WIZ Blog

Nazaj

Zagotovite varnost v avtu tudi svojim ljubljenčkom!

 1. avtor: WIZ | 22 sep 2013

  V petek, 4. oktobra, obeležujemo svetovni dan živali, zato smo se pri WIZu odločili nekaj več zapisati o tem, kako predvsem ljubljenčkom zagotoviti varno vožnjo v avtomobilu. Seveda moramo na cesti paziti na vse živali – tako mačke kot pse, pa tudi ježe, divjad in ostale živali, ki lahko zaidejo na cesto. Vsi se zavedamo, da na cesti nismo sami, vendar pri tem mislimo predvsem na ostale udeležence v prometu, vse prevečkrat pa pozabimo na živali, ki zaidejo na cesto, kar se zanje običajno žal konča usodno. Zato ne bo nič škodilo, če vedno vozimo previdno tudi z mislijo na te šibke prebivalce našega planeta.

  A če se vrnemo k temi zapisa – zakaj in kako torej varno voziti naše mačke in pse v avtu?

  Vozniki in potniki za svojo varnost v avtu uporabljamo varnostni pas, ravno tako pa moramo poskrbeti tudi za svoje ljubljenčke. Zakon o pravilih cestnega prometa nam nalaga, da morajo biti živali, »ki se prevažajo v delu motornega vozila, namenjenega za prevoz potnikov oziroma prtljage, ustrezno zavarovane«, sicer sledi globa v višini 40 evrov.

  In kako lahko živali ustrezno zavarujemo med vožnjo v avtu? 

  Za prevažanje psa nekateri priporočajo poseben varnostni pas, a so najnovejši izsledki ameriške organizacije za varnost domačih živali (Center for Pet Safety, posnetek: http://www.youtube.com/watch?v=8gRlP54NIw4) pokazali, da večina pasov psa v primeru prometne nesreče ne obvaruje. Temu pa v resnici niti niso namenjeni, pač pa je njihov namen zgolj to, da pes ne moti voznika (in potnikov) med vožnjo in da preprečimo poškodbo pri nenadnem zaviranju. A na trgu se že pojavljajo pasovi, ki so dejansko testirani za primere prometne nesreče in se držijo standardov, ki jih sicer uporabljajo za otroške sedeže. Druga možnost za prevažanje psov v avtomobilu pa so posebni boksi za pse, ki so lahko nameščeni ali v prtljažniku (za velike pse) ali na zadnjih sedežih (za majhne), vendar pa tudi ti, kot smo se žal lahko prepričali v tragični majski nesreči na štajerski avtocesti, ko se je francoski vodnik psov zaletel, pri tem pa so mu psi pobegnili na avtocesto, niso nobeno zagotovilo, da se živali v primeru prometne nesreče ne bo kaj zgodilo.

  Pri mačkah pa take dileme seveda ni – za kakršno koli pot že gre, je mačko vedno treba dati v poseben boks, ki ga največkrat vozimo na zadnjih sedežih in ga za večjo varnost fiksiramo še z varnostnim pasom. Mačke resnično nikdar ne prevažamo drugače, saj lahko te še lažje kot pes uidejo vozniku pod stopala ali v stresu povzročijo tak nemir, da voznik ni pozoren na cesto, potem pa je le še korak do prometne nesreče.

  Vsak odgovoren lastnik se pred potjo gotovo pozanima, kako je treba voziti psa ali mačko, da bo za vse čim bolj varno in konec koncev tudi manj stresno. Veliko nasvetov – tudi za potovanja z drugimi prevoznimi sredstvi – najdete v pred kratkim objavljenem članku Na izlet, do veterinarja ali na počitnice. Vsekakor pa je treba zagotoviti vse, da naši živalski sopotniki lažje dočakajo prihod na cilj.

  Čim več varnih in mirnih kilometrov z vašimi ljubljenčki vam želi vaša ekipa WIZ!