WIZ Zadnje objave

Nazaj

Bomo videli ...

 1. avtor: Ana Vita | 29 sep 2016

  Bomo videli ...

  Oko je popoln optični instrument, s katerim podobe okolice prenašamo v možgane in jih tam sestavimo v jasno prostorsko sliko. Kljub vsem dognanjem znanosti, medicine, sodobne tehnike in različnih tehnologij je oko še vedno nekaj korakov pred zmogljivostmi različnih tipal, leč in podobnega, če je le zdravo, seveda. Kot vsak drug organ namreč tudi tvoje oči potrebujejo nego in skrb, v nekaterih primerih pa tudi nekaj pomoči.

  Prekratke roke? Ne, težava je v očeh.

  Težave z očmi in okvare vida imajo širok spekter razlogov:

  • prirojene napake,
  • poškodbe,
  • neprimerni delovni pogoji,
  • staranje.

  Odpravljanja težav z očmi in vidom se zdravniki lotevajo na različne načine. Včasih težavo z operativnim ali kakšnim drugim posegom popolnoma odpravijo in je vid spet brezhiben, običajno pa s pripomočki le korigirajo napake in s tem omogočijo, da spet dobro, jasno in ostro vidiš. Najpogosteje se za te namene uporabljajo očala in leče, z njimi pa preprečiš iztegovanje rok pri branju oziroma tiščanje nosu povsem blizu k (pre)majhnim črkam.

  »Špeglarjev« ni več

  Res je, včasih so bili vsi, ki so nosili očala, »špeglarji«. To je še posebej bolelo otroke, ki so zato odklanjali nošenje očal, kar pa je stanje vida le še poslabšalo. Danes so med najpogostejšimi vzroki za okvare in slabšanje vida predvsem premalo počitka za oči, delo pred računalniškimi zasloni in branje v neprimerni svetlobi. Da se stanje tvojega vida ne bi še naprej slabšalo, moraš upoštevati nekaj pravil in se držati navodil svojega oftalmologa:

  • Ne glej neposredno v sonce ali velike slepeče površine.
  • Delaj in beri pri primerni svetlobi, nikoli v mraku ali migetajoči svetlobi.
  • Na delovno mizo naj svetloba pada z leve strani.
  • Očem občasno privošči nekaj počitka, še posebej med branjem ali delom za računalnikom. Najlažje je, če pogledaš nekaj, kar je oddaljeno več kot 5 metrov.
  • Pri nevarnih opravilih vedno zaščiti oči z zaščitnimi očali.

  S sklenjenim DZZ ceneje do očal

  Očala spadajo med tiste medicinske pripomočke, ki ti jih predpiše specialist, vendar obvezno zavarovanje krije le 10 % cene cenovnega standarda, ki ga je določil ZZZS. Če nimaš sklenjenega DZZ, je razlika do polne cene ter v primeru izbire nadstandardnih očal tvoj strošek, zato pravočasno skleni dopolnilno zdravstveno zavarovanje WIZ Zdravje, še preden se pojavijo prvi znaki poslabšanja vida.

  Do očal prideš tako, da greš najprej na pregled k specialistu (oftalmologu), ki deluje v javni zdravstveni mreži ali je koncesionar s pogodbo. Ta je brezplačen za vse zavarovance s sklenjenima obveznim in dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem, ki uveljavljajo pravico pregleda vida zaradi ugotavljanja vidne ostrine. Na podlagi rezultatov ti oftalmolog izda naročilnico za očala, nato pa si pri enem od optikov, ki je tudi pogodbeni dobavitelj za očala pri ZZZS, izbereš in naročiš ustrezna očala. Očala, ki jih v celoti krije zavarovanje, že dolgo nimajo več dolgočasnih okvirjev, ampak je njihova ponudba prilagojena tudi modnim smernicam in različnim oblikam obrazov. Priporočamo ti, da pred nakupom obiščeš več različnih optikov, saj imajo lahko zelo različno ponudbo – od le nekaj modelov do sto ali še več različnih okvirjev. Če si res močno želiš na nosu nositi očala z okvirjem priznanega oblikovalca, ki presega standarde zavarovanja, bo treba zanje kljub sklenjenemu zavarovanju doplačati.

  Se vidimo. ;)