WIZ Zadnje objave

Nazaj

Znanje prve pomoči je na dopustu še kako koristno

 1. avtor: Matej | 03 jul 2016

  Se ti ob omembi besede »dopust« pred očmi pojavi prizor plaže, morja, hladne pijače in prijetnega pozibavanja v viseči mreži, ali pa si živo predstavljaš hodnik zdravstvenega doma? Verjetno je tvoj odgovor »morje, jasno!«, a že hip kasneje se ti iz spomina priplazi nekaj dogodkov, ki so ti v preteklosti že pokvarili dopust. Nezgod je več predvsem v otroških letih, pa tudi kasneje nismo imuni na poškodbe in druge zdravstvene težave. Če poškodbe niso prav hude, zanje poskrbimo sami, zato je tudi na dopustu škatla za prvo pomoč nadvse dobrodošla. Za vse, ki se ne spomnijo svojih otroških poškodb in še vedno ne verjamejo, da je dopust lahko tudi nevaren, je tule nekaj najpogostejših dopustniških poškodb oziroma tegob.

  Sončne opekline. Najbolj so izpostavljeni svetlolasi in svetlopolti ljudje. Strokovnjaki že nekaj let svarijo pred škodljivimi posledicami sončenja, vendar veliko ljudi še vedno ne upošteva njihovih nasvetov. Če se pojavi pordela koža in te peče, se namaži s hladilnim mazilom, pri hujših opeklinah pa obišči zdravnika.

  Posledice neprijetnih srečanj z morskimi živalmi. Poznaš koga, ki še nikoli ni stopil na morskega ježa? Ali pa koga, ki ga še nikdar ni opekla meduza? To sta najbolj pogosti nezgodi, ki vključujeta morske živali, redkejša pa so nadvse boleča srečanja z morskim zmajem, ki mu na hrvaškem rečejo »pauk«. Če se po nesreči zbodeš s katero od njegovih strupenih bodic, te čaka nekaj tednov bolečin. Za ježeve bodice potrebuješ pinceto, za nevtralizacijo strupa morskega zmaja pa vročo vodo ali plamen vžigalnika.

  Odrgnine, ureznine in zlomi. Na dopustu smo kljub temu, da je čas namenjen počivanju in oddihu, nadvse aktivni. Tudi odrasli se ukvarjamo z vrsto športov in različnimi oblikami rekreacije, ki se včasih končajo tudi neprijetno. Rolke, longboardi, rolerji in kolesa so rekviziti, s katerimi se zgodi največ odrgnjenih komolcev in kolen, pa tudi nekaj prebitih arkad iz zlomljen zob imajo na vesti. Med tekom po neravnih stezah lahko pride do zvina gležnja, na ostrih skalah v morju se lahko urežeš, pri skokih s pomola pa pazi na gladek in drseč beton, še posebej, če je obrasel z algami. Obliži, povoji, alkohol in gaze ter razna mazila za rane so obvezna oprema za take primere.

  Veliko poškodb se zgodi tudi pri vsakodnevnih opravilih v kampu. Postavljanje šotora in prikolice, zabijanje klinov in vse ostalo, kar spada zraven, lahko privede do zoprnih poškodb. Nekatere se da zakrpati z obližem, pri drugih je treba rano poviti, posledice hujših nezgod pa naj oskrbi zdravnik.

  Dehidracija. Celodnevni izlet s čolnom, obisk odmaknjene plaže daleč od kampa ali apartmaja, kolesarski izlet ali tek na drugo stran otoka lahko hitro pripeljejo do tega, da ti zmanjka tekočine in nastopi dehidracija. Vedno imej s seboj zadostno količino pijače oziroma se vrni domov še prej, preden narediš zadnji požirek iz plastenke.

  Preventiva je zakon!

  Večino poškodb, bolezni in drugih zdravstvenih nevšečnosti lahko preprečiš, če pravočasno poskrbiš za zaščito. Pokrivala, kreme za sončenje z ustrezno visokim faktorjem, izogibanje soncu sredi dneva in sončna očala te bodo obvarovali pred škodljivimi učinki sonca. S primerno obutvijo za v vodo, majico in nekaj pozornosti se zavaruješ pred bodicami ježkov, ožigi meduz in bodicami morskega zmaja. Tudi na dopustu ne pozabi na kolesarsko čelado ter na ščitnike za kolena in zapestja, na izletih imej s seboj vedno dovolj pijače. Če se da, jo zmrzni, da bo dlje časa ostala hladna.

  Ker se nekatere posledice dopustniških nesreč lahko pokažejo šele kasneje, ti svetujemo sklenitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja WIZ Zdravje. Če se košček odlomljene bodice v stopalu kasneje zagnoji in vname ali če se šele doma izkaže, da te komolec boli zato, ker je kost pravzaprav počena. V tem primeru ti zdravstvene oskrbe ne bo treba plačati, denar pa boš raje porabil na naslednjih počitnicah.