WIZ Zadnje objave

Nazaj

Razbijamo mite: sam nakup avta ni največji strošek

 1. avtor: WIZ | 30 jun 2013

  Veliko ljudi kupi avto v veri, da je nakup avtomobila največji, če že ne edini strošek pri lastništvu avtomobila. No, na zavarovanje še pomislijo, to pa je tudi vse. Ali veste, katere stroške še imate z avtomobilom in se jih sicer ne morete znebiti, lahko pa jih vsaj zmanjšate? Kako, smo povzeli v tokratnem zapisu.

  Prihranite že pri nakupu

  Avtomobila ne menjajte na vsakih nekaj let, pač pa ga kupite za daljše obdobje. S tem se boste izognili visokim stroškom ob vsakokratnem nakupu, pa tudi depreciaciji (zmanjšanju vrednosti avta zaradi starosti), s katero izgubimo več denarja, kot si mislimo. Kupite kakovosten avto in ga imejte od pet do sedem let. 

  Ko kupujete nov avto, premislite o manjših modelih. Pogosto so cenejši in ker so lažji, praviloma porabijo manj goriva. Poleg tega praviloma plačate manj za zavarovanje.

  Prihranki pri vzdrževanju

  Redno preverjajte tlak v pnevmatikah. Tudi tako zagotavljate optimalno in varčno porabo goriva.

  Podaljšajte življenjsko dobo pnevmatik tako, da jih enkrat letno uravnotežite – centrirate. Neuravnotežene pnevmatike lahko pri določenih hitrostih povzročajo tresenje vozila, to pa je lahko vzrok za prezgodnjo in neenakomerno izrabo pnevmatik. Poleg tega lahko pride do nepotrebne obrabe vzmetenja vašega vozila, kar spet vodi do novih stroškov. 

  Redno preverjajte raven tekočin v avtu. Nizka raven tekočine v akumulatorju skrajša njegovo življenjsko dobo. Preverjajte pa tudi hladilno tekočino, motorno in zavorno olje.

  Kako do nižjega zavarovanja?

  Pri WIZu takih skrbi tako ali tako nimate, saj je WIZ zavarovanje zelo ugodno, vseeno pa je dobro vedeti, kje se da prihraniti tudi pri avtomobilskem zavarovanju. O tem smo že pisali v zapisu 8 vprašanj pred sklenitvijo zavarovanja, nekaj več informacij pa smo zbrali v naslednjih odstavkih.

  Vprašajte zavarovalnega agenta, koliko lahko prihranite, če zvišate svojo soudeležbo. Če ste varen voznik brez prometnih nesreč, se vam to običajno splača.

  Če vozite starejši avto (nad 5 let), se vam praviloma kasko zavarovanje ne splača več. To je sicer obvezno, če ste avto kupili na lizing; če ste ga že odplačali in je avto vaš, pa premislite, ali je zanj še vredno plačevati visoke premije. 

  Preglejte ponudbe zavarovanj po različnih zavarovalnicah. Tudi če ste zadovoljni s svojo zavarovalnico, lahko morda kje dobite še nižjo premijo ali več storitev za enako ceno. Vedno je dobro pregledati ponudbo na trgu, kar tudi ni več tako zamudno – na naši spletni strani na primer pridete do informativnega izračuna v manj kot minuti, potem pa lahko WIZ zavarovanje preko spleta tudi sklenete.

  Kaj pa varčna vožnja?

  Tudi pri nas se uveljavlja »car pool«, kar pomeni, da se več ljudi, običajno sodelavcev, pelje na delo z enim avtom. Ne samo, da je dobro za okolje, s tem lahko tudi kar nekaj prihranite – tako pri stroških za bencin kot tudi pri stroških vzdrževanja. Predvidevamo, da se bo ta navada v prihodnjih letih v Sloveniji še razširila.

  Potratne navade pri vožnji lahko celo podvojijo porabo goriva, tako da se navadite voziti varčno:

  • Vedno pospešujte nežno.
  • Spremljajte promet pred seboj. Tako lahko predvidite upočasnitve in se izognete ustavljanju.
  • Prometnim zastojem se približajte tako, da pravočasno upočasnite, ne da se približate s polno hitrostjo in potem z vso močjo zavirate. Kar 20 % več goriva namreč porabimo, če na običajno hitrost pospešimo, ko se že ustavimo, kot pa če upočasnimo na 10 km/h.
  • Ne vozite prehitro ali prepočasi. Višja je hitrost, večja je poraba goriva, po raziskavi Elsevier pa je optimalna poraba goriva pri hitrosti med 50 in 70 km/h.
  • Na avtocesti vzdržujte enakomerno hitrost. Če se le da, se izognite situacijam, kjer se »zataknete« za počasnimi avti, kjer morate najprej upočasniti na njihovo hitrost, potem pa pospešiti, da jih prehitite.

  Ne ogrevajte avta tako, da ga pustite teči v prostem teku. Motor se med vožnjo ogreje hitreje, kot če stoji v prostem teku, poleg tega pa stanje v prostem teku porabi skoraj liter bencina na vsakih 15 minut! 

  Gorivo lahko prihranite tudi tako, da združite opravke v eno vožnjo in jih poskusite opraviti v logičnem zaporedju, tako da bo vaša pot čim krajša.

  Kdor misli, da je nakup avtomobila največji in edini strošek pri lastništvu avtomobila, bo bridko razočaran in neprijetno presenečen, ko se bodo stroški z leti nabirali in rasli – zavarovanje, redni servisi, izredni servisi, gorivo, registracija, dajatve državi, … Skratka, operativni stroški pri lastništvu avtomobila nam lahko precej zagrenijo življenje. A če to vemo vnaprej in se znamo nanje pripraviti ter jih upoštevati, potem dihamo lažje, predvsem pa ne obžalujemo morda nepremišljenega nakupa lastnega avtomobila.