WIZ Zadnje objave

Nazaj

7 stvari, ki se jih nismo naučili v avtošoli

 1. avtor: WIZ | 09 apr 2016

  Ker je ta zapis namenjen voznikom, ki izpit že imajo, ti ne bomo solili pameti z desnim pravilom, krožiščem in prometnimi znaki. To že veš in obvladaš, zato smo zate pripravili nekaj drugih stvari, brez katerih voznik ne more, pa ti jih inštruktor mogoče ni povedal.

  1. Menjava gume. Težavo s predrto gumo zlahka rešiš s kritjem WIZ Asistent, saj ti pride gumo zamenjat izvajalec pomoči na cesti. Če tega kritja (še) nimaš, pa moraš znati prazno gumo zamenjati sam. To znanje je skoraj obvezno, prav tako poznavanje alternativnih sistemov, kadar avto nima rezervne gume. Najbolje je, da se obrneš na prijatelja, ki je tega vešč, pravilen in varen postopek menjave gume pa ti lahko pokažejo tudi pri vulkanizerju ali na servisu.  

  2. Vsakodnevna avtomobilska opravila. Nekoliko bolj izkušenim voznikom se bo ta del zdel smešen, a pogled na sveže pečenega voznika, ki se loteva prvega »tankanja« na bencinski črpalki, polnjenja pnevmatik in podobnih opravil, je lahko na moč zabaven. Brez skrbi, že drugi obisk črpalke bo mala malica, enako velja za avtopralnico in tehnični pregled. Če bo šel prvič na bencinsko črpalko s teboj starš, ti bo pokazal, kako se stvari streže. Kdo ve, morda pa bo tudi plačal za prvi »tank« goriva. :)  

  3. Mala popravila. V avtošoli so ti pokazali, kje so posamezni sistemi, varovalke in podobno, a ko nastopi težava, je stvar nekoliko bolj zapletena. Pri nekaterih modelih avtomobilov so menjavi žarnice kos le na servisu, pri drugih je treba sneti sprednjo masko in žaromet. Vsi ti postopki so temeljito razloženi v knjižici z navodili tvojega avta, zato jo pozorno preberi. Še bolje pa je, da tudi v praksi takoj preveriš, kje so varovalke, kako prideš do dvigalke, kje je rezervno kolo in kako najlažje doseči pokrov, za katerim je žarnica sprednjega žarometa. Tako se v primeru, ko se bo treba lotiti malih popravil, ne boš najprej ukvarjal z navodili, ampak boš lahko takoj začel z delom.

  4. Strešni prtljažniki in prevoz tovora. »To je čisto preprosto,« bodo rekli tvoji prijatelji in niso daleč od resnice. Vseeno pa je pri namestitvi strešnih nosilcev in prtljage v avtu zelo pomembno, kako dodaten tovor vpliva na obnašanje vozila med vožnjo. S tovorom na strehi moraš voziti počasneje, stvari morajo biti v prtljažniku ustrezno razmeščene in pritrjene, dolgi predmeti ne smejo segati čez dovoljene meje. Za to ti ni treba na poseben tečaj, vsaj prve namestitve nosilcev in vožnje z njimi pa se loti bolj pozorno in prej preberi naš zapis o strešnih nosilcih.

  5. Tehnični pregled, zavarovanje, registracija. Se ti je v avtošoli kdaj porodilo vprašanje, kako in kje zavaruješ avto, opraviš tehnični pregled, ga registriraš, odjaviš iz prometa in podobno? Tudi to z leti postane rutina, a za prvič je vsak nasvet dobrodošel. Pri nakupu novega vozila ti bo pomagal prodajalec, enako tudi v primeru, če rabljenega kupuješ pri podjetju za prodajo vozil. Tehnični pregled, registracijo oziroma podaljšanje registracije in zavarovanje lahko urediš na enem mestu, hitreje in enostavneje pa je, če skleneč WIZ Avto prek spleta in se izogneš dodatnemu čakanju pred okencem.

  6. Vožnja v zimskih razmerah. Če vozniški izpit opravljaš poleti, se vožnje v zimskih razmerah seveda ne moreš naučiti, zato si ob svojem prvem »šoferskem« snegu vzemi nekaj časa za trening, najbolje v družbi izkušenega voznika. Lahko se obrneš tudi na avtošolo in opraviš nekaj ur »zimske« vožnje ali pa se udeležiš tečaja varne vožnje. Pomembno je, da vožnjo prilagodiš razmeram, kar v prvi vrsti pomeni počasnejšo vožnjo in »nežne« reakcije. Sunkovito zaviranje ali vrtenje volana te ne bosta pripeljala daleč. Nekaj osnovnih pravil vožnje v zimskih razmerah smo zapisali tukaj.

  7. Uporaba zimske opreme. Tudi ta del je zelo pomemben, sestavlja pa ga več opravil. Snežne verige morajo ustrezati velikosti koles, običajno pa so jim že dodana navodila za montažo. Priporočljivo je, da verige še pred zimo in prvim zasneženim jutrom nekajkrat »na suho« namestiš in snameš, saj le vaja dela mojstra. Poskrbi, da bo tekočina za stekla primerna zimskim temperaturam, da bodo metlice brisalcev nepoškodovane in gume zimske. Več o tem lahko prebereš tudi na našem blogu.

  Vožnja je vseživljenjsko učenje

  Veliko inštruktorjev svojim učencem po opravljenem vozniškem izpitu položi na srce, da se zdaj pravo učenje vožnje šele začenja. Vsakič, ko se usedeš za volan, se moraš vožnji in dogajanju v prometu povsem posvetiti, sicer je lahko tvoja šola zelo draga, saj se nesreče lahko končajo na različne načine. Za primer zvite pločevine poskrbi z zavarovanjem WIZ Avto, z dodatnimi zavarovanji pa zavaruj tudi sebe in svoje sopotnike. Srečno vožnjo!