WIZ Zadnje objave

Nazaj

Jasna navodila za vožnjo v megli

 1. avtor: WIZ | 01 dec 2013

  Zagotovo se še vsi spomnite grozljive nesreče na dolenjski avtocesti pri Grosupljem pred skoraj natanko tremi leti. 29. 11. 2010 je tam zaradi megle in vremenskim razmeram neprilagojene vožnje trčilo kar 38 vozil, 3 osebe pa so izgubile življenje. 

  Megla je tipična tako za jesen kot za pomlad. Od oblakov se razlikuje le po tem, da se dotika tal. In kako se spopadati z nenadno oslepelostjo, ki jo povzroči megla? Vsekakor je treba nemudoma upočasniti vožnjo, a seveda je to nekoliko težje recimo za težke tovornjake. No, ker je veliko nesreč povezanih ravno z neugodnimi vremenskimi razmerami, je sedaj pravi čas, da pogledamo, kako se je treba na cesti obnašati v megli.

  Takoj upočasnite

  Upočasnite in vozite le tako hitro, kolikor lahko vidite pred sabo. Ne menjajte pasov in prehitevajte, razen če res ne gre drugače. Ko vidite avto pred sabo, ves čas držite primerno varnostno razdaljo in si pustite prostor za manevre, če se kar koli zgodi. Na splošno pa preverjajte tudi števec za hitrost, saj je znano, da ljudje v megli podzavestno pospešimo. 

  Razumite meglo

  Megla ne ostane vedno enaka – včasih se zgosti, včasih pa se kar iznenada dvigne. Megla nastane, ko relativna vlažnost doseže 100 % in temperatura zraka pade pod rosišče. Ohlajen vlažen zrak se pomika navzdol in vodna para kondenzira.  Megla tako tudi zmoči ceste, zato se poveča možnost spolzkega cestišča.

  Uporabite: luči, meglenke, varnostne utripalke, gretje stekel in brisalce 

  Dolge luči zagotovo ne bodo pomagale pri vožnji v megli, še škodovale bodo. Prižgite običajne vozne luči in meglenke, včasih pa še varnostne utripalke, če je megla izredno gosta. To bo opozarjalo voznike za vami, da vozite z zmanjšano hitrostjo. Uporabite tudi brisalce in gretje stekel, saj lahko megla povzroči zadrževanje kondenza na njih, zarosijo pa se lahko tudi zaradi vlage.

  Ne uporabite: dolgih luči ali tempomata

  Še enkrat – ne uporabljajte dolgih luči. Mečejo namreč senco na meglo in ustvarjajo še slabšo vidljivost. Izklopite pa tudi tempomat, saj boste morali morda nenadoma zavreti. Ker ne veste, kdaj, je bolje, da ohranite nadzor nad vozilom.

  Glejte in poslušajte, kar lahko 

  Če se spusti megla in ne vidite, kam iti, uporabite desni rob ceste ali obcestne količke, da pridete do naslednjega izvoza z avtoceste. In kar se tiče poslušanja: spustite okna in prisluhnite – ali pred vami slišite avto ali tovornjak? Kaj pa avto, ki pelje za vami? Če da, je morda čas, da prižgete varnostne utripalke. 

  Tega nasveta sicer zgoraj nismo zapisali, čeprav je morda najočitnejši: če lahko, ustavite nekje na varnem in počakajte, da se megla dvigne. In čeprav to ni vedno mogoče, je to zagotovo najboljši nasvet, če želite biti res previdni v gosti megli.

  Nekega dne nam bo na pomoč priskočila tudi tehnologija

  Nadejamo se lahko, da bodo v prihodnosti avtomobili zaznali predmete pred nami, ne da bi jih mi morali dejansko videti. Te sisteme že razvijajo, in sicer bodo avtomobili lahko s piskanjem opozorili na predmet ali pa zavrli sami od sebe. 

  In sedaj, ko nam je vse jasno, si je dobro zapomniti – bodite pripravljeni na enega od najhujših vremenskih pojavov: vozite previdno, počasi in z jasno glavo. 

  Srečno in varno vožnjo vam želi vaša ekipa WIZ!