Objave 2017

Nazaj

»Big lajk« za električne avte!

 1. avtor: Matej | 02 maj 2017

  »Big lajk« za električne avte!

  Električni avtomobili si počasi, a vztrajno režejo vedno večji kos pogače na avtomobilskem trgu. Zagovorniki poudarjajo predvsem ekologijo in nizke obratovalne stroške, skeptiki pa opozarjajo na vrsto drugih težav, povezanih predvsem s slabšo avtonomijo, dolgotrajnim polnjenjem in omejitvami, ki jih prinaša uporaba elektromotorja. 
  Navdušencem nad električnimi avtomobili gre močno v prid tudi trend, da so takšna vozila trenutno zelo moderna in »nekaj posebnega«. Ne gre le za klasične avtomobile, ki imajo namesto bencinskega ali dizelskega električni motor, ampak so jim snovalci namenili ogromno sodobne tehnologije, velike zaslone, povezljivost s svetovnim spletom in še nekaj futurističnega videza za povrh. Njihova tehnološka naprednost jih dviguje nad raven bencinskih avtomobilov, zato se mnogi spogledujejo z naslednjim korakom – samovozečimi vozili. A vrnimo se korak nazaj …

  Od točke A do točke B

  Če je klasičen avto simbol moči in uspeha, biser tehnike ter sinonim za udobje in prestiž, predstavlja električni avto tehnološko naprednost, ekološko sprejemljivost in neskončno možnost povezovanja. Električni avto na nek način izgublja svojo »avtomobilsko identiteto« in dejansko postaja le naprava za prevoz od točke A do točke B. Ker so trenutno tudi sila moderni, jim je oproščeno, da mora biti na točki B polnilnica, voznik pa mora imeti nekaj ur časa za polnjenje, sicer morda ne bo mogel več nazaj na točko A. 

  Za in proti ali nikoli končane debate

  Ob poslušanju in prebiranju debat ter forumov se zdi, da so le redki sposobni trezne ocene argumentov za in proti. Vsaka stran ima namreč nekaj zagrizenih pristašev, ki od navdušenja niso zmožni videti onkraj vtičnice ali bencinske črpalke. Prvim ni važno, kje in kako nastane električna energija, koliko je bodo avtomobili porabili v prihodnosti in kaj bo z odsluženimi akumulatorji, drugi pa se požvižgajo predvsem na vedno večjo obremenjenost okolja. Kaj torej govori v prid električnim avtomobilom in kaj proti?   

  Za:

  •    subvencije pri nakupu,
  •    nizki stroški na kilometer,
  •    polnilnice imajo svoja parkirna mesta, tudi v centrih mest,
  •    užitek v tihi, gladki in elegantni vožnji,
  •    upravljanje je enostavno,
  •    preprost in vzdržljiv motor,
  •    odzivnost, velik in enakomeren navor, dobri pospeški,
  •    nizki stroški vzdrževanja,
  •    možnost povezovanja z različnimi napravami (mobilni telefon, internet, IoT).

  Proti:

  •    visoka cena, ki jo blažijo le subvencije,
  •    stroški polnjenja, ko bodo elektropodjetja uvedla novo tarifo za polnjenje avtomobilov,
  •    stroški akumulatorjev z življenjsko dobo od 3 do 5 let,
  •    varnost baterij (samovžigi …),
  •    počasno polnjenje (2 do 8 ur),
  •    avta ni mogoče polniti kjer koli,
  •    majhen doseg na polnjenje (cca 150 km),
  •    težave zaradi dodatnih porabnikov (klima/gretje, luči, brisalci, radio, t. i. infotainment center, vlečenje prikolice, prtljažnik na strehi …).

  Sodobni električni avtomobili so navdušujoče privlačni, a povečanje njihovega števila bo močno dvignilo tudi potrebo po električni energiji. Če si ne želimo še več jedrskih elektrarn, še več zajezenih rek in novih termoelektrarn, bomo morali hitro poiskati večje izkoristke sončnih elektrarn in drugih obnovljivih virov. 

  Bistvo prihodnosti električnih avtov: povezljivost!

  Dokler električni avtomobili ne bodo kos zmogljivostim in dosegu bencinskih avtomobilov, morajo staviti na druge adute. Nekateri strokovnjaki so mnenja, da bo bistvena prednost predvsem povezovanje v verigo storitev ter povezljivost z drugimi napravami. V mestih naj bi s pomočjo car sharinga prispevali k manjši gneči, manjšim emisijam izpušnih plinov ter k večjim prihrankom uporabnikov. Ko bodo postala samovozeča vozila realnost, pa bodo avtomobili le še en člen v verigi natančno časovno usklajenih storitev, povezanih z različnimi aplikacijami. Bistvo avtomobila ne bo več tak ali drugačen pogon, ampak možnost njegovega povezovanja in komunikacije. Si pripravljen na pametne avtomobile in internet stvari (IoT)?

  Z elektriko in internetom ali brez – zavarovanje je obvezno

  Ne glede na to, kakšen motor poganja tvoj avto, moraš imeti sklenjeno zavarovanje. Na naši spletni strani lahko narediš hiter izračun in izbereš vsa primerna kritja, ki jih potrebuješ, in z nekaj kliki urediš polico za svoj avto. Če pa si faca in imaš v svojem avtu internetno povezavo, lahko avto zavaruješ kar iz avta. Čeprav ti bo vzelo le nekaj klikov, se za ta čas vseeno raje ustavi in tega ne počni med vožnjo, prav?