo se jih je kar nekaj, med njimi tudi navihana želja njegovega brata Martina. Naj bo 2016 #resnicnofajn!

  Beri naprej
 7. Strešni nosilci za vsak dan

  avtor: WIZ | dec 26. 2015

  Že dolgo se sprašujemo, kako je našim staršem in starim staršem uspelo? Na morje smo šli z malim avtom, v njem smo se peljali štirje, s seboj smo imeli VSE. Danes brez dvakrat večjega avta, obveznega strešnega kovčka in nosilcev za dve kolesi ne pridemo niti do Razdrtega. Še dobro, da imamo vse te »prtljažnike«, sicer bi v kopalkah sedeli na plaži in zrli v morje. Ampak strešni kovčki so res uporabni, prtljažni sistemi pa so se razvili do te mere, da jih lahko uporabljamo prav vse dni v letu.

  Beri naprej
 8. Varčevanje z gorivom

  avtor: WIZ | dec 18. 2015

  »O, presneto, koliko ta avto žre!« marsikdo pomisli ob pogledu na hitro spreminjajoče se številke iztočenih litrov in zneska pri natakanju goriva. Po nedavnih razkritjih, da so tovarne pri testih in objavah podatkov o porabi goriva lagale, smo na porabo še bolj občutljivi. Razen tistih seveda, ki vedno natočijo za 50 EUR goriva. Tistim je pa precej vseeno. :)

  Beri naprej
 9. Bolezni pisalne mize

  avtor: WIZ | dec 04. 2015

  Mnenja o zahtevnosti dela v pisarni so deljena, dejstvo pa je, da ima lahko tudi dolgotrajno sedenje za pisalno mizo vrsto negativnih posledic in škodljivih vplivov na telo. Nekaj jih gre na račun nepravilnega sedenja in premalo gibanja, nekaj pa na račun neustreznega delovnega okolja oziroma pisalne mize. Pogostost težav se v zadnjih desetletjih povečuje, predvsem zaradi vedno večje odvisnosti od računalnikov in časa, preživetega za mizo in računalnikom.

  Beri naprej
 10. Vitamin C

  avtor: WIZ | nov 26. 2015

  Vitamin C je ena tistih reči, za katero bi lahko rekli: »Preveč je ravno dovolj.« Pomembnost vitamina C so ljudje prvič spoznali že davnega leta 1479, ko je raziskovalec in morjeplovec Vasco de Gama opisal težave svoje posadke med plovbo iz Evrope v Indijo. Skorbut je povzročil otekanje dlesni in izpadanje zob med posadko, ki ni imela dovolj sveže zelenjave in sadja, zato jih je več kot polovica med plovbo umrla. Vitamin C pa ni koristen le proti skorbutu, ampak je pomemben za celo telo.

  Beri naprej