WIZ Zadnje objave

 1. Kako veste, ali ste varen voznik?

  avtor: Ana Vita | okt 13. 2017

  Veste, ali ste varen voznik? Znate zavirati v sili? Ali veste, za koliko se podaljša vaša zavorna pot na spolzkem cestišču in kako jo lahko kar se da skrajšate? Bi se znali izogniti oviri na cesti? Veste kakšna je optimalna varnostna razdalja glede na vaš reakcijski čas? Ali veste, kako se vaše vozilo odziva v različnih pogojih?

 2. Izvid iz laboratorija – kaj je dobro in kaj slabo?

  avtor: Tina | avg 30. 2017

  Včasih vidni simptomi in tvoj opis počutja niso dovolj, da bi lahko zdravnik s popolno gotovostjo določil, kaj je s teboj narobe. Za potrditev svojih domnev oziroma sumov te pošlje v laboratorij, kjer opravijo preiskave in rezultate zapišejo v obliki izvida. Seveda nas vse zanima, kakšni so izvidi, a kaj ko jih znajo le redki prebrati in si ustvariti pravo sliko stanja v telesu. Preden te ob na videz visokih vrednostih tega ali onega zgrabi panika, o rezultatih izvidov raje povprašaj svojega zdravnika.

 3. Zeleno pomeni ustrezno zavarovano

  avtor: Rene | avg 23. 2017

  Še nedolgo tega nas je na mejnem prehodu policist povprašal po potnem listu in zeleni karti. Kasneje, ko je bil podpisan multilateralni garancijski sporazum, pa se je uveljavilo prepričanje, da zelena karta ni več potrebna, razen za obisk določenih držav, ki sporazuma niso podpisale. Zakaj bi torej kdo plačal slabih pet evrov za nekaj, česar pravzaprav niti ne potrebuje?

 4. Asistent za vsak avto

  avtor: Helena | jul 18. 2018

  Kaj narediš, ko si v težavah? Jasno, pokličeš na pomoč in upaš, da se bo kdo odzval. Če se namreč na klic nihče ne odzove, tvoja težava ni rešena in ti si še vedno v godlji. Te stvari lahko v primeru avtomobilskega zavarovanja rešiš z dodatnim  avtomobilske astistence, ki ti v vsakem trenutku zagotavlja pomoč na cesti. Ko nastopi težava, preprosto pokličeš asistenčni center, ki poskrbi za organizacijo pomoči. 

  Beri naprej
 5. Izračun stroškov registracije vozila

  avtor: Rene | jul 24. 2017

  Lastnike vozil enkrat letno čaka registracija, kot po domače rečemo urejanju dokumentov in plačevanju dajatev, da se lahko z avtom vozimo po cestah. Čeprav registracijo dejansko opraviš le prvič, kasneje pa jo le podaljšuješ, se je poimenovanje dodobra udomačilo med vozniki in v mnogih primerih vase posrkalo tudi tehnični pregled in celo sklenitev avtomobilskega zavarovanja. Ker je lahko končni znesek »registracije« precej visok, smo pripravili nekaj nasvetov, kako ga zmanjšati.

 6. Z avtom na počitnice

  avtor: Marko | jul 14. 2018

  Čas dopustov je pred vrati. Preden se odpraviš na pot do zasluženega poletnega oddiha, poskrbi, da bo le-ta varna, čim manj stresna in dobro načrtovana. To je recept, da se izogneš marsikateri neljubi situaciji in na cilj prispeš z nasmehom.

  Beri naprej
 7. Počitniška lekarna

  avtor: Rene | jul 19. 2017

  Verjetno ti je kdaj po počitnicah ali potovanju že ostal kakšen »spominek« v obliki odrgnine, opečene kože ali druge poškodbe. Na otokih in drugih počitniških ciljih ne moreš ravno za vsakim vogalom najti zdravnikov in lekarn, zato je domača lekarna odlična rešitev za pomoč pri vrsti poškodb in drugih zdravstvenih težav. Ta naj bo dobro založena, vsebina pa prilagojena uporabnikom in načinu preživljanja počitnic. So dovolj obliži, pinceta in aspirin? Seveda ne, zato si preberi, kaj vse naj te spremlja na dopustu ali na potovanju. 

 8. »Mednarodno vozniško dovoljenje in prometno, prosim.«

  avtor: Rene | jul 15. 2017

  Mednarodno vozniško dovoljenje ni »rezervno« vozniško dovoljenje, ki ga daš policistu v primeru prekrška, češ vzemite tega, saj imam itak še svojega. MVD je zgolj dokument, ki ga priznava več kot 120 držav in ki s svojim enotnim videzom in poenotenimi podatki zagotavlja lažjo prepoznavo dejstev, navedenih v nacionalnem vozniškem dovoljenju. Saj veš, z nekaj smole si lahko policist tvoje vozniško dovoljenje razlaga povsem po svoje ... 

 9. Preveri, zakaj potrebuješ obvezno zdravstveno zavarovanje

  avtor: Miha | jun 25. 2017

  Večina zdravstvenih pravic je krita do določenega odstotka celotne vrednosti zdravstvene storitve iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, presotali del pa krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje (DZZ). Zdravstvene storitve so razdeljene v 6 skupin, ki imajo različne % kritja iz obveznega in dopolnilnega zavarovanja. Pri očesnih in ortopedskih pripomočkih pa je določen cenovni standard, to je najvišji znesek, do katerega  obvezno zdravstveno zavarovanje krije očesni ali ortopedski pripomoček, preostanek pa krije DZZ.

 10. »WIZ summer cruisin'«

  avtor: Matej | maj 15. 2017

  Pozimi te zakon in razmere prisilijo, da poskrbiš za svoj avto, čez dobrega pol leta pa gredo stvari nekoliko počasneje. Večina ljudi je prepričana, da poletje ne zahteva prav posebne skrbi za avto, a temu nikakor ni tako. Kar nekaj sklopov potrebuje voznikovo ali mehanikovo pozornost, zato moraš avtu nameniti vsaj eno sončno soboto in ga pripraviti na poletje.

  Beri naprej