WIZ Zadnje objave

Nazaj

Pasti, prednosti in stroški zdravniškega pregleda v tujini

 1. avtor: Hana | 27 jul 2016

  Trava je pri sosedu vedno bolj zelena, češnje pa boljše, čeprav še niso povsem zrele. Ti dve stari modrosti včasih držita, včasih ne, lastno zdravje pa je ena tistih reči, pri kateri moraš izbrati le najboljše.

  Direktiva o tem, da te lahko pregledajo tudi Arzt, dottore ali orvos*

  Od sprejetja evropske direktive 2011/24/EU, ki govori o uveljavljanju pravic pacientov pri čezmejnem zdravljenju, ljudje v nekaterih primerih odidejo na pregled ali zdravljenje v tujino. Skladno z direktivo se lahko tudi brez odobritve Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) na podlagi napotnice ali recepta, ki ti ga izda izbrani osebni zdravnik, odpraviš na pregled oziroma po zdravila v drugo državo članico Evropske unije. Predhodna odobritev ZZZS je še vedno potrebna pri bolnišničnih storitvah, ki vključujejo prenočitev, ter pri zdravstvenih storitvah, ki zahtevajo uporabo visokospecializirane in drage medicinske opreme.

  Pri tem je pomembno vedeti, da moraš zdravstveno storitev, opravljeno v tujini, v celoti plačati sam, kar velja tudi za potne stroške in morebitne stroške nastanitve. Stroške ti kasneje povrneta zavarovalnici, vendar le do višine povprečne cene teh storitev v Republiki Sloveniji in ne več kot znašajo dejanski stroški. ZZZS povrne stroške posamezne zdravstvene storitve v celoti oziroma v deležu, do katerega si upravičen iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Razliko do polne vrednosti storitve zavarovana uveljavljaš pri zavarovalnici, s katero imaš sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

  Kaj moraš upoštevati pri obisku zdravnika v tujini?

  ZZZS natančno določa, kakšen je postopek oddaje vloge za predhodno odobritev pregleda in kasnejše oddaje zahtevka za povračilo stroškov, pogoje imajo na svojih spletnih straneh navedene tudi zdravstvene zavarovalnice. A ta del je precej birokratski, zato raje poglejmo, kaj te čaka na operativni ravni.

  • Omejena izbira

  Obiskati zdravnika v tujini ni enako kot odpraviti se po nakupih ali na smučanje. Izbereš lahko bolnišnico, ne pa vedno tudi zdravnika. Prav tako so tudi v tujini za nekatere storitve čakalne vrste.

  • Pot in bivanje

  Obisk zdravnika v tujini ni tako priročen kot doma. Skoraj zagotovo potrebuješ spremljevalca, ki te bo peljal tja in nazaj, kar običajno vzame ves dan. Če pregled in poseg ne bosta opravljena v istem dnevu, morata v tujini še prespati. To je pomembno tudi pri pregledih in hospitalizaciji otrok, ki zahteva stalno prisotnost staršev. Preveri tudi, kako je s kritjem stroškov, če moraš v bolnišnici prenočiti s svojim otrokom. To običajno ni poceni.

  • Stroški

  Vse stroške moraš plačati iz svojega žepa in nato vložiti zahtevek za povračilo stroškov oziroma Prijavo škode zdravstvenih zavarovanj (OBR-PZZ 87). Če vsa priložena dokumentacija ni brezhibna ali so vključene storitve, ki jih zavarovanje ne krije, določenih stroškov ne dobiš povrnjenih. To velja tudi v primeru, da so primerljive storitve v Sloveniji cenejše. K skupnim stroškom pregledov, posegov in zdravljenja ne pozabi prišteti še tistih za gorivo, hrano, pijačo in porabljen čas spremljevalca.

  • Sie haben einen gebrochenen Arm**

  Jezik. Včasih morajo zdravniki že v slovenščini nekajkrat razložiti, katero bolezen imaš in kako bo potekalo zdravljenje. Če tujega jezika ne razumeš, lahko hitro pride do nesporazumov in posledično tudi do hujših zdravstvenih ali pravnih zapletov.

  Preden se ozreš v tujino, temeljito preveri domače razmere

  Predvsem dolge čakalne dobe in prepričanje, da so zdravniki v tujini boljši, žene ljudi k razmišljanju o zdravljenju čez mejo. A naš nasvet je, da se prej temeljito pozanimaj, kakšne so razmere doma in poišči najboljšo domačo oskrbo. Če imaš sklenjeno zavarovanje WIZ Zdravje+, imaš na voljo tudi prevoz k zdravniku in nazaj, medtem ko se boš moral v Celovec peljati na svoje stroške.

  * zdravnik, zdravnik ali zdravnik

  ** Imate zlomljeno roko.