WIZ Zadnje objave

Nazaj

Z menjavo zavarovalnice do nižje premije

 1. avtor: Matej | 15 jul 2016

  Občutek, ko najdeš najcenejše zavarovanje za svoj avto, je zelo lep, razen v primeru, da se ti to zgodi le nekaj dni po tem, ko si spet sklenil zavarovanje za eno leto. Če gre le za nekaj evrov, ni posebne panike, huje pa je, ko veš, da bi lahko prihranil stotaka ali celo več. Kaj lahko storiš v takem primeru?

  Odjava in nova prijava

  Postopek zahteva nekaj »letanja naokoli« in »papirologije«, kot bi rekli po domače. Zavarovanja se kar tako ne da prekiniti, saj se zavarovalnice s tem običajno ne strinjajo. Še posebej nimajo posluha v primerih, ko bi sklenjeno zavarovanje rad prekinil zaradi prestopa k drugi zavarovalnici. Druga stvar pa je, če avto odjaviš iz prometa. V tem primeru se zavarovanje prekine, zavarovalnica pa ti vrne sorazmerni del premije. Nato urediš zavarovanje pri novi, cenejši zavarovalnici in avto ponovno registriraš z novo polico. Preden se lotiš tega manevra, je priporočljivo najprej vse skupaj temeljito preračunati – strošek odjave in prijave avta namreč znaša približno 30 €. Če se ti zamenjava zavarovalnice, ko upoštevaš še vse druge stroške in ne le nižje premije, finančno ne splača, raje počakaj do konca zavarovalnega obdobja in nato zamenjaj zavarovalnico, pozoren pa bodi tudi na splošne pogoje zavarovanja. Mimogrede, poleg sorazmernega dela premije boš ob odjavi avta dobil vrnjen sorazmerni del letne dajatve za uporabo vozila v cestnem prometu (cestna taksa).

  Datumi se ne ujemajo, kaj pa zdaj?

  V primeru take menjave se datum zavarovanja običajno ne ujema z datumom tehničnega pregleda in registracije, a pri WIZu imamo rešitev tudi za to, čeprav se WIZ zavarovanje sklepa za 1 leto. Ker je za urejanje podaljšanja registracije, tehničnega pregleda in sklepanja zavarovanja udobneje imeti vse zapadlosti na isti dan, ti v primeru neujemanja poteka zavarovanja in registracije omogočimo prekinitev zavarovanja in sklenitev novega, ki se nato ujema z datumom poteka registracije. Vse, kar moraš storiti, je, da nam tri dni pred potekom registracije sporočiš, da želiš uskladiti oba datuma in izpelješ postopek sklenitve za novo polico. Mi ti bomo na dan, ko začne veljati nova polica, prekinili trenutno zavarovanje in povrnili sorazmeren del premije. Tako boš imel oba datuma usklajena.

  Zavarovanje, ki ga kadarkoli skleneš hitro in udobno

  Koliko lahko prihraniš pri zavarovanju, je odvisno od tega, kje ga skleneš. Nedvomno drži, da vsak evro šteje, zato pred sklenitvijo ali podaljšanjem zavarovanja temeljito preglej vse ponudbe. Pri tem moraš upoštevati tudi udobje in vrednost svojega časa. Pri nas lahko zavarovanje WIZ Avto kadarkoli skleneš kar doma prek spleta, brez svetovalcev in čakanja v vrsti pred okencem.