WIZ Blog

Nazaj

Z dvignjenim palcem po svetu

 1. avtor: WIZ | 25 sep 2015

  Avtoštop je povezan z legendami, rekordi in zgodbami vseh vrst. Menda se da v enem samem koncu tedna odštopati do Portugalske in nazaj. Pravijo, da lahko z le nekaj evri proračuna za stroške prevoza vse poletje pohajkuješ po Evropi, v nekaj letih štopanja pa skleneš več prijateljstev, kot jih imajo največje face na Facebooku. Pa še v živo si vse srečal. Avtoštop je bil včasih povsem običajna reč za popotnike in voznike, žal pa so ga sodoben način življenja, globalizacija, razslojenost družbe, paranoja in nezaupanje močno prizadeli. A štopanje nikakor ni izumrlo.

  Odnosi pri štopanju

  Avtoštop deluje na prostovoljni osnovi, saj voznik štoparja pelje zastonj, ker gresta slučajno v isto smer. Čeprav se sliši preprosto, pa je treba pri tovrstnem sodelovanju vseeno paziti na nekaj stvari:

  • Kdo je štopar? Ljudje smo vseh vrst in mnogi se štoparjev ne upajo vzeti s seboj zaradi strahu ali različnih predsodkov. Vozniki so v zadnjih letih bolj nezaupljivi in manj radi ustavljajo.
  • Kdo je voznik? Je dirkač? Je trezen? Ima vozniški izpit? Zna voziti? Kaj se skriva za njegovim nasmehom in gostobesednostjo?
  • Varnost. Zgodbe o tem, kaj vse se je zgodilo mladim štoparkam, se križajo z zgodbami, kako so štoparji že nič kolikokrat okradli voznike. Seveda se dogajajo tudi taki primeri, a z nekaj previdnosti ni panike.
  • Zaupanje. To je bistvo, ki razblini vse zgornje tri težave. Voznik naj ustavi z dobrimi nameni, štopar pa naj njegove prijaznosti ne zlorabi. Če imata oba dobre namene, je avtoštop odličen način potovanja. 

  Pravila za štop

  Izkušeni avtoštoparji vedo povedati, da obstajajo določena pravila, ki zanesljivo držijo oziroma se jih je treba držati, vendar je pri štopanju toliko različnih dejavnikov, da ni nič »ziher«. Nekaj splošnih pravil pa si vseeno zapomni, če načrtuješ štoparsko avanturo:

  • Lokacija: štopaj na mestih, kjer je to dovoljeno, kjer boš dobro viden, kjer bodo vozniki lahko varno ustavili in od koder pelje pot v smer, kamor želiš. Center mesta, avtoceste ali temne ceste daleč od naseljenih krajev niso najboljša izbira.
  • Videz: bodi urejen, saj te bo voznik najprej videl in si na podlagi tvojega videza ustvaril prvo predstavo o tebi. Cigarete, pločevinka piva v rokah in podobno niso prav mamljivi znaki za voznike. Dekleta v izzivalnih oblačilih lahko dajo napačen signal, še posebej zvečer ali na določenih mestih. Žal na odločitev vpliva tudi tvoj način življenja. Kot kruh dober in prijazen ljubitelj težkometalne glasbe ima v svoji Iron Maiden majici in usnjeni jakni dosti manj možnosti od zoprnega povprečnega študenta. Žal.
  • Pozitivna govorica telesa: nasmejanemu štoparju, ki veselo moli palec v zrak, bodo prej ustavili kot vsiljivemu nestrpnežu, ki krili z rokama in rine na cesto. Daj voznikom vedeti, da si sproščen in zabaven ter dobre volje. Le kdo bi želel s seboj peljati tečnobo, je tako? Najbolj pomembno pa je, da si dobre volje ves čas, tudi v primeru, če ti več ur nihče ne ustavi, vmes pa prevoz dobi ducat simpatičnih štopark, ki so prišle za teboj.
  • Jasno sporočilo: pri štopanju pomaga, da svoj cilj napišeš na list papirja, a naj ne bo preveč oddaljen, sicer se boš načakal.
  • Sam, v paru ali v skupini: dekle ali dve dekleti je zmagovalna kombinacija. Tudi par ima dobre možnosti, najslabše pa jo bodo odnesli fantje, še posebej, če skupaj štopata dva ali več.
  • Varnost: če ne poznaš voznika, si zapomni model in barvo avta ter registrsko številko. Morda uspeš poslati SMS s temi podatki prijatelju ali staršem. Preden vstopiš v vozilo, se na kratko pogovori z voznikom o tem, do kod te lahko pelje in podobno. Če v teh nekaj sekundah dobiš slab občutek, ne vstopaj v avto. Vedno sedi spredaj, svojo prtljago pa imej pri sebi, če ni prevelika, seveda. Če med vožnjo dobiš slab občutek, voznika vljudno prosi, naj ustavi na prvem obljudenem mestu, zahvali se za vožnjo in izstopi.

  Varnost štoparjev in voznikov

  Pri štopanju je zelo pomembno, kako voznik vozi, v kakšnem psiho-fizičnem stanju je in ali ima ustrezno zavarovan avto. Štoparji so potniki v vozilu in so v primeru nesreče zavarovani v sklopu obveznega avtomobilskega zavarovanja WIZ Avto. Če ti način vožnje ne ustreza ali sumiš, da je voznik pod vplivom alkohola, imaš vso pravico izstopiti iz vozila. Možnost izbire imate tudi vozniki. Štoparjem, ki se izkažejo za nasilne, pijane ali pretirano oprezujoče za rečmi v avtu, vljudno pojasni, da si se uštel, ustavi avto in jih odločno prosi, naj izstopijo. Eno od pravil pri štopu je namreč tudi tisto, ki pravi, da bo v vsakem primeru kmalu mimo pripeljal naslednji avto.