Objave 2017

 1. Kdaj si nazadnje šel na bus?

  avtor: Ana Vita | okt 23. 2017

  Avto je v cestnem prometu tisto prevozno sredstvo, ki ti ponuja največ udobja ter svobode in morda je prav to razlog, da v družbi že več desetletij velja za pomemben statusni simbol. Avtomobilski giganti še vedno tekmujejo, kdo bo naredil večjega, zmogljivejšega in hitrejšega, a so z razvojem zelenih gibanj in ekoloških spodbud začeli razmišljati tudi o okolju.

 2. Servis avtomobila - bolje preprečiti kot zdraviti

  avtor: Rene | okt 30. 2017

  Na servis avtomobila imajo vozniki različne poglede. Pri novih avtomobilih z garancijo je redni letni servisni pogoj za veljavno garancijo in kot tak za mnoge voznike le dodaten strošek, saj je avto čisto nov. Ko gre kaj narobe, se mojstri na servisu spremenijo v odrešitelje, najredkeje pa vozniki mehanike dojemajo kot svetovalce, ki lahko z rednimi pregledi in pravočasnim ukrepanjem preprečijo marsikatero okvaro. Kako pa ti gledaš na vse to? Je servis nujno zlo, del preventive ali del »zdravljenja«? 

 3. Pogodba za določen čas se je iztekla. Kaj pa zdaj?

  avtor: Rene | jan 13. 2017

  V današnjem času postaja zaposlitev za nedoločen čas pravi privilegij. Vse več je namreč primerov, ko so ljudje prisiljeni sprejeti pogoje delodajalca, da sploh lahko delajo – zaposlitev za določen čas, delo prek podjemnih ali avtorskih pogodb, študentskih napotnic in drugih prekarnih oblik dela. Kar so zaslužki običajno nizki, predstavlja nepodaljšanje pogodbe za določen čas še toliko večji stres, saj s tem delavec izgubi kar nekaj pravic, med drugim tudi plačane prispevke obveznega zdravstvenega zavarovanja.

 4. Kako veste, ali ste varen voznik?

  avtor: Ana Vita | okt 13. 2017

  Veste, ali ste varen voznik? Znate zavirati v sili? Ali veste, za koliko se podaljša vaša zavorna pot na spolzkem cestišču in kako jo lahko kar se da skrajšate? Bi se znali izogniti oviri na cesti? Veste kakšna je optimalna varnostna razdalja glede na vaš reakcijski čas? Ali veste, kako se vaše vozilo odziva v različnih pogojih?

 5. Izračun stroškov registracije vozila

  avtor: Rene | jul 24. 2017

  Lastnike vozil enkrat letno čaka registracija, kot po domače rečemo urejanju dokumentov in plačevanju dajatev, da se lahko z avtom vozimo po cestah. Čeprav registracijo dejansko opraviš le prvič, kasneje pa jo le podaljšuješ, se je poimenovanje dodobra udomačilo med vozniki in v mnogih primerih vase posrkalo tudi tehnični pregled in celo sklenitev avtomobilskega zavarovanja. Ker je lahko končni znesek »registracije« precej visok, smo pripravili nekaj nasvetov, kako ga zmanjšati.