WIZ Blog

Nazaj

Zeleno pomeni ustrezno zavarovano

 1. avtor: Rene | 23 avg 2017

  Ob registraciji oziroma sklenitvi avtomobilskega zavarovanja se mnogo voznikov ne odloči več za nakup zelene karte, ker je preprosto ne potrebujejo. Zelena karta je mednarodno veljaven dokument, ki dokazuje, da ima avto urejeno zavarovanje avtomobilske odgovornosti. S tem je zagotovljeno tudi kritje v obsegu, ki ga določa zakon v obiskani državi. Sistem zelene karte oziroma mednarodnega avtomobilskega zavarovanja je stopil v veljavo 1. 1. 1953, v njem pa je 43 držav. V izogib zamudnemu preverjanju zelenih kart so nekatere države podpisale sporazum, po katerem so kot dokazilo, da je zavarovanje urejeno, dovolj že registrske tablice, v nekaterih državah pa je zelena karta še vedno obvezna. 

  V krepko tiskanih državah zeleno karto še potrebuješ, v ostalih pa ne: Albanija (AL), Andora (AND), Avstrija (A), Azerbajdžan (AZ), Belgija (B), Belorusija (BY), Bolgarija (BG), Bosna in Hercegovina (BIH), Ciper (CY), Češka (CZ), Črna gora (MNE), Danska (DK), Estonija (EST), Finska (FIN), Francija (F), Grčija (GR), Hrvaška (HR), Iran (IR), Irska (IRL), Islandija (IS), Italija (I), Izrael (IL), Latvija (LV), Litva (LT), Luksemburg (L), Madžarska (H), Makedonija (MK), Malta (M), Maroko (MA), Moldavija (MD), Nemčija (D), Nizozemska (NL), Norveška (N), Poljska (PL), Portugalska (P), Romunija (RO), Rusija (RUS), Slovaška (SK), Slovenija (SLO), Srbija (SRB), Španija (E), Švedska (S), Švica (CH), Tunizija (TN), Turčija (TR), Ukrajina (UA) in Velika Britanija (GB).

  Univerzalnost jezika in poenostavljeni postopki

  Si predstavljaš, da se ti sredi Bruslja v zadek avtomobila zaleti Manuel iz Španije, nato pa na kraj nesreče pride belgijski policist, ki govori angleško še slabše od Manuela? Skupni imenovalec takšne situacije je zmeda, zato so nekateri dokumenti v svetu avtomobilizma univerzalni, med njimi je tudi zelena karta. Tuji policisti in druge uradne osebe lahko hitro dobijo bistvene podatke, ki bi jih na originalni zavarovalni polici težje našli ali pa bi jih lahko zamenjali s kakšnimi drugimi. Zelena karta je prav v takih primerih nadvse uporabna, saj omogoča hitrejše reševanje postopkov brez različnih tolmačenj in dvoumnih razlag zapisanega. Kljub temu da ni obvezna, ti lahko pride zelo prav, zato je njen nakup izredno priporočljiv.

  Kdo tiči za zeleno karto?

  Zelena karta ni zavarovalna polica, a ima v mednarodnih postopkih pomembno vlogo. Udeleženci prometnih nesreč se z njo identificirajo in zagotovijo podatke, ki jih potrebujejo za uveljavljanje odškodninskega zahtevka na pristojni zavarovalnici. Sistem zelene karte je pod nadzorom Sveta birojev, mednarodne organizacije, v katero so včlanjeni nacionalni biroji zelene karte. To so običajno združenja zavarovalnic, ki sklepajo obvezno zavarovanje (AO) v posameznih državah. V Sloveniji za plačilo škod, ki jih povzročijo motorna vozila s tujimi tablicami, jamči Slovensko zavarovalno združenje, ki za reševanje mednarodnih škod pooblasti zavarovalnice (svoje članice).

  Razmišljaj zeleno

  Čeprav je v nekaterih državah za dokazovanje ustreznega zavarovanja dovolj že registrska tablica, je v avtu poleg evropskega poročila o nesreči dobro imeti tudi zeleno karto. Zato pri sklepanju zavarovanja WIZ Avto ne pozabi odkljukati tudi zelene karte, ki jo najdeš na koncu izbire kritij zavarovanja. Če pa že zdaj veš, da te bo pot z avtom vodila tudi v kakšno izmed držav, kjer je zelena karta obvezna, potem sploh ni kaj pomišljati.