WIZ Zadnje objave

Nazaj

Predvidevanje v prometu

 1. avtor: WIZ | 29 nov 2015

  Jasnovidci v avtu

  V prometu veljajo pravila, predpisi, zakoni in druga določila, s katerimi je vse lepo urejeno in določeno. Teoretično gledano je promet urejen lepše kot hipsterjeva omara, v resnici pa temu še zdaleč ni tako. Izsiljevanje prednosti, nepozornost, nenavadne reakcije iz neznanih razlogov, nezbranost, čista nesramnost, dokazovanje ega, navade, »štala efekt« in včasih tudi zgolj norčevanje iz drugih voznikov privedejo do neke vrste urejenega kaosa, v katerem moraš poleg pravil upoštevati tudi svoje občutke. Promet, predvsem ravnanje drugih voznikov, kolesarjev in pešcev je treba »začutiti«, predvideti njihove reakcije in ravnanje ter se temu pravočasno prilagoditi.

  Standardne situacije

  Ta izraz poznajo predvsem privrženci nogometa. Udarec iz kota je standardna situacija, kjer igralci moštva, ki izvaja kot, vedo, kako bo izvajalec kota streljal, kam bo letela žoga in kam se morajo postaviti, da se jim bo od glave odbila v mrežo. Igralci nasprotnega moštva tega sicer ne vedo, a vseeno predvidevajo, kaj se bo zgodilo in skušajo to preprečiti. Razumeš? V prometu je podobno. Če se skozi svoj domači Slovenj Gradec pelješ za avtom s postojnskimi registrskimi tablicami lahko predvidevaš, da bo vozil nekoliko počasneje. Velika verjetnost je, da okolice ne pozna, morda kaj išče ali pa se je izgubil. Povečaj varnostno razdaljo in pričakuj, da bo morda kar na lepem zavil ali se ustavil ter vprašal za pot. Podobno velja tudi za otroke v prometu. Ne glede na to, ali hodijo peš, se vozijo s kolesi ali čakajo pri prehodu za pešce, otroci pogosto storijo kaj nepričakovanega, zato je ob vsakem srečanju z njimi potrebna posebna pozornost.

  Predvidevanje je še boljše, če temelji na izkušnjah. Če veš, da se za nepreglednim ovinkom glavni cesti priključi stranska in si že doživel, da te je tam nekdo »izsilil«, boš naslednjič to predvidel in vozil tej možnosti primerno. Tudi v domačo ulico, na kateri se poleti igrajo in s kolesi vozijo otroci, je treba zapeljati počasneje.

  Predvidevanje v mestu

  Jutranja prometna konica je klasično okolje, kjer brez predvidevanja ne gre. Vsako jutro je namreč gneča v istih križiščih in ob isti uri, ko se vsi borimo, iščemo »luknje« in se vrivamo na isti način. Igra predvidevanja in zanašanja na pravilno predvidevanje drugih voznikov je ključ do nepoškodovane pločevine, saj mnogi pozabijo(mo) na smernike in kršimo še nekaj drugih pravil. Če poznaš interval zelenih luči, potek cest in njihovo »požiranje« prometa ter kakšno bližnjico, lahko na ta način hitreje prideš do cilja.

  Neznano okolje in »lokalci«

  V neznanem okolju je težje predvideti, kaj se bo zgodilo, zato se moraš strogo držati pravil in biti še posebej pozoren. V majhnem kraju ali vasi vsi dobro poznajo Štebenovega Joža, ki s traktorjem vedno zavije čez polno črto na domač travnik za hišo. Smernika nima, zato preprosto nekoliko zavre in zavije, ker je že 40 let tako navajen. Morda se domačini po neki lokalni cesti vozijo hitreje od omejitve, ljudje so zaradi redkejšega prometa manj pozorni in otroci na kolesih nimajo povsod kolesarske steze. V takih primerih je težko predvidevati, preprosto moraš biti pripravljen na vse in popolnoma zbran.

  Vožnja brez neznank

  Predvidevanje se s časom spremeni v del rutine pri vožnji, kar ima lahko dobre in slabe strani. Preveč samodejna vožnja zmanjša tvojo pozornost, zato prezreš nenadne spremembe v sicer monotonem in vedno enakem okolju. Za take primere je pametno imeti sklenjeno zavarovanje WIZ Kasko, če se v svojih predvidevanjih slučajno kdaj ušteješ.