WIZ Zadnje objave

Nazaj

0,0 je kul, varno in odgovorno

 1. avtor: WIZ | 12 maj 2015

  Alkohol in hitrost sama po sebi nista problem, težava je v tem, da v kombinaciji z drugimi dejavniki postaneta smrtonosno orožje s strahovitimi posledicami. Alkohol podre notranje zavore, da moči in poguma, zamegli presojo in otopi čute. Z njim praznujemo, nazdravljamo, se bodrimo, premagujemo otožnost, utapljamo skrbi in podobno. Le voziti ne bi smeli.

  Po besedah Boštjana Smoleja iz sektorja prometne policije se je število prometnih nesreč s smrtnim izidom, ki so jih povzročili alkoholizirani vozniki, zmanjšalo. Lani jih je bilo glede na leto prej manj za 34 %, prav tako je upadel delež alkoholiziranih povzročiteljev – s 30,7 % leta 2013 na 23,4 % lani. Na bolje gre, vseeno pa stanje še zdaleč ni dobro.

  Zakaj je alkohol tako nevaren?

  Alkohol vpliva na možgane in prek njih na različne človekove sposobnosti, pri čemer se tega mnogi niti ne zavedajo. Vplivi niso pri vseh enaki, z raziskavami o povezanosti zaužite količine alkohola in vplivih na človeka pa so prišli do zanimivih ugotovitev. Najprej se začnejo težave pri zaznavanju premikajočih se luči in ocenjevanju razdalje, sledi zmanjšanje sposobnosti globinskega opazovanja, zmanjša se samokritika lastnih dejanj, poslabša se koordinacija zaznave in lastnih reakcij – podaljša se reakcijski čas. Čeprav pride do motenj ravnotežja, so mnogi še bolj pogumni in prepričani vase, s tem pa se pojavi tudi večje tveganje. Vse našteto lahko hitro privede do težav, v katere so vse prevečkrat vpleteni tudi drugi, nič hudega sluteči udeleženci v prometu.

  Prisotnost alkohola se opazi tudi zaradi vonja, motenj pri govoru, otopelega pogleda in slabe koordinacije gibov. Zato poslušaj prijatelje, ki ti svetujejo, da pijan ne sedi za volan.

  Kako se izogniti težavam pri akciji »0,0 šofer«?

  Uživanje alkohola ni prepovedano, zato se moraš sam odločiti, da boš v prometu odgovoren in kul. Na voljo imaš kar nekaj rešitev, s katerimi boš zgled drugim, predvsem pa boš imel vedno mirno vest in dober spanec:

  • Ko greš na zabavo z avtom, ne pij alkohola. To ne pomeni, da spiješ samo eno pivo, to pomeni, da ne spiješ niti enega.
  • Bodi kul in povej prijateljem, da lahko računajo nate. Naj te pokličejo, ko bodo v dilemi »voziti ali ne voziti«, pojdi jih iskat in jih varno odpelji domov.
  • Pojdi na zabavo ali v mesto brez avtomobila. Tako boš šel brez avtomobila tudi domov ;).
  • Ko piješ alkohol, vzemi taksi. Shrani si nekaj številk taksistov v telefon in jih uporabi. Brez skrbi, po avto boš šel naslednji dan.
  • Pokliči koga, naj te pride iskat. Očeta, ženo, prijatelja, ženinega brata. Kogarkoli, ki te lahko pride iskat in te varno pripelje domov.

  Akcija »0,0 šofer – trezna odločitev« traja do 24. maja 2015, nič pa ni narobe, če jo »furaš« vse leto.