WIZ Zadnje objave

Nazaj

(Po)novoletne obljube

 1. avtor: WIZ | 01 jan 2016

  Novoletne obljube. Spet …

  Že v zapisu o redu in disciplini smo zapisali nekaj napotkov, kako se lotiti in držati začrtane poti. Ta princip lahko uporabiš tudi pri novoletnih obljubah, saj je, kot pravi stara pesem, »princip isti, vse ostalo so nianse«. Za razliko od resnega pristopa k študiju so prednovoletne obljube veliko bolj raznovrstne, saj pokrivajo mnoga, med seboj zelo različna področja:

  • hujšanje,
  • šport in rekreacijo,
  • čas zase, za družino in prijatelje,
  • hobije,
  • službo in/ali podjetništvo,
  • razvade.

  To je le nekaj najpogostejših, saj se dotikajo tistih delov življenja, ki te verjetno najbolj motijo. Do tu vse lepo in prav, a preveč obljub hitro postane breme, še pogosteje pa med seboj niso skladne. Previdno torej z vznesenimi govori in prisegami, prav?

  Obljubiti je lahko, izpolniti včasih malo težje

  Preden vsem prijateljem oznaniš svojo trdno voljo, kaj vse bo odslej drugače v tvojem življenju, si vzemi nekaj minut za razmislek. Vsaka sprememba se namreč odvija po fazah in obljube niso nič drugega kot velike spremembe. Če želiš na koncu naslednjega leta zmagoslavno oznaniti, da ti je uspelo, te čaka kar nekaj dela:

  • Analiza in prepoznavanje trenutnega stanja. Trenutno stanje ni dobro, zato moraš najti vzroke zanj. Napiši na list papirja vse možne vzroke, ki ti pridejo na pamet, zakaj je tako, kot je. Kaj je krivo, da nimaš idealne teže, da ne pretečeš vsak dan 5 km ali še vedno nimaš službe? Še nasvet: tu ni prostora za izgovore, iskanje razlogov naj bo kruto, neposredno in brez vpletenih čustev.  
  • Preveri svoje zmožnosti. Če imaš 25 kg preveč, je načrt s pretečenimi 10 km na dan nerealen, še več, lahko je celo nevaren za tvoje zdravje. Pri vsaki obljubi kritično razmisli, ali jo sploh lahko uresničiš, preden se je lotiš.
  • Selekcija obljub. Verjetno imaš več kot le eno reč, ki jo je treba spremeniti, zato napiši na papir vse, potem pa izberi eno ali dve, ki sta ti najbolj pomembni. Ne najlažji, ampak najbolj pomembni.
  • Obljube obdrži zase. Ta nasvet je namenjen vsem, ki so radi v središču pozornosti in se radi zarečejo. Tem je kasneje še težje poslušati zbadljivke na račun svojih spodletelih obljub. Brez skrbi, najkasneje poleti bodo vsi opazili tvoj vitek stas, o osvojenem Mont Blancu pa bodo vsi obveščeni prek selfija na Facebooku.

  Pomembna je trdna volja

  Izpolnjevanje obljub je kljub temeljiti analizi in načrtu najtežji del. Navdušenje in vnema običajno hitro mineta in začne se težji del obljube: delo. Za dosego cilja je treba redno in trdo delati – ne glede na to, kakšna je obljuba:

  • Več časa zase in za družino? Odloži delo, izklopi telefon in se posveti cilju.
  • Šport in rekreacija? Pozabi na izgovore, ovire, vreme in časovno stisko ter pojdi migat.
  • Hujšanje? Ne naredi začetne napake. Hujšanja oziroma spreminjanja prehranjevalnih navad se loti takoj, ne šele takrat, ko bo iz shrambe izginila še zadnja zaloga čipsa, čokolade in drugih razvad.

  Pri »samopriganjanju« pomaga tudi pristop, imenovan »Razmišljaj o sebi kot o nekom drugem«. Ljudje smo do sebe redko tako neposredni, odkriti in realni, kot smo do drugih. Pomisli, kakšne bi bile tvoje besede tisti zoprni sodelavki iz računovodstva, ko se ji ne bi ljubilo na tek? Namesto »Ah, danes še malo počivaj, boš šla jutri na tek, saj je še en dan, danes tako ali tako nimaš časa.« bi se verjetno slišalo: »Kaj je? Nehaj iskati izgovore, življenje ni piknik, obuj superge in pojdi ven!« Je tako? No, tak pristop uporabi tudi pri sebi in cilj bo hitreje dosežen.

  Vsaka pomoč je dobrodošla

  Pomoč v obliki razumevajočega partnerja, podporne skupine, športne ekipe ali sodobnih elektronskih naprav s senzorji, opomniki in drugimi aplikacijami je nadvse dobrodošla. Tudi mi bi ti jo radi ponudili, zato za začetek opravi kratko analizo trenutnega stanja in pri tem uporabi WIZ Barometer zdravja. Nato ti bomo poslali nekaj priročnikov z nasveti, kako spremeniti reči še na bolje, in držali pesti, da bo čez eno leto pri vsaki tvoji obljubi kljukica. Srečno!