WIZ Zadnje objave

Nazaj

SMS-sporočila, brskanje po spletu, iskanje glasbe … med vožnjo??

 1. avtor: WIZ | 17 avg 2014

  Če dandanes vidiš avto vijugati po cesti, to ne pomeni več nujno, da je voznik pijan. Lahko dela marsikaj, medtem ko obenem poskuša tudi voziti. Za volanom se namreč bije bitka med našo odvisnostjo od spleta in varnostjo. A ker se vedno več ponudnikov tovrstne tehnologije povezuje s proizvajalci avtomobilov, se zna zgoditi, da bo varnost poražena. Sploh, ker je ne najdemo le v luksuznih avtomobilih, pač pa jo v svoja vozila vključuje vse več proizvajalcev avtov srednjega, pa tudi nižjega cenovnega razreda.

  Zadnjič smo že pisali o tem, kako nevarno je pošiljanje SMS-sporočil med vožnjo, s čim vse pa te lahko zamotijo današnji avtomobili in njihove vgrajene "igračke"? 

  Pošiljanje SMS-sporočil in objavljanje na družabnih omrežjih. S pomočjo vgrajenih naprav lahko narekuješ sporočila, nekatere naprave pa ti jih lahko tudi preberejo – enako je z objavami na družabnih omrežjih.

  Iskanje in predvajanje glasbe. iPod in druge naprave za predvajanje mp3-jev so precej bolj praktične od klasičnih CD-predvajalnikov, so pa obenem tudi bolj zapletene za uporabo med vožnjo. Proizvajalci avtov so sklenili kompromis in vgradili naprave, s katerimi lahko lažje navigiraš med skladbami in radijskimi programi, a je izbira tolikšna, da je tudi to še vedno tvegano.

  Navigacija in dodatni sladkorčki. Vsak, ki ima v avtu vgrajeno navigacijo, ve, kako koristna je. A ker je na trgu vedno več konkurence, postajajo tudi te naprave vedno bolj zapletene in podrobne – kar pomeni: več pogledov na napravo, manj na cesto.

  Bluetooth in prostoročno telefoniranje. Z Bluetoothom se je sploh začelo. Zaradi vedno več dokazov o povezavi med prometnimi nesrečami in uporabo mobilnih telefonov se je zakonodaja zelo hitro spremenila tako, da je med vožnjo dovoljeno samo prostoročno telefoniranje. Še vedno pa mnogi trdijo, da že samo pogovarjanje po telefonu, četudi prostoročno, preveč zmoti zbranost med vožnjo.

  Zapleteni ukazi za preprosta opravila. Preprosta opravila, kot so predvajanje glasbe, uporaba klime ali nastavitev luči, so se v mnogo avtomobilih s pritiska enega gumba na armaturni plošči razvila na 6 korakov na zaslonu na dotik.

  Proizvajalci avtov so odločeni, da bodo opisano tehnologijo še izpopolnili. In ker jo potrošniki tako rekoč zahtevajo, se bo to najverjetneje tudi res zgodilo, pa čeprav na račun varnosti. No, mi pa ti svetujemo trezen premislek pri uporabi naštetih naprav, dobro zavarovanje in varno vožnjo!